Hopp til innhold

Dømt for å ha hyllet København-terrorist på Facebook

En 17 år gammel jente er i byretten i København dømt til fire måneders betinget fengsel for å ha hyllet terrorangrepene i Danmark i februar i fjor.

Krudttønden

Omar El-Hussein gikk til angrep på kulturhuset Krudttønden i København i februar i fjor.

Foto: Drago Prvulovic / Tt / NTB scanpix

Dommen er gjort betinget med en prøvetid på ett år, melder Ekstra Bladet. Hun er også idømt 100 timers samfunnstjeneste.

17-åringen er afghansk statsborger. Påtalemyndigheten la ned påstand om et betinget utvisningsvedtak, men fikk ikke medhold.

Jenta var tiltalt for å støtte opp under terrorangrepene mot Krudttønden og synagogen i København 14. og 15. februar i fjor. Tre personer ble drept og fem såret.

Like etter angrepene skrev 17-åringen et Facebook-innlegg der hun kalte gjerningsmannen, islamisten Omar El-Hussein, en helt som «gjorde noe ingen andre våget å gjøre».

– Angrer

I retten erklærte hun seg ikke skyldig, men erkjente at hun har skrevet innlegget. Hun var da 16 år gammel.

– Jeg har dummet meg ut. Jeg angrer veldig på det jeg har skrevet. Jeg er lei meg, jeg er et fredelig menneske som aldri har gjort noe kriminelt, sa hun.

Hun fortalte også at hun ble sjokkert da Facebook-innlegget hennes ble brukt i media som et eksempel på at muslimer hyllet terrorangrepene.

Innlegget ble skrevet i en lukket Facebook-gruppe med rundt 20.000 medlemmer.

Aktor Jakob Buch-Jepsen krevde at kvinnen skulle dømmes til minst fire måneder ubetinget fengsel.

Omar El-Hussein

Omar El-Hussein avbildet på et overvåkingskamera.

Foto: - / AFP

– Ville ikke blitt dømt i Norge

Jon Wessel-Aas er advokat og har arbeidet mye med saker som omhandler ytringsfrihet og personvern. Han mener rettssaken mot kvinnen i Danmark ikke hadde fått samme utfall i Norge.

Advokat Jon Wessel-Aas

Advokat Jon Wessel-Aas.

Foto: Bing Hodneland Advokatselskap DA

– Oppfordring til å begå en konkret terrorhandlinger er ulovlig i Norge, men indirekte forhold slik som her ville ikke vært straffbart, sier han.

I fjor ble islamisten Ubaydullah Hussain frifunnet i Borgartig lagmannsrett for å ha oppfordret til terror. Wessel-Aas mener Hussains utspill på Facebook var lik det kvinnen i Danmark har skrevet.

– Disse sakene ligner på hverandre i at det ikke ligger noen konkrete oppfordringer til at noen skal begå en terrorhandling. De forherliger og bejubler en allerede begått handling, og det er noe annet.

– Synes du det ville være et nederlag for ytringsfriheten i Danmark dersom hun skulle bli dømt?

– Det er problematisk hvis man straffelegger det å forherlige handlinger. Hvis man tenker dette i en større kontekst, så er det politisk bestemt hva som anses som berettiget væpnet oppgjør i visse regimer mot undertrykkede regimer, og hva som er regnet som terror, sier Wessel-Aas.

SISTE NYTT

Siste nytt