Vil stanse flyttingen av Picassos kunst

Kunstnerdatter Gro Nesjar Greve er redd Picassos kunst i regjeringskvartalet skal gå i stykker dersom den flyttes.

Gro Nesjar Greve

Gro Nesjar Greve er datter av Carl Nesjar som samarbeidet med Pablo Picasso om kunstverkene i Y-blokka. Nå har hun tatt kontakt med advokat for å stanse flyttingen av kunsten.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Gro Nesjar Greve er datter av kunstneren Carl Nesjar. Han var den som utførte Picassos kunstverk som er plassert i Y-blokka i regjeringskvartalet. I 2014 ble det vedtatt at denne blokka skal rives.

Nå frykter hun at de to Picasso-utsmykkingene «Fiskerne» og «Måken» skal bli ødelagt.

– Her er faren min i fullt sandblåser-utstyr mens han jobber på kunstverket sitt i høyblokka.

Nejsar Greve peker på bildet av faren sin. Ikke bare var han kunstner i høyblokka, men han hadde også ideen til Picassos kunstverk og utførte arbeidet.

– Dette er stedsspesifikke verk som var en gave til Norge, sier hun.

Godkjent av Picassos arvinger

Pablo Picassos familie godkjent nylig den nye plasseringen av kunstverkene som skal plasseres i et helt nytt bygg som skal reises etter at blokka er revet.

Harald Holter er daglig leder for opphavsrettsorganisasjonen BONO og sier at Picassos familie hele tiden har ønsket at kunsten skal være der den er. Etter at det ble kjent at blokka skal rives, har imidlertid familien godkjent de nye planene for plassering.

Carl Nesjar

Den verdenskjente kunstneren Pablo Picasso og den norske kunstneren Carl Nesjar samarbeidet om kunsten i Y-blokka. Picasso tegnet kunsten, Nesjar sandblåste den inn i veggen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Pappas ide

Carl Nesjars datter forteller at det var hennes fars ide at Pablo Picasso skulle utsmykke Y-blokka i regjeringskvartalet og at Picasso ble veldig begeistret for oppgaven. Hun forteller at de to hadde kjent hverandre i mange år.

Hun mener begge to hadde snudd seg i graven dersom de visste hva som nå er i ferd med å skje.

Les også: Arvinger godkjenner flytting av Picassos kunst

Uerstattelig

Juridisk rådgiver i BONO Kristine Farstadvoll, innrømmer at hun er bekymret for både flyttingen og rivingen.

Hun sier det ville vært en katastrofe dersom noe av kunsten skulle gå i stykker.

– Dette er jo uerstattelig, sier hun.

Y blokka

Dette kunstverket skal på flyttefot når Y-blokka skal rives.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

«Fiskerne» er i dag en integrert del av bygningsmassen. Kunstverket veier 106 tonn og selve motivet er 110m2.

Nesjar Greve mener hun at hun som datter av Carl Nesjar burde vært spurt og fått komme med sin mening om flyttingen av de to kunstverkene. Hun har nå tatt kontakt med advokat.

– Det finnes bare tre slike verk i verden, et er i privat eie, et er i Spania og så er det dette i Norge, sier Greve.

Kulturstrøm

 • Galleri sier nei til donasjon

  National Portrait Gallery i London blir det første kunstgalleriet til å avslå en donasjon på 1 million pund fra den amerikanske Sackler-familien, melder The Guardian. Årsaken er at familiens farmasøytiske selskap Purdue Pharma LP lager den smertestillende medisinen OxyContin, som er svært avhengighetsskapende. USA står overfor en nasjonal narkotikaepidemi, der opioider i smertestillende midler spiller en stor rolle, som Aftenposten har skrevet om.

 • Disney kjøper Fox

  Disney overtar i dag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar, melder NTB/AP. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA. Disney baner nå vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne. Fox gjenstår da av Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.

  Film Fox Disney
  Foto: Richard Drew / AP
 • Konvensjonell og sympatisk

  Tuva Novotny følger opp suksessen med «Blindsone» i sin nye film om en husmor som kastes ut av sin tradisjonelle tilværelse i en alder av 60. En glede å se Pernilla August forsvinne inn i rollen som Britt-Marie, skriver Birger Vestmo og gir terningkast fire. Anmeldelsen av «Britt-Marie var her».

  Pernille August og Peter Haber fra filmen «Britt-Marie var her»
  Foto: josef persson / josef persson