Verdens vakreste mysterium?

Uansett hva man mener, hvordan man snur og vender på det - ennå fins ingen bevis for at kun mennesker står bak kornsirklene i England.

I Sølvsuper søndag 4. april forteller Eva-Marie Brekkestø om sine opplevelser med kornsirklene. Hun har nylig gitt ut sin andre bok om fenomenet, "Kornsirkler, underverk i åkeren".

Store og vakre

Mange av kornsirklene er svære formasjoner, opptil 300 meter lange. Hva de forestiller varierer veldig, og så langt er det ikke oppdaget to som er like. 08.08.08 kom et tre hundre meter langt 8-tall i en Wiltshire-åker.

Noen dager senere oppsto et gigantisk kors ikke langt unna. Motivene i formasjoner er i blant symboler kjente for mennesket, men rett som det er ser man forunderlige "tegninger", og avanserte geometriske figurer som det er umulig å forstå betydningen av.

Tre timer fra London

Grevskapet Wiltshire har en solid verdensrekord når det gjelder antall kornsirkler. Vanligvis oppdager man mellom 80 og 100 formasjoner bare her. I dette "fylket" ligger også landsbyen Avebury, omkranset av en stor steinsirkel. Her fins også Stonehenge, som er langt mer kjent, uten at historikerne med sikkerhet kan fortelle hva formålet har vært med de kolossale steinene.

Kanskje fins det en sammenheng mellom svære steinringer og kornsirkler? Det fins foreløpig flere spørsmål enn svar i dette mysteriet.

Sølvsuper søndag 4. april klokka 7.03, i NRK P1.
Gjest hos Jørn Haudemann-Andersen, er Eva-Marie Brekkestø

Kulturstrøm

 • Maler et skremmende stykke Norge

  Den nye norske Viaplay-serien «Furia» handler om høyreradikale krefter på den norske bygda, som får konsekvenser for en terroristjakt i Tyskland. – Seriens handling fenger i Norge, men famler i Berlin, mener seriekritiker Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 3.

  Pål Sverre Hagen i den norske Viaplay-serien "Furia", 2021.
  Foto: Haakon Lundkvist, Viaplay
 • Britney: Fjern faren umiddelbart

  Britney Spears ber dommeren i rettssaken om at faren Jamie Spears, må fratas vergemålet over henne innen 29.september. Advokaten hennes ber dommeren overføre vergemålet til noen andre som kan påta seg oppgaven med å ivareta artistens økonomiske interesser på midlertidig og kortvarig basis, skriver New York Daily News. 29. september skal artisten selv vitne i rettssaken.

  «Framing Britney Spears» stiller gode spørsmål om superstjernas helse.
  Foto: The New York Times / The New York Times
 • Netflix har kjøpt Roald Dahl

  Strømmetjenesten Netflix har kjøpt selskapet Roald Dahl Story Company, som eier rettighetene til alle Dahls verk. Samarbeidet begynte i 2018 da Netflix kjøpte rettigheter til en tv-produksjon av «Charlie og sjokoladefabrikken», og de jobber også med en versjon av «Matilda the Musical». Netfix planlegger nå et helt univers rundt Dahls historier som inkluderer tv, film, live teater, produkter, bokutgivelser, m.m.

  En illustrasjon av en sjokoladeplate fra Charlie og sjokoladefabrikken med et Netflix gullkort inni.
  Illustrasjon: Netflix