Hopp til innhold

Bilder og oppskrifter: Dette spiste Monsen og turgjestene

Fikk du lyst til å prøve menyen til Lars Monsen og turfølget han hadde med seg på villspor? Her er noen av høydepunktene og oppskriftene fra det de spiste på tur:

Christina Rebekka Eriksen og Lars Monsen på tur.

- FYTTIRAKKERN, SÅ GODT! Christina Rebekka Eriksen nyter hver bit av tiur-kjøttet foran bålet med Lars Monsen.

Foto: Ingeborg Jakobsen / NRK

I årets utgave av «Med Monsen på villspor» var det et poeng at måltidene skulle bestå av minst mulig ferdigmat. De typiske posene med frysetørret turmiddag ble derfor valgt vekk til fordel for råvarer, kjøtt og selvfanget fisk. Posene med potetmos fikk dog fortsatt være med på en del av menyene.

Mikkel Nivas bursdagssjokolade

På den tøffe vinterturen i Ryfylkeheiene var det ikke maten som var mest i fokus. Middagene besto for det meste av enkel og effektiv turmat, f.eks potetmos og salt pølse. Men: på den ene av dagene, fylte Lars Monsen år, og Mikkel hadde laget hjemmelaget sjokolade i bursdagspresang.

Og ikke hvilken som helst sjokolade, men Monsens egen favoritt, Reese's:

Mikkel Niva har funnet ut at Lars Monsen har bursdag mens de er på tur sammen, og har med seg en hjemmelaget overraskelse.

Mikkel Niva har funnet ut at Lars Monsen har bursdag mens de er på tur sammen, og har med seg en hjemmelaget overraskelse.

Oppskrift på Nivas hjemmelagde Reese's:

2 store melkesjokoladeplater
Peanøttsmør
Litt havsalt
Isbitform for store terninger (gjerne av silikontypen)

  1. Smelt sjokoladen i et vannbad.
  2. Hell litt sjokolade i hvert isbit-kammer, så bunnen dekkes
  3. Legg isbitformen i fryseren i 10 minutter så den stivner litt
  4. Ta formen ut av fryseren og legg en liten bit peanøttsmør og et dryss havsalt i midten av hvert kammer.
  5. Hell over resten av sjokoladen så peanøttsmøret dekkes helt.
  6. Legg formen i fryseren en time.
  7. Ta ut formen og press sjokoladebitene forsiktig ut. De kan spises med det samme, eller oppbevares tørt og kjølig i en boks.

Fredagstaco - med fisk!

Med Atlanterhavet rett utenfor, var det ikke noe uvanlig i at selvfanget fisk sto på menyen på turen til Sandra Lyng og Lars Monsen i det flotte kystlandskapet Bremanger. Men å putte fisken i steikepanna med tacopulver, det er neppe like vanlig.

Monsen var likevel ikke i tvil om at dette var en vinner:

Når du har fått fisk på tur, og det er fredag, hva er da mer naturlig enn å lage fredags-fisketaco?

Når du har fått fisk på tur, og det er fredag, hva er da mer naturlig enn å lage fredags-fisketaco?

Oppskrift på Sandra og Lars sin fisketaco:

Fersk fisk
Avokado
Salat
Løk

Skjær fisken i små biter og stek sammen med tacokrydder og mye smør. Serveres i tacolefse med for eksempel avokado, løk, salat og hva ellers tilbehør du har tilgjengelig.

Oppskrift på Sandra Lyngs avokado-snack:

Sandra hadde dessuten forberedt et lite snacks-måltid som er litt mer spennende enn de typiske brødskivene og power-barene man gjerne spiser på tur.

Maiskaker med chia-frø og havsalt
Fersk avokado
Økologisk pesto med hvitløk

Smør pesto på en maiskake, og legg på to, tre skiver med avokado - ferdig!

Tones kjøttmeny eller Trines veganske?

Kona til Gjert Ingebrigtsen, Tone, lager helst mat med kjøttvarer. Mens Trine, kona til Lars Monsen, er veganer. På turen over Jostedalsbreen fikk de to turkompisene prøve oppskrifter fra begge. Og bortsett fra "vegiar" – det veganske kaviar-alternativet – falt menyene i smak.

Lars Monsen og Gjert Ingebrigtsen koser seg over en vegetar-middag på Vesledalshytta.

– NÅ BLIR TRINE GLAD: Lars Monsen ble fornøyd av å høre at Gjert Ingebrigtsen likte matoppskriften til kona hans, Trine Rein.

Foto: Ingeborg Jakobsen / NRK

Oppskrift på Tones bacon-lunsj:

Bacon i terninger
Poteter
Smør og krydder (Lars og Gjert brukte Gastromat)

Kutt potetene i skiver, og råstek dem i godt med smør i panna. Ha i bacon når potetene begynner å bli klare, og krydre til mens det hele steker ferdig. Og til dessert: KvikkLunsj!

Trines one pot-quinoa med poteter:

Dette er en rent vegansk matrett med blant annet poteter, quinoa, tomater, hvitløk og kokosmelk, der alle ingrediensene skal i én og samme gryte. Kutting og forberedelser tar litt tid, men selve retten skal koke under lokk i bare rundt 15 minutter. Oppskriften finner du på vegetarbloggen.no.

Biffstrimler, ørret og tiur

De tre siste turene var ikke like oppskrifts-fokuserte, men Lars Monsen og deltakerne hans kunne like fullt nyte noen kulinariske høydepunkter.

På turen deres gjennom Langsua nasjonalpark spiste Monsen og Lisa Tønne og mest ganske typisk turmat, men den ene kvelden disket Monsen opp med smørstekte biffstrimler med allehånde-krydder og potetmos.

Turmat i gresset

RETT I KROPPEN: På tur med lange dagsmarsjer smaker alt godt, og dette er rene gourmetmåltidet.

Foto: Ingeborg Jakobsen / NRK

Jonis Josef og Lars Monsen måtte traske seg gjennom dagevis med regn – da setter man pris på å til slutt kunne innlosjere seg i en tørr og varm hytte. Jonis ble nær ekstatisk da han tidligere på dagen dro opp sin aller første fisk – selv om det var med nød og neppe han fikk den opp i packraften. Og det ble rene høytidsstemningen da Lars Monsen fikk servert nystekt ørret med potetmos av turmakkeren sin!

Ørretmiddag tilberedt av Jonis Josef på tur med Lars Monsen

SELVFISKET ER VELFISKET: Jonis syntes det var stas å kunne servere Monsen ørretmiddag fra egen stang.

Foto: Ingeborg Jakobsen / NRK

Da Monsen fikk med seg Christina Rebekka Eriksen (kjent fra serien 113) på jakttur, ble det dessverre ikke noe jaktbytte å putte i steikepanna. Men snakk om opptur da de kom fram til post 2 og fant en hel, nylig skutt tiur! Bryststykkene fra denne ble servert pannestekt med poteter og crême fraiche. Bon appetit!

Tiur-kjøtt stekes i panna over bålet.

HELT VILT: Bryststykker av tiur godgjør seg i steikepanna.

Foto: Ingeborg Jakobsen / NRK

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.