Vurderer statsstøtte til TV 2

Et flertall på Stortinget er nær ved å bli enige om tilby en ny allmennkringkasteravtale til TV 2.

TV2 nyhetsstudio med Mah-Rukh Ali og Arill Riise

NYHETER: Et flertall på Stortinget ønsker at TV 2 fortsetter som allmennkringkaster med daglige nyhetssendinger, og vurderer å gi økonomisk støtte. Her fra TV 2s nyhetsstudio med Mah-Rukh Ali og Arill Riise.

Foto: TV2

Klassekampen skriver i dag at det skal et flertall på Stortinget ønker at TV 2 skal fortsette som allmennkringkaster.

Sjefredaktør og administrerende direktør i TV2, Olav Sandnes, på en scene

VIL FLYTTE: TV 2 har planer om å flytte inn i det nye mediebygget Media City i Bergen. For å sikre at kanalen beholder hovedkontoret sitt i Bergen, vurderer stortingsflertallet nå å gi kanalen statsstøtte. På bildet, TV 2-sjef Olav Sandnes.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Jeg tror ikke at vi kommer utenom en form for kompensasjon for de merutgiftene som det innebærer å ta på seg allmennkringkasteroppdraget. Vi har forståelse for at det er dyrt for TV 2 å drive med omfattende nyhetsvirksomhet, samtidig som de holder til i Bergen, sier Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Arild Grande.

Alle partiene på Stortinget er med i samtalene utenom regjeringspartiene Høyre og Frp.

Den nåværende allmennkringkasteravtalen til TV 2 løper ut i 2016, og i november i fjor sa TV 2-sjef Olav Sandnes at det ikke var noen selvfølge at kanalen skulle ha nyheter.

Støtte

Nå skal altså Arbeiderpartiet, KRF og Venstre være med på å støtte TV 2 økonomisk.

– Vi ønsker ikke å gå tilbake til monopolsituasjonen som vi hadde før, da NRK var alene om å lage nyheter på tv. Vi opplever at TV 2 har gitt NRK sunn og god konkurranse, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson i KrF til Klassekampen.

TV 2 har i dag ikke statsstøtte, men er sikret full distribusjon til hele landet gjennom sin avtale med staten.

Kritisert

Harald Schjelderup

ER KRITISK: Byrådsleder Harald Schjelderup ønsker fortgang i arbeidet med en ny avtale for en kommersiell allmennkringkaster.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I forrige uke gikk byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup (Ap), ut og kritiserte kulturdepartementet for å være altfor sene med å sikre en ny TV 2-avtale.

– Regjeringen har nå nær sagt skutt TV 2's fremtid flere år frem i tid. Man skal vente på svar fra utvalg samtidig som konsesjonen løper ut i år. Vi er nå utålmodige og forventer at kulturministeren innleder en dialog slik at TV 2 kan bli værende i Bergen også i fremtiden.

– Den usikkerhet som nå er skapt om TV 2 sin fremtid er ikke bra for Bergen og heller ikke godt for mediemangfoldet eller demokratiet i Norge, sa Schjelderup.

Kulturstrøm

 • TikTok har sloppe kritisk søkelys

  Den populære appen TikTok er ikkje vurdert av norske styresmakter, sjølv om fleire andre land er kritiske. Verken Nasjonal tryggingsstyresmakt, PST eller Datatilsynet har vurdert TikTok, skriv NTB. Appen med to milliardar brukarar er kinesisk eigd.

  Illustrasjonsfoto: Apper
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • TV-dokumentar kan forklare nedgang

  Etter en oppdrettskritisk TV-dokumentar ble vist i Tyskland viser det en mulig nedgang i laksesalget i landet. Salget har hatt en nedgang på 25 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Norges Miljøvernforbund er enige i kritikken som kommer fram.

  Skotsk laks.
  Foto: Colourbox.no
 • 5000 fulgte konsertstream

  Nærmere 5000 fulgte konserten Kongsberg Jazzfestival la ut på nettet som erstatning for årets festival. Festivalen måtte avlyses på grunn av koronarestriksjoner. Tallet er festivalledelsen godt fornøyd med, ifølge Laagendalsposten.