Hopp til innhold

Bålpraten er viktig for god psykisk helse

Sandra Lyng håper flere tør å være åpne om problemer som kverner rundt i hodet og sliter en ut. Psykolog: – Bålet er en fin arena å ta den første praten sammen.

Sandra Lyng har nylig oppdaget naturens beste sider.

– Jeg tror det er godt for meg å være ute i naturen, jeg har bare ikke gjort det før, sier Sandra Lyng (34).

– Du har kommet ut av skapet som en fullblods friluftskvinne, sier Lars Monsen i den nye sesongen av «Monsen på Villspor» hvor Sandra Lyng deler åpenhjertig om hvordan hun har hatt det opp gjennom.

Sandra Lyng på tur med Lars Monsen 2022

Sandra Lyng på tur med Lars Monsen.

Foto: Geir Evensen / NRK

Sandra Lyng slo gjennom i Idol i 2004. Noen år etter gjennombruddet åpnet hun seg opp om sine psykiske lidelser.

I tenårene hadde hun blant annet spiseforstyrrelser, men var redd for å snakke om det. Hun tenkte det ville skape problemer i etterkant, men i stedet førte det til masse brev fra folk som takket henne for at hun var åpen.

– Jeg har opplevd mye grusomt jeg gjerne skulle ha vært foruten, men har bygget «emosjonelle muskler», og blitt sterkere av det. Det er viktig å vite at man kan få det fantastisk igjen etter å ha hatt det forferdelig, forteller Lyng.

Nå håper hun andre også tør å snakke høyt om problemene sine, selv om det ikke alltid er like enkelt.

Sandra Lyng på tur med Lars Monsen.

Sandra Lyng på tur med Lars Monsen.

Foto: Håvard Jenssen / NRK

Negativ utvikling

Ifølge Rådet for psykisk helse har den psykiske helseutviklingen hos ungdom de senere årene sett ut til å gå i negativ retning.

Tall fra blant annet Ungdata har vært kilde til bekymring, og særlig har unge jenters psykiske helse vært tematisert. Når det er sagt er det også mer aksept for å snakke om sin mentale helse, sier generalsekretær, Tove Gundersen.

Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, mener det er viktig å snakke om psykisk helse.

Foto: Fabian Omarsson

Selv om tabuene har blitt løftet noe vekk, betyr det ikke at de er borte.

De synes det er positivt at Lyng er åpen om problemene sine på TV.

– Det er mest sannsynlig lettere å finne ord og uttrykk for å fortelle om egne erfaringer når kjente mennesker velger å bruke mediene som mikrofonstativ for å fortelle om egne vansker.

Følelser blir mer tilgjengelige i naturen

Johanne S. Refseth.

Johanne S. Refseth mener bålet er en fin arena å snakke sammen ved. – Åpenhet rundt alle sider av livet, også de vanskelige, er viktig for den norske folkehelsa. 

Foto: Privat

Friluftspsykolog Johanne Refseth, kjent som psykolog med sovepose, har selv opplevd at naturen er et godt sted å være for den mentale helsen. Nå har hun skrevet bok om temaet.

Studier viser at vi slapper litt mer av, opplever flere positive følelser og tenker mer konstruktivt når vi er ute. Det vil si at å ta seg en tur ut, kan være et godt triks i perioder der livet stormer.

Det har nok mange erfart i løpet av koronapandemien. Flere nordmenn oppsøker friluft nå enn tidligere.

– Å være ute i naturen er rett og slett bra for oss. Man føler også mye mestring i naturen, og det kan også være enklere å ta den vanskelige praten der.

Hun forteller videre at bålet er en fin arena for gode og nære samtaler.

Faktisk viser forskning at bål både gjør oss roligere og mer «tunet inn» på hverandre.

– Man tror at grunnen til at bålet har så god effekt på oss, er fordi det har vært viktig for relasjonsbygging den gang vi var jegere. De som klarte å bruke kveldene rundt bålet til å ha gode samtaler, bygge allianser og styrke relasjoner, fikk rett og slett bedre forutsetninger i flokken og overlevde oftere enn de som ikke gjorde det, sier hun.

Sandra Lyng på båltur med Lars Monsen 2022

– Du har kommet ut av skapet som en fullblods friluftskvinne, sier Lars Monsen om Sandra Lyng.

Foto: Geir Evensen / NRK

– Finn noen du føler deg trygg på

Sandra Lyng støtter budskapet til psykolog Refseth:

– Frisk luft, D-vitaminer, komme seg vekk fra skjermen og ta en tur tilbake til omgivelsene vi egentlig kommer fra kan hjelpe mye, sier artisten.

Videre understreker hun at det er viktig å søke hjelp, og finne noen du er på trygg på – enten en som er nær eller profesjonell – som du kan prate med.

Det viktigste er å fjerne skammen og tabuet som gjør at man føler seg alene med problemet. Vi er unike, men ikke ulike. Alle har en psykisk helse, og alle har kjent på vonde ting, og har ting vi sliter med, avslutter Lyng.

Sandra Lyng ved bålet

Sandra Lyng ved bålet

Foto: NRK

Se «Med Monsen på villspor» på NRK 1 fredag kl. 20.05 eller når du vil på NRK TV.

Psykisk helse: Tiltak må på plass umiddelbart for å hjelpe barn og unge Ber helsemyndighetene ta grep: – Det er svært kritisk

Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.