Hopp til innhold

Arvinger godkjenner flytting av Picassos kunst

Familien til kunstneren Pablo Picasso har godkjent anbefalingen om flytting av kunstnerens verker i regjeringskvartalet. Nå er det opp til regjeringen å godkjenne planene.

Ny plassering av Fiskerne, visuell illustrasjon

En visuell illustrasjon av hvor «Fiskerne» vil plasseres i det nye regjeringskvartalet.

Foto: Team Urbis

Statsbygg, Kunst i offentlige rom (KORO) og Picassos arvinger er enige: Picasso-utsmykningene «Fiskerne» og «Måken» skal flyttes til det som blir A-blokka i det nye regjeringskvartalet i Oslo.

Begge verkene er i dag plassert i Y-blokka i regjeringskvartalet, som det i 2014 ble vedtatt at skal rives.

Regjeringskvartalet

Kunsten fra Y-blokka er foreslått flyttet til den nye bygningen A-blokka som skal bygges omtrent der Y-blokka står i dag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Daglig leder Harald Holter i opphavsrettsorganisasjonen BONO, som snakker på vegne av arvingene, sier at familien i utgangspunktet ønsket at ustmykningene skulle bli der de er i dag.

– Men når det er bestemt at Y-blokka skal rives, har de sett på de anbefalingene som er lagt frem og gitt sin tilslutning til dem.

«Et kulturelt tap»

Beslutningen om hvor verkene skal flyttes er blant annet basert på KOROs kunstfaglige vurderinger.

De mener fremdeles at det å flytte verkene fra sin opprinnelige kontekst innebærer et kulturelt tap av to nøkkelverk i den integrerte utsmykkingstradisjonen.

Samtidig er KORO tydelige på at de ønsker å bidra konstruktivt i vurderingen av de ulike alternativene. De har basert sin endelige vurdering på tre kriterier:

 • Kontekstsensitivitet (verket er ment å sees nedenfra)
 • Materialsensitivitet
 • Samhandling med omgivelsene/byrommet

«Fiskerne» er i dag integrert i bygningsmassen som en del av endeveggen på Y-blokka. Nå skal den få en plass over den nye VIP-inngangen på A-blokka.

I sin vurdering skriver KORO at plasseringen ivaretar «Fiskernes representative kraft til tross for at det ikke lenger er plassert ved en av hovedinngangene».

Fornøyd med synligheten

Juridisk rådgiver Kristine Farstadvoll i BONO er positiv til at den 106 tonn tunge utsmykningen «Fiskerne» fortsatt vil ha en høy plassering etter at den flyttes.

– Den blir godt synlig. Det er et poeng at verket kommer høyt over bakken, da videreføres måten den er ment å oppleves på.

Hun legger til at det også er viktig at verket blir lett tilgjengelig for alle som ønsker å se det.

– Tror du Picasso ville ha snudd seg i graven av at Y-blokka skal rives?

– Jeg velger å tro at han ikke hadde gjort det, men at han ville vært fornøyd med de nye prominente plasseringene kunstverkene hans får.

– Y-blokka rives

Statssekretær Lars Jacob Hiim i kommunal og moderniseringsdepartementet bekrefter at det ikke er noen tvil om rivingen av Y-blokka. Han er fornøyd med familiens godkjennelse av å flytte kunsten til Picasso.

– De er kommet frem til en god anbefaling som både tar vare på kunsten og gjør den tilgjengelig. Det ser lovende ut.

– Kan dere garantere at kunstverkene ikke blir ødelagt når de skal flyttes og skjæres ut?

– Det er vår klare ambisjon. Dette er verdifull kunst som det er viktig å ta vare på, sier Hiim.

Kulturstrøm

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon
 • Motedesigneren Paco Rabanne er død

  Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.