Vilks frykter debatten stilner

– Ytringsfrihetsdebatten stilnet etter Charlie Hebdo. Det vil den også gjøre etter København, frykter kunstner Lars Vilks.

Lars Vilks

TROLIG MÅLET FOR TERROREN: – Det var veldig vanskelig å forstå hva som skjedde. Det kom bare «pang pang pang pang pang», gang på gang. Det hørtes mer ut som fyrverkeri, sier Lars Vilks om attentatet.

Foto: Jurek Holzer 30072 / SCANPIX

Mens tusenvis var samlet i København i går for å minnes terrorofrene, satt det antatte målet for det ene angrepet, kunstneren Lars Vilks, på hemmelig sted i Sverige med bevoktning.

Folkehav under minnemarkering

FOLKEHAV: Tusenvis av mennesker deltok på minnemarkeringen for ofrene etter terrorangrepet i København i går kveld.

Foto: DR

Derfra følger han etterspillet etter terroren via sosiale medier, hvor han møter både støtte og kritikk.

– Noen synes jeg ikke skal ha livvakter, siden det koster penger. Da svarer jeg at slik fungerer det her i landet. Vil du endre det, må du ta det opp med politikerne, sier Vilks.

– Kan bli som Paris

Kunstneren ble et terrormål etter å ha tegnet profeten Muhammed med hundekropp i 2007.

Det var opprinnelig ikke ment å provosere andre enn det han kaller «feige kunstinstitusjoner».

Nå frykter Vilks at de som viser mot etter terrorangrepet i København, vil bli feige når hverdagen returnerer.

– Etter attentatet i Paris var det mye «jeg er Charlie». Så mente mange at bladet egentlig var unødvendig provoserende. København kan bli som Paris: Når bølgen med sympati er over, kommer diskusjonene om vi heller skal vise respekt, sier Vilks.

Han prøver ikke å la seg berøre av det som skjedde, og sier at kun ett menneske er ansvarlig.

– Dette er drapsmannens ansvar, og handler ikke om meg. Noe annet blir som å si at jødene begår det feiltrinnet å være jøder, og derfor blir de skutt, sier Vilks.

Saken fortsetter under bildet.

Lars Vilks

JOBBER MED PORTRETT AV ISLAMKRITISK JOURNALIST: – Da jeg foreleste for Document.no i fjor høst, kom jeg i kontakt med den norske bloggeren Hans Rustad. Det viste seg at han eide noen hester. Da fikk jeg ideen om å gjøre et portrett av ham og hestene, sier Lars Vilks. Dette bildet er tatt i en annen anledning.

Foto: NRK

Frykter ikke døden

Den drapstruede kunstneren sier han ikke frykter for livet, men tror hverdagen vil bli komplisert.

– Jeg tenker mest på hva slags offentlighet jeg får. Det er synd hvis jeg ikke kan forelese, sier Vilks.

Politiet sjekker Krudttønden

ATTENTATSTEDET: – «Krudttønden» vil nå leve opp til sitt navn på merkelig vis. Det er dessverre en fantastisk metaforikk, sier kunstneren Lars Vilks.

Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB

Han kaller Muhammed-karikaturen fra 2007 en «tegning av en hund som begynte å leve sitt eget liv».

– Hunden løp ut i verden, ble umulig å styre og et bilde på ett av vår tids største problemer. Vi har fortsatt ikke ordnet det. Denne prosessen er kunstverket i praksis.

– Hvis prosessen ender med at du mister livet, er det da verdt det?

– Det har jeg ikke tenkt på. Men jeg er ikke den eneste kunstneren som tar risikoer. En annen kunstner seilet over Atlanteren i en liten båt og forsvant. Så man lager ikke kunst uten risiko, avslutter Vilks.

LES OGSÅ:

Den svenske kunstneren Lars Vilks er gjest i Trygdekontoret 26. mars. Se klipp fra programmet.

BESØKTE TRYGDEKONTORET: I mars 2014 var Lars Vilks hos Thomas Seltzer og fortalte hvordan det påvirker livet å leve under politibeskyttelse.

Kulturstrøm

 • Skulptur skadet med vinkelsliper

  Den velkjente skulpturen Hesten i Markensgate i Kristiansand skal være skadet med vinkelsliper, ifølge politiet. De har kontroll på mannen bak handlingen. «Fole» av Ørnulf Bast ble satt opp i 1973 og er elsket av både barn og russ.

  Laster Twitter-innhold
 • Avis dømt til millionerstatning

  Venezuelas høyesterett har dømt en avis til å betale 109 millioner kroner i erstatning for å ha gjengitt at regjeringspartiets nestleder ble knyttet til narkotikahandel av USA. Regjeringen beskyldes for å bruke domstoler mot kritikk, melder Reuters.

 • Journalister: Trakassert av politi

  Amerikanske journalister som dekker demonstrasjonene mot politivold i Minneapolis sier politiet gir dem hardhendt behandling, til tross for en rettskjennelse om å la dem jobbe i fred. Sjefredaktøren i storavisa USA Today reagerer sterkt, melder AP.

  Laster Twitter-innhold