Normal

Verdensrekord i énmannsteater

Brennevinshistoriker Gotmar Rustad på Løten i Hedmark har fremført teaterforestillingen ”En akevisitt” over 2 500 ganger siden 1993.

Brennevinshistoriker Gotmar Rustad
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Han har verdensrekord i å spille énmannsteater. Fra 1993 og fram til i dag har brennevinshistoriker Gotmar Rustad på Løten i Hedmark fremført ”En akevisitt” hele 2 500 ganger. Dette er en forestilling som gir nytt liv til gammel industrihistorie på Løiten Brænderi og Rustad har selv alle rollene fra industriherren, via bonden og doktoren til brenneriarbeideren. Scenen er lokalene der akevittproduksjonen en gang fant sted.

«Brænderigata»

I Sølvsuper søndag tar programleder Haakon D. Blaauw lytterne med til det nedlagte brenneriet. Der er det skapt et industrihistorisk miljø med bl.a. ”Brænderigata” som viser gammel bebyggelse på Løten der mange spennende nisjebutikker nå er innredet og der Løiten Lys legger beslag på mye gulvflate med produkter, miljøer og flotte utstillinger. Programmet ble første gang sendt 26. april 2009.

Brennevinshistoriker Gotmar Rustad

Gotmar Rustad ønsker velkommen til 'Brænderigata' i det nedlagte brenneriet på Løten i Hedmark.

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Forestillingen ”En akevisitt” oppstod nærmest av en tilfeldighet i 1993, og Gotmar Rustad sier selv at han ”maset seg til å få være skuespiller”.

– En forestilling ble spilt sommeren 1993 og vi hadde da en idé om at den kanskje kunne tas frem igjen om ti år eller så! Den spilles altså fortsatt og er i dag Norges mest spilte teaterforestilling!

To apparater i prestegården

Når publikum venter på at døren inn til de gamle produksjonslokalene skal åpnes, kommer en bonde for å levere lass med poteter. Han rister i døren og er meget oppbragt over at han ikke får slippe inn. Men etter hvert åpner han seg for publikum og begynner å fortelle om at han selv var med på å bygge brenneriet og om bakgrunnen for at det oppstod:

– Den gangen var det brenneapparat på hver eneste gård. Ja, ikke i prestegården, der hadde de to! Men ifølge bispevisitasboken brukte presten det minste apparatet mest. For han var en måteholden mann!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 3. januar kl 07.03

Kulturstrøm

 • Fra True Detective til James Bond

  Den amerikanske regissøren Cary Joji Fukunaga skal overtar roret for den nye James Bond-filmen, som Danny Boyle forlot tidligere i sommer. Fukunaga hadde regi og var produsent for første runde med «True Detective», noe som innbragte ham en Emmy. (NTB)

  Cary Joji Fukunaga
  Foto: Anthony Harvey / AFP
 • Bøker om natur til utlandet

  De engelskspråklige verdensrettighetene til Torbjørn Ekelunds bøker, i den såkalte nature writing-tradisjonen, er solgt til det canadiske forlaget Greystone Books. Den norske forfatteren er akkurat nå aktuell med boken «Stiens historie» her på berget – som også ble solgt til et nederlandsk forlag før norsk utgivelse. (NTB)

  Torbjørn Ekelund
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Tidal taper penger

  Strømmetjenesten Tidal, med utgangspunkt i norske Wimp, fortsetter å tape penger, skiver DN. Siden rapperen Jay Z kjøpte selskapet i 2015 har det gått med 863 millioner i underskudd. Eierne mener likevel de skal tjene penger i framtida.

  Jay-Z
  Foto: NRK