Hopp til innhold

Eventyret om Vera Lang

Espen Holm arbeider til daglig som eventyrforteller. Men debutboken hans er langt fra en eventyrhistorie.

Espen Holm

Espen Holm debuterer med miljøthrilleren 'Syk pike'.

Foto: Piratforlaget

Thrilleren "Syk pike"

Derimot er romanen «Syk pike» en miljøthriller, hvor Espen Holm kaster sin kvinnelige helt Vera Lang ut i kampen for å redde menneskeheten. Holm beskriver henne som miljøbevegelsens Lisbeth Salander.

– Vær beredt: Den neste pandemien går kledd i sort, forteller han til NRK.no.

Fortell om debutboken din.
− Nå er vi 6.8 milliarder mennesker, snart runder vi 10. Det kan aldri gå bra. Noe må gjøres. Vera Lang, en ung biologistudent, slåss for planter og dyr. Politikk og demonstrasjonstog er fåfengt. På forskningsoppdrag i Kasaksthan skaffer hun seg pestbakterier, genmodifiserer disse og gjør bakteriene antibiotikaresistente. Til orientering: Lungepest er 100 prosent dødelig.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
− For lenge siden.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
− Ligger vel til familien. Mor fortalte oss ungene om drømmene sine og far kunne ikke forklare noen verdens ting uten først å fortelle historien bak. På Emerson School of Storytelling lærte jeg håndverket. På veien mot å bli forfatter lærte jeg å kutte kraftig og overlate tolkningen til leseren. «Syk pike» tok meg over tre år. Flere måneder med research kunne ende opp i to usle linjer.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
− Selvfølgelig ble «Syk pike» antatt. Fortellingen var jo storartet … skulle bare mangle.

Hvem er dine litterære forbilder?
− Lars Saabye Christensen. Hans bøker er som å spise konfekt. Tor Åge Bringsværd og Louis F. Celine ligger også på nattbordet, i tilfelle Dagens Næringsliv ringer.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
− Å lese historier er som å drømme i våken tilstand. «Skammen» av Hobæk Haff og «En helstøpt mann» av Tom Wolfe tar meg med på tur, jeg glemmer tid og rom.

Mange drømmer om å bli forfatter. Hva er dine tips til forfatterspirer?
− Ta en spasertur i byens bokhandlere. Titt på tilbudet av bøker. Har du noe nytt å bidra med?

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
− Vet ikke. Kanskje kjøpe en Napoleonskake.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
− Debutantene behandles her som i Vasaloppet: Ta et nummer, fest det på brystet og still deg bakerst! Foran deg myldrer 10.000 konkurrenter. Skal «Syk pike» ta av, må jeg gjøre som med bilen en kald vintermorgen: Ut i kulda og dytt. Det viktigste for meg er å vite at jeg har skrevet en god historie, fått den antatt og gledet en håndfull mennesker.

Kulturstrøm

 • Ankedomstol erklærer drapsdommen mot Adnan Syed gyldig på nytt

  Adnan Syed, som ble verdenskjent gjennom podkasten «Serial», ble frikjent for drap og løslatt fra fengsel høsten 2022. Han hadde da brukt over 20 år på kjempe mot livstidsdommen han fikk da han ble funnet skyldig i å ha drept en tidligere kjæreste.

  Nå har en ankedomstol erklært drapsdommen gyldig likevel, melder New York Times. Ankedomstolen i Maryland har også beordret en ny høring i saken.

  Domstolen har kommet til at en lavere rettsinstans hadde brutt rettighetene til offerets bror ved å ikke informere ham og gi ham sjansen til å være til stede under høringen da staten ba om å få drapsdommen omgjort. Dette er et krav ved opphevelse av dommer i delstaten.

  Selv om dommen mot Syed nå er gyldig igjen, vil han ikke bli fengslet på nytt.

  Syed ble kjent over hele verden på grunn av podkasten «Serial», som stilte spørsmål om hvorvidt dommen mot ham var riktig.

  Adnan Syed
  Foto: JONATHAN ERNST / Reuters