Hopp til innhold

Vredens dialektikk

Obskønitetene haglet over Simone de Beauvoir da de første kapitlene av «Det annet kjønn» kom på trykk. Paven i Roma satte hele boka på indeks.
I dag er Beauvoirs tanker like selvfølgelig som flatbrød til kjøttsuppa.

Vredens dialektikk (Fot LN, NRK)
Foto: Lars Nilsen, Amsterdam april 2008 / NRK

Hør: Simone de Beauvoir i Amerika, del 7

Furor Intellectualis
Jeg utstyrer meg med en latinsk overskrift for å kaste glans over alle selvfølgelighetene i avsnittene som følger. Furor intellectualis er «de intellektuelles vrede», en vrede Goethe forteller at vi kan ta ganske rolig. «De intellektuelle er aldri så veltalende som når de tar feil»

«Den russiske revolusjon satte opp en rekke menneskelige idealer og startet en frigjøring av kvinnene som kommunistene senere snøt oss for» skriver Simone de Beauvoir i «Det annet kjønn» Det er nok riktig. Årene som fulgte etter revolusjonen i Moskva og Petersburg i 1917 var uvanlig rike på forestillinger om frihet og frigjøring. Man kan finne et ekko av disse ideene i disse linjene fra Det annet kjønn:

Seksualitet – et politisk spørsmål
«Kvinner oppdratt og utdannet akkurat på samme måte som menn skulle arbeide under de samme forhold og for samme lønn. Seksuell frihet skulle være allment akseptert, men seksualiteten skulle ikke lenger oppfattes som en ”tjeneste” en betaler for; kvinnen skulle tvinges til å sikre seg et annet levebrød, ekteskapet skulle gjøres til en fritt inngått avtale som ektefellene kunne si opp når de ville;

det å få barn skulle bli et fritt valg, det vil si at prevensjon og abort skulle være lovlig, og at alle mødre og barn til gjengjeld skulle få akkurat de samme rettigheter, enten mødrene var gifte eller ikke, svangerskapspermisjonen skulle betales av samfunnet, som også skulle påta seg ansvaret for barna, noe som ikke betyr at en skulle ta barna fra foreldrene, men at en heller ikke skulle forlate dem hos foreldrene». (T.Moi)

Obskøniteter og slibrige forslag
«Dette viser bare at avantgardistene den gang nå er blitt godtatte og felleseie» framholdt Knut Borge da vi diskuterte avsnittet ovenfor i radioutgaven av Studio Sokrates. Han har nok rett i det – men til og med avantgarden i 1949 var tragisk ute av takt med Beauvoirs tenkesett.

Albert Camus irettesatte de Beauvoir fordi han mente hun fikk franske menn til å virke latterlige, katolikken Francoise Mauriac framholdt at heretter hadde ikke Simone de Beauvoirs vagina noen hemmeligheter for ham.

Beauvoir: «Obskønitetene haglet over meg. Jeg var utilfredsstilt, kald, penisbesatt, nymfoman, lesbisk, jeg hadde hatt hundre aborter, man tilbød seg å kurere meg for min frigiditet eller å tilfredsstille mitt vampyriske begjær» (T. Moi s 204)

Musikken
Vredens dialektikk er en snedig overskrift, som nevnt. I dag er Simone de Beauvoirs forestillinger utbredt. Ingen får krumkaka i vranghalsen av tanker om lik lønn eller full barnehagedekning – med de voldsomme reaksjonene den gang får kanskje noen av oss til å tenke litt over hva slags fordommer vi har i bagasjen i dag?

Nat King Cole fikk føle rasefordommene på kroppen i USA etter krigen. Her er han i en video med en av sine mange hits: Route 66. (NRK er ikke ansvarlig for innholdet i denne videoen)

I ukens radiosending presenterer Knut Borge to av Coles innspillinger fra førtitallet:
1: Laugh Cool Clown

2: Moonlight in Vermont

Kulturstrøm

 • Skuespiller Johnny Wactor (37) skutt og drept

  Den amerikanske skuespilleren Johnny Wactor ble skutt og drept under et tyveriforsøk i Los Angeles lørdag.

  Jonny Wactors agent David Shaul har bekreftet dødsfallet til Variety. Wactor ble 37 år gammel.

  Moren til Wactor sier at han var sammen med en kollega da de så tre menn forsøkte å stjele angivelig en katalysator fra bilen hans, skriver TMZ.

  Han er mest kjent for sin rolle som Brando Corbin i serien «General Hospital». Han hadde også roller i serier som «Criminal Minds» og «Westworld».

 • Springsteen utsetter konserter: Stemmeproblemer

  Bruce Springsteen og The E Street Band utsetter konsertene i Praha og Milano, etter lørdagens melding om at konserten i Marseille måtte utsettes.

  Det melder artisten blant annet på Facebook. Mens beskjeden lørdag var at konserten måtte utsettes på grunn av stemmeproblemer og legens ordre, opplyses det nå at Springsteen har fått forbud mot å opptre på ti dager.

  Dermed ser det til at europaturneen først vil fortsette i Madrid 12. juni.

  Nye datoer for de utsatte konsertene skal kunngjøres så snart som mulig.

  Bruce Springsteen opptrer i California i april.
  Foto: Chris Pizzello / AP / NTB
 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB