Verdensrekord i énmannsteater

Brennevinshistoriker Gotmar Rustad på Løten i Hedmark har fremført teaterforestillingen ”En akevisitt” over 2 500 ganger siden 1993.

Brennevinshistoriker Gotmar Rustad
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Han har verdensrekord i å spille énmannsteater. Fra 1993 og fram til i dag har brennevinshistoriker Gotmar Rustad på Løten i Hedmark fremført ”En akevisitt” hele 2 500 ganger. Dette er en forestilling som gir nytt liv til gammel industrihistorie på Løiten Brænderi og Rustad har selv alle rollene fra industriherren, via bonden og doktoren til brenneriarbeideren. Scenen er lokalene der akevittproduksjonen en gang fant sted.

«Brænderigata»

I Sølvsuper søndag tar programleder Haakon D. Blaauw lytterne med til det nedlagte brenneriet. Der er det skapt et industrihistorisk miljø med bl.a. ”Brænderigata” som viser gammel bebyggelse på Løten der mange spennende nisjebutikker nå er innredet og der Løiten Lys legger beslag på mye gulvflate med produkter, miljøer og flotte utstillinger. Programmet ble første gang sendt 26. april 2009.

Brennevinshistoriker Gotmar Rustad

Gotmar Rustad ønsker velkommen til 'Brænderigata' i det nedlagte brenneriet på Løten i Hedmark.

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Forestillingen ”En akevisitt” oppstod nærmest av en tilfeldighet i 1993, og Gotmar Rustad sier selv at han ”maset seg til å få være skuespiller”.

– En forestilling ble spilt sommeren 1993 og vi hadde da en idé om at den kanskje kunne tas frem igjen om ti år eller så! Den spilles altså fortsatt og er i dag Norges mest spilte teaterforestilling!

To apparater i prestegården

Når publikum venter på at døren inn til de gamle produksjonslokalene skal åpnes, kommer en bonde for å levere lass med poteter. Han rister i døren og er meget oppbragt over at han ikke får slippe inn. Men etter hvert åpner han seg for publikum og begynner å fortelle om at han selv var med på å bygge brenneriet og om bakgrunnen for at det oppstod:

– Den gangen var det brenneapparat på hver eneste gård. Ja, ikke i prestegården, der hadde de to! Men ifølge bispevisitasboken brukte presten det minste apparatet mest. For han var en måteholden mann!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 3. januar kl 07.03

Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP