Hopp til innhold

Vurderer statsstøtte til TV 2

Et flertall på Stortinget er nær ved å bli enige om tilby en ny allmennkringkasteravtale til TV 2.

TV2 nyhetsstudio med Mah-Rukh Ali og Arill Riise

NYHETER: Et flertall på Stortinget ønsker at TV 2 fortsetter som allmennkringkaster med daglige nyhetssendinger, og vurderer å gi økonomisk støtte. Her fra TV 2s nyhetsstudio med Mah-Rukh Ali og Arill Riise.

Foto: TV2

Klassekampen skriver i dag at det skal et flertall på Stortinget ønker at TV 2 skal fortsette som allmennkringkaster.

Sjefredaktør og administrerende direktør i TV2, Olav Sandnes, på en scene

VIL FLYTTE: TV 2 har planer om å flytte inn i det nye mediebygget Media City i Bergen. For å sikre at kanalen beholder hovedkontoret sitt i Bergen, vurderer stortingsflertallet nå å gi kanalen statsstøtte. På bildet, TV 2-sjef Olav Sandnes.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Jeg tror ikke at vi kommer utenom en form for kompensasjon for de merutgiftene som det innebærer å ta på seg allmennkringkasteroppdraget. Vi har forståelse for at det er dyrt for TV 2 å drive med omfattende nyhetsvirksomhet, samtidig som de holder til i Bergen, sier Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Arild Grande.

Alle partiene på Stortinget er med i samtalene utenom regjeringspartiene Høyre og Frp.

Den nåværende allmennkringkasteravtalen til TV 2 løper ut i 2016, og i november i fjor sa TV 2-sjef Olav Sandnes at det ikke var noen selvfølge at kanalen skulle ha nyheter.

Støtte

Nå skal altså Arbeiderpartiet, KRF og Venstre være med på å støtte TV 2 økonomisk.

– Vi ønsker ikke å gå tilbake til monopolsituasjonen som vi hadde før, da NRK var alene om å lage nyheter på tv. Vi opplever at TV 2 har gitt NRK sunn og god konkurranse, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson i KrF til Klassekampen.

TV 2 har i dag ikke statsstøtte, men er sikret full distribusjon til hele landet gjennom sin avtale med staten.

Kritisert

Harald Schjelderup

ER KRITISK: Byrådsleder Harald Schjelderup ønsker fortgang i arbeidet med en ny avtale for en kommersiell allmennkringkaster.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I forrige uke gikk byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup (Ap), ut og kritiserte kulturdepartementet for å være altfor sene med å sikre en ny TV 2-avtale.

– Regjeringen har nå nær sagt skutt TV 2's fremtid flere år frem i tid. Man skal vente på svar fra utvalg samtidig som konsesjonen løper ut i år. Vi er nå utålmodige og forventer at kulturministeren innleder en dialog slik at TV 2 kan bli værende i Bergen også i fremtiden.

– Den usikkerhet som nå er skapt om TV 2 sin fremtid er ikke bra for Bergen og heller ikke godt for mediemangfoldet eller demokratiet i Norge, sa Schjelderup.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.