Hopp til innhold

Eventyret om Vera Lang

Espen Holm arbeider til daglig som eventyrforteller. Men debutboken hans er langt fra en eventyrhistorie.

Espen Holm

Espen Holm debuterer med miljøthrilleren 'Syk pike'.

Foto: Piratforlaget

Thrilleren "Syk pike"

Derimot er romanen «Syk pike» en miljøthriller, hvor Espen Holm kaster sin kvinnelige helt Vera Lang ut i kampen for å redde menneskeheten. Holm beskriver henne som miljøbevegelsens Lisbeth Salander.

– Vær beredt: Den neste pandemien går kledd i sort, forteller han til NRK.no.

Fortell om debutboken din.
− Nå er vi 6.8 milliarder mennesker, snart runder vi 10. Det kan aldri gå bra. Noe må gjøres. Vera Lang, en ung biologistudent, slåss for planter og dyr. Politikk og demonstrasjonstog er fåfengt. På forskningsoppdrag i Kasaksthan skaffer hun seg pestbakterier, genmodifiserer disse og gjør bakteriene antibiotikaresistente. Til orientering: Lungepest er 100 prosent dødelig.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
− For lenge siden.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
− Ligger vel til familien. Mor fortalte oss ungene om drømmene sine og far kunne ikke forklare noen verdens ting uten først å fortelle historien bak. På Emerson School of Storytelling lærte jeg håndverket. På veien mot å bli forfatter lærte jeg å kutte kraftig og overlate tolkningen til leseren. «Syk pike» tok meg over tre år. Flere måneder med research kunne ende opp i to usle linjer.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
− Selvfølgelig ble «Syk pike» antatt. Fortellingen var jo storartet … skulle bare mangle.

Hvem er dine litterære forbilder?
− Lars Saabye Christensen. Hans bøker er som å spise konfekt. Tor Åge Bringsværd og Louis F. Celine ligger også på nattbordet, i tilfelle Dagens Næringsliv ringer.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
− Å lese historier er som å drømme i våken tilstand. «Skammen» av Hobæk Haff og «En helstøpt mann» av Tom Wolfe tar meg med på tur, jeg glemmer tid og rom.

Mange drømmer om å bli forfatter. Hva er dine tips til forfatterspirer?
− Ta en spasertur i byens bokhandlere. Titt på tilbudet av bøker. Har du noe nytt å bidra med?

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
− Vet ikke. Kanskje kjøpe en Napoleonskake.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
− Debutantene behandles her som i Vasaloppet: Ta et nummer, fest det på brystet og still deg bakerst! Foran deg myldrer 10.000 konkurrenter. Skal «Syk pike» ta av, må jeg gjøre som med bilen en kald vintermorgen: Ut i kulda og dytt. Det viktigste for meg er å vite at jeg har skrevet en god historie, fått den antatt og gledet en håndfull mennesker.

Kulturstrøm

 • Helt elleville høydepunkt

  – En del av sexvitsene og voldsscenene oppleves også å være drøy for drøyhetens skyld. (...) Resultatet er at «The Boys» sesong 4 ikke oppleves like skarp og forfriskende som da serien fikk publikum til sette eplepaien i vrangstrupen med sine innledende runder. Likevel er dette fremdeles grovt bra superheltaction som sparker oppover i mange retninger, skriver seriekritiker Sigurd Vik.

 • Ingerborg Arvola med i forfattersamtalen i Bergen

  I slutten av august skal forfatter Ingeborg Arvola være med i forfattersamtalen på Litteraturhuset i Bergen.

  Ifølge litteraturhuset skal Arvola, som fikk sitt store gjennombrutt med romanen Kniven i ilden, snakke med forfatter Tharaniga Rajah blant annet om kjærlighet og naturens ustyrlige krefter.

  Les mer om arrangementet her.

  Ingeborg Arvola
  Foto: Anna Julia Granberg / Blunderbuss
 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB