NRK Meny
Normal

Hurtigrutens ferdsskriver

Få landkrabber, om noen, kjenner nok hurtigruten og hurtigruteleia bedre enn østlendingen Pål Espolin Johnson, som er født på Romerike og oppvokst i Tønsberg.

Pål Espolin Johnson
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Da den handelsreisende våknet i sin lugar om bord i hurtigruten om morgenen fikk han seg nok et lite støkk! Nordlendingen som han delte lugar med, pusset nemlig sitt gebiss med hans tannbørste. Da den handelsreisende på en høflig måte gjorde sin lugarkamerat oppmerksom på dette, kom svaret raskt:

– Å, e det dokkers tannbørste?! Æ trudde det var skipets!

Denne og flere muntre episoder om kultur og folkeliv i Nord-Norge er porsjonert ut i bokform av lektor og forfatter Pål Espolin (70) på Lillehammer. Åtte bøker er det blitt i alt, og den mest kjente av disse er nok boken «Hurtigruta» som, siden den ble utgitt i 1978, er kommet ut i flere reviderte utgaver og på flere språk.

Hurtigrutens ferdsskriver

Pål Espolin Johnson i skrivestua

Pål Espolin Johnson i «skrivebua» der han har skrevet bok om hurtigruten og flere bøker om opplevelser fra Nord-Norge.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Få landkrabber, om noen, kjenner nok hurtigruten og hurtigruteleia bedre enn østlendingen Pål Espolin Johnson som er født på Romerike og oppvokst i Tønsberg.

– I min oppveksttid var Tønsberg en av våre mest betydelige sjøfartsbyer og en ungdom skulle ha sin egen fartsbok, sier søndagens Sølvsuper-gjest i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw.

Selv var han 19 da han fikk sin og mønstret som dekksgutt på hurtigruteskipet «Håkon Jarl».

Dette skipet kom til å få en spesiell plass i livet til både han og hans kone, blant annet fordi bryllupet deres ble holdt om bord. Da var det for øvrig første gang en slik begivenhet fant sted om bord på et hurtigruteskip.

Egen holme

Navnet Espolin Johnson har unektelig noe nordnorsk over seg, og Påls far var fetter til kunstneren Kåre Espolin Johnson. Tre av fire oldefedre var seilskuteskippere, så dragningen mot sjøen har på en måte vært litt genetisk betinget.

Møtet med vår nordligste landsdel og folket der, har gitt inspirasjon til flere bøker.

Som pengelens student fikk han 19 år gammel en sommerjobb som vikarierende lensmannsbetjent i Havøysund der arresten lå vegg i vegg med hvelvet til den lokale sparebanken! En spesiell ettervirkning av oppholdet her var kjøpet av holmen Ingøy for 100 kroner.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 11. april kl 07.03

Pål Espolin Johnson med modell av Håkon Jarl

Slik ser det ut, hurtigruteskipet Håkon Jarl hvor Pål Espolin Johnson og kona giftet seg.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kulturstrøm

  • – En svært talentfull artist

    Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, sier Avicii har betydd mye for EDM og moderne dansemusikk: – Han var en svært talentfull produsent, artist og merkevarebygger, som har gått bort altfor tidlig.

    Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.