Hopp til innhold

Å beholde siste rest av verdighet

– Dette er en bok om å forsøke å forstå, om utilstrekkelighet, avstand og nærhet. Om å ønske at moren skal få beholde en siste rest av verdighet, men ikke klare å oppfylle det.

Wencke Mühleisen

Wencke Mühleisen romandebuterer med 'Jeg skulle ha løftet deg varsomt over'.

Foto: Gyldendal

Jeg skulle ha løftet deg varsomt over
Foto: Gyldendal forlag

De fleste norske bokdebutanter kan regne med en håndfull anmeldelser for deretter å bli glemt. Forsker Wencke Mühleisen har allerede skapt debatt med sin romandebut «Jeg skulle ha løftet deg varsomt over». Litteraturvitere er i tvil om dette er en roman eller en sakprosa-utgivelse.

Hør: Debatt om Mühleisens bok i Bok i P2

Les: - Mühleisen minner om Knausgård

Fortell om debutboken din.
– Denne boken handler om Wencke Mühleisens refleksjoner etter sin mors sykdom og død. Mor og datter har levd sine liv under helt ulike betingelser. Dette er en bok om å forsøke å forstå, om utilstrekkelighet, avstand og nærhet. Om å ønske at moren skal få beholde en siste rest av verdighet, men ikke klare å oppfylle det.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg har vært skribent og jobbet faglitterært i flere år. Det selvbiografiske materialet denne boken er basert på, kolliderte med mitt journalistiske eller faglitterær språk. Jeg oppdaget at jeg lette etter et skjønnlitterært språk for å forstå, konkretisere og søke et uttrykk som verken er abstrakt, konkluderende eller lukkende.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Stor glede.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Hm. Mange: Angela Carter, Sara Stridsberg, Jelfride Jelinek, Mona Høvring, Helle Helle og mange, mange flere…

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Geir Gulliksens roman «Tjuendedagen». Det er spennende spørsmål som kastes opp i boka, som for eksempel: Sex. Seksualitet. Hva er det? Hvordan er det forbundet med mennesket, subjektet individet? Og hva har det med det samfunnsmessige, med fellesskapet med det politiske å gjøre? Romanen skildrer to øvre middelklassemennesker med ledende jobber i stat og næringsliv, skillsmisser bak seg og dine og mine barn med seg og som inviterer en tredje person inn i parseksualiten. Dette går på et nivå i denne fortellingen grundig til helvete. På et annet nivå åpner den for utvidende seksuelle erfaringer og relasjoner romanen forsøker å finne et språk for

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Skriv.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst
mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?

– Skriveferie.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Jeg var usikker på hva det innebar og spent på hvorvidt den ville bli anmeldt. Det er en annen opplevelse enn med faglitterære bøker ettersom materialet for denne boka er så personlig og emosjonelt.

Neste bokdebutant blir presentert fredag 12. februar.

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»