Kjærlighet og storpolitikk

President Trumans tale 12. mars 1947 blir husket som «Trumandoktrinen». Fra nå av skulle USAs utenrikspolitikk gå ut på å motvirke kommunistisk innflytelse.
Simone de Beauvoir holdt forelesninger i Los Angeles og San Francisco og lurte på hvorfor ingen av studentene reagerte.

Harry Truman
Foto: Wikipedia

Hør: Simone de Beauvoir i Amerika del 5. 05.12.2009

Likegyldighet
«I dag morges holdt president Truman en stor tale, der han forklarte i en myndigere tone enn hittil at man må sende hjelp til Hellas og Tyrkia, og der han i vendinger som fremkaller ferske minner, varsler starten på et antikommunistisk korstog. Han støttes av arbeidsministeren, som har bedt om at man skal forby Kommunistpartiet under påskudd av at det har til hensikt å styrte regjeringen» (SdB s 164)

«Se på disse unge menneskene, » sier B som er guide for Beauvoir på et av universitetene i Los Angeles, «De interesserer seg absolutt ikke for politikk. Ikke én av dem snakker om Trumans tale. De leser som vanlig sportsnyhetene».

Elsa Maxwell

I Los Angeles møter Simone de Beauvoir den amerikanske sladder og sosietetsskribenten Elsa Maxwell og hun belærer Beauvoir: «Naturligvis tenker vi ikke i Amerika. I Amerika er det ingen som trenger å lese for det er ingen som tenker: Se på meg: Hundretusener tenker ingenting annet enn det jeg sier til dem i min daglige notis at de skal tenke. Og selv tenker jeg ikke. Det er helt greit. Når man tenker kaster man bort tiden, det blir anarki» (SdB s 164)

Elsa Maxwell
Foto: Wikipedia

Elsa Maxwell på trygg avstand fra storpolitikken

«Disse klovneriene er visst uunngåelige her i Amerika», skriver Beauvoir. Når man kommer inn på viktige temaer er klovningen en måte å få overtaket på motstanderen på. Man får ikke engang sjansen til en seriøs diskusjon, kritikken unnvikes med den samme ironien de later som om de retter mot seg selv».

Nelson Algren

Simone hadde mer å tenke på denne våren enn hun skriver om i sin amerikabok. Da hun besøkte Chicago ringte hun på anbefaling av noen venner til forfatteren Nelson Algren . De to ble kjærester. Knallhardt. Hege Duckert skriver i en ny essaysamling « Mitt grådige hjerte »:

«Begge var det mest eksotiske den andre hadde møtt. Algren var imponert over hva hun kunne og visste, og syntes hun var nydelig, mens Beauvoir falt pladask for hans maskulinitet og sanselighet. Han spurte aldri om Sartre og hun fortalte heller ikke noe, hun hadde plutselig ikke noe behov for gjennomsiktighet». (Duckert s 203)

Musikken
Slik forlater vi Simone de Beauvoir i Amerika – forarget over politikken og over ørene forelsket. Musikken vi presenterer i denne utgaven av Studio Sokrates er ved Mezz Mezzrow – som Beauvoir møtte i New York tidligere på året. Han forteller selv om hvordan innspillingene ble til.

1: Blood on the Moon
2: Baby, I'm cuttin out

Kulturstrøm

 • Ville bli diplomat som ung

  Men Stellan Skarsgård sluttet på skolen da han fikk gjennombrudd som skuespiller allerede som 16-åring. På spørsmål i programmet Drivkraft om hva han tror er hans drivkraft, forteller skuespilleren at han tror det er både noe seksuelt, nysgjerrighet, og lysten til å prøve det uutforskede.

  Stellan Skarsgård og Vegard Larsen
 • Spelefilm om Martin Linge

  Forfattar og skodespelar Øystein Wiik har skrive manus til ein spelefilm om Martin Linge. Linge var både skodespelar, idrettsmann og krigshelt som var født i Valldal, men som fall under Måløyraidet i 1941. Kommunane Norddal og Rauma har saman med andre investorar bidratt til eit forprosjekt til filmen, som blir tilrettelagt for ein utanlandsk marknad, og som skal sette området ytterlegare på kartet som turistdestinasjon.

  KRIGSARKIVET - 2. verdenskrig
  Foto: Scanpix / NTB scanpix