Truer med å droppe Norge i vikingtrilogi

Om kulturministeren ikke hoster opp en insentivordning for utenlandsk film i Norge før 2015, henger innspillingen av trilogien «Vikings» på norsk jord i en tynn tråd.

Fraværet av en norsk insentivordning for filminnspillinger kan gjøre at innspillingen av

TV: Norsk natur og beliggenhet er perfekt for Barrie Osborns nyeste vikingfilmprosjekt, men finansene rekker ikke veldig langt for utenlandske produsenter. Her klippes TV-serien «Kampen om tungtvannet», som trass i norsk handling er delvis spilt inn i Tsjekkia på grunn av insentivordningen der.

Fra Ringenes herre: Ringens brorskap.

«Ringenes Herre» ble spilt inn på New Zealand, som har en god insentivordning for utenlandske filmprodusenter. At Norge ikke har det ennå kan stoppe en storproduksjon på norsk jord.

Foto: SF Norge
Filmprodusent Barrie Osborne

Filmprodusent Barrie Osborne vil gjerne spille inn en vikingtrilogi på norsk jord, men det kan bli for dyrt.

Foto: Ross Setford / Scanpix/AP
Thorhild Widvey

Thorhild Widvey kan ikke love at det vil bli innført en insentivordning tidsnok til at trilogien Viking blir spilt inn i Norge.

Foto: NRK

– Norge ville være det perfekte opptaksland, men selv om vi gjerne vil spille inn filmene der så er vi nødt til å jobbe i et land der det også er økonomisk fornuftig, sier den amerikanske produsenten Barrie Osborne, som blant annet sto bak trilogien om «Ringenes Herre», «The Matrix» og «Den store Gatsby».

Norsk natur ikke nok

Mange land med ambisjoner for sin filmbransje har lagt til rette for utenlandske filmproduksjoner med diverse insentivordninger.

På Island får produksjonsselskapene tilbakebetalt 20 prosent av omsetningen de har hatt i landet. Norge har ingen insentivordning for utenlandske filmproduksjonsselskaper, noe som kan stoppe innspillingsplanene av vikingtrilogien på norsk jord.

Norsk natur og beliggenhet er perfekt for Barrie Osborns nyeste prosjekt, men levekostnadene i Norge så høye at finansene ikke rekker veldig langt for utenlandske produsenter. Derfor velger mange andre lokasjoner når storfilmer skal spilles inn.

– Dette er en ulempe for Norge rent konkurransemessig, sier Barrie Osborne, som er en av Hollywoods mektigste produsenter.

Må vite det før nyttår

Mandag varslet kulturminister Thorhild Widvey (H) at regjeringen nå vil legge til rette for internasjonal filmproduksjon i Norge. Kulturdepartementet har engasjert Oslo Economics til å utrede de såkalte insentivordningene på filmområdet i andre land. Utrederen skal også komme med anbefalinger til hvordan en slik ordning eventuelt kan utformes i Norge.

Barrie Osborne forteller at de regner med å komme i gang med forproduksjonsfasen til filmtrilogien om vikingkongen Harald Hårdrådes liv i 2015.

– Vi kan vente til da, men så må vi ta en avgjørelse rundt hvor filmene skal spilles inn, sier han til NRK.

Dårlig tid om Vikings skal bli «norsk»

Trilogien om «Ringenes Herre» ble spilt inn på New Zealand og skapte en strøm av turister til landet i ettertid. Her var man flinke til å utnytte filmene til å markedsføre landet. Nå kan Norge få sin porsjon internasjonale oppmerksomhet om innspillingen av trilogien «Vikings» blir lagt til Norge.

Video Filmanmeldelse: Avatar

«Avatar» ble spilt inn på New Zealand. Landet har en insentivordning for film som tiltrekker seg utenlandske produsenter. Norge kan gå glipp av trilogien «Vikings» om kulturministeren ikke får på plass en lignende ordning før 2015.

Foto: Nyhetsspiller

Men om Norge klarer å utforme en attraktiv nok intensivordning før den tid gjenstår å se. Kulturminister Thorhild Widvey kan ikke love at Barrie Osborne får sin drøm om Norge oppfylt.

– Vi har nettopp satt i gang et utredningsarbeid og regner med at i løpet av våren vil vi få gode forslag til hva vi kan gjøre, så vil vi behandle saken politisk etterpå, sier Widvey til NRK.

– Er det aktuelt å ta det opp i revidert nasjonalbudsjett i år?

– Nei, det er det ikke. Vi skal fremme en filmmelding neste år og det vil være naturlig å legge det frem i den forbindelse, sier hun.

Store produksjoner legger igjen masse penger

John M. Jakobsen

John M. Jakobsen er filmprodusent. Han skulle gjerne sett at trilogien ble spilt inn i Norge.

Foto: NRK

Filmprodusent John M. Jakobsen har lenge etterlyst en skatteinsentivordning for film og skulle gjerne sett at Norge halte land vikingtrilogien.

– Jeg hadde gjerne sett at filmene ble laget i Norge, og gjerne av normenn også. Det er mange fordeler med en insentivordning. En så stor produksjon legger igjen veldig masse penger lokalt. I tillegg vil de som jobber på filmen fra det lokale miljøet får lov til å bryne seg på oppgaver som er mye større enn de man vanligvis får på nasjonale produksjoner, som er mye mindre, sier han til NRK.

Men han presiserer at han kun er for en incentivordning som ligger under Næringsdepartementet, og som ikke går utover midlene fra Norsk filminstitutt.

Var i Norge i august

Osborn var i Norge allerede i august for å lete etter en passende beliggenhet for en trilogi om vikingkongen Harald Hardrådes liv.

– Jeg synes det er en fantastisk historie. Det handler om en ung mann som vokser til å forstå hva som skal til for å være leder. Det er også en fantastisk kjærlighetshistorie, sier produsenten.

Barrie Osborne lette etter uberørte landskap for sitt nyeste prosjekt og han ble begeistret over det han fant, men norsk natur alene er ikke nok.

Irland og New Zealand er aktuelle

– Om det ikke blir mulig å gjøre det i Norge, hvor vil dere da spille inn filmene?

– Da blir vi tvunget til å se oss om etter andre passende beliggenheter hvor vi kan få det til å fungere finansielt. Både Irland og New Zealand er aktuelle. Vi må se oss om i verden og finne ut hvor både omgivelser og økonomi fungerer.

NRK har tidligere skrevet at Leonardo De Caprio skal være medprodusent på triologien om Harald Hardråde. Osborn og De Caprio kjenner hverandre godt. På spørsmål fra NRK ville Barrie Osborne ikke kommentere dette.

Kulturstrøm

  • Aschehougprisen til Karin Haugane

    Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.

  • Mikser blokkfløyte og trance

    Bergensartisten Vilde Tuv bestemte seg for å demonstrere at det går an å lage vakker musikk med blokkfløyte og trance-melodier. Hun er tema i siste utgave av programmet Musikkrommet.

    Går det an å lage vakker musikk med blokkfløyte og trance-melodier? Det bestemte bergensartisten Vilde Tuv seg for å bevise.