Å beholde siste rest av verdighet

– Dette er en bok om å forsøke å forstå, om utilstrekkelighet, avstand og nærhet. Om å ønske at moren skal få beholde en siste rest av verdighet, men ikke klare å oppfylle det.

Wencke Mühleisen

Wencke Mühleisen romandebuterer med 'Jeg skulle ha løftet deg varsomt over'.

Foto: Gyldendal

Jeg skulle ha løftet deg varsomt over
Foto: Gyldendal forlag

De fleste norske bokdebutanter kan regne med en håndfull anmeldelser for deretter å bli glemt. Forsker Wencke Mühleisen har allerede skapt debatt med sin romandebut «Jeg skulle ha løftet deg varsomt over». Litteraturvitere er i tvil om dette er en roman eller en sakprosa-utgivelse.

Hør: Debatt om Mühleisens bok i Bok i P2

Les: - Mühleisen minner om Knausgård

Fortell om debutboken din.
– Denne boken handler om Wencke Mühleisens refleksjoner etter sin mors sykdom og død. Mor og datter har levd sine liv under helt ulike betingelser. Dette er en bok om å forsøke å forstå, om utilstrekkelighet, avstand og nærhet. Om å ønske at moren skal få beholde en siste rest av verdighet, men ikke klare å oppfylle det.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg har vært skribent og jobbet faglitterært i flere år. Det selvbiografiske materialet denne boken er basert på, kolliderte med mitt journalistiske eller faglitterær språk. Jeg oppdaget at jeg lette etter et skjønnlitterært språk for å forstå, konkretisere og søke et uttrykk som verken er abstrakt, konkluderende eller lukkende.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Stor glede.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Hm. Mange: Angela Carter, Sara Stridsberg, Jelfride Jelinek, Mona Høvring, Helle Helle og mange, mange flere…

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Geir Gulliksens roman «Tjuendedagen». Det er spennende spørsmål som kastes opp i boka, som for eksempel: Sex. Seksualitet. Hva er det? Hvordan er det forbundet med mennesket, subjektet individet? Og hva har det med det samfunnsmessige, med fellesskapet med det politiske å gjøre? Romanen skildrer to øvre middelklassemennesker med ledende jobber i stat og næringsliv, skillsmisser bak seg og dine og mine barn med seg og som inviterer en tredje person inn i parseksualiten. Dette går på et nivå i denne fortellingen grundig til helvete. På et annet nivå åpner den for utvidende seksuelle erfaringer og relasjoner romanen forsøker å finne et språk for

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Skriv.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst
mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?

– Skriveferie.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Jeg var usikker på hva det innebar og spent på hvorvidt den ville bli anmeldt. Det er en annen opplevelse enn med faglitterære bøker ettersom materialet for denne boka er så personlig og emosjonelt.

Neste bokdebutant blir presentert fredag 12. februar.

Kulturstrøm

 • Sprik i boksalg under pandemien

  Publishing Industry Report for 2020 ble lagt fram på bokmessa i Frankfurt i dag. Tallene viser en betydelig nedgang i boksalget under pandemien i store deler av verden, som Tyrkia (- 31,6 %) og Brasil (- 19,8 %). Andre igjen har opplevd oppgang, som Japan (+ 10,7 %), Italia (+ 8,6 %) og Norge (+ 4,2 %). Andelen digitalt boksalg fortsetter å øke, skriver Bok365.

 • Girl in Red nominert til MTV-pris

  Girl in Red er nominert til to priser under årets MTV EMA-prisutdeling. Marie Ulven fra Horten er nominert i kategoriene beste video med budskap for videoen "serotonin" og som beste såkalte push, skriver NTB. Prisutdelingen finner sted i Ungarn den 14. november.

 • Palmesus forventer røde tall

  Musikkfestivalen Palmesus i Kristiansand regner med å gå med et betydelig underskudd i regnskapet i år. Det sier festivalsjef Leif Fosselie til Fædrelandsvennen. Festivalen mottok koronastøtte fra Kulturrådet i fjor og fikk et overskudd i 2020 på 14 millioner kroner.

  Leif Fosselie
  Foto: NRK Sorlandet