Hopp til innhold

Pirate Bay-dommen faller fredag

Fredag faller dommen i saken mot The Pirate Bay. Mennene bak nettsiden er tiltalt for medvirkning til ulovlig spredning av innhold som er rettighetsbelagt.

Rettssaken mot Pirate Bay
Foto: Fotomontasje: SVT / Colourbox

Bakmennene bak det som er verdens største fildelingsnettsted er saksøkt av noen av verdens største film- og plateselskapene. Og grunnleggerne av nettsiden er tiltalt for medvirkning til brudd på den svenske åndsverksloven.

Saken kan ende med fengsel og bøter om de tiltalte Hans Fredrik Neij (30), Gottfrid Svartholm Warg (24), Carl Lundstrom (48) og nordmannen Peter Sunde (30) blir funnet skyldige.

Hevder det ikke er ulovlig

De fire som står bak nettstedet har nektet straffskyld og mener de bare har bidratt til å utvikle en teknologi som gjør nedlasting av film, musikk og programvare mulig.

De hevder teknikken i fildelingsnettverket er fullt lovlig, at The Pirate Bay må

The Pirate Bay-rettssaken

De tiltalte under rettsaken i Sverige.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

anses som en søkemotor og at ikke noe opphavsrettsbeskyttet materiale finnes på nettstedets servere.

Disse gutta er helt overlegne når det gjelder teknologi, og det er helt tydelig at aktor ikke har skjønt hvordan fildeling fungerer, hevdet en av forsvarerne under rettssaken.

LES OGSÅ: Nedlastings-jakt forbudt i Norge

Aktor valgte alt på rettssakens andre dag å fjerne punktet om medvirkning til eksemplarframstilling fra tiltalen, men holdt fast ved at Pirate Bay-grunnleggerne har brutt svensk lov ved å tilrettelegge for brudd på opphavsretten.

Ikke et Pirate Bay-problem

Det finnes mye beskyttet materiale der, men det er et internettproblem, ikke et Pirate Bay-problem, ble det hevdet fra forsvarernes side.

The Pirate Bay har 25 millioner brukere som legger inn og laster ned materiale på den åpne nettsiden som har vært operativ under hele etterforskningen og rettsaken.

LES OGSÅ: Lovlig musikksalg øker i Sverige

All omtalen kan øke populariteten

Eirik Solheim, prosjektleder i NRKs utviklingsavdeling, tror rettssaken vil ha liten innvirkning på det lovlige salget av film og musikk i Sverige.

- Sist gang Pirate Bay var i vinden, økte bruken noe voldsomt. Det blir spennede å se når dommen faller om det vil ha noe utslag på slagstallene og på internettrafikken når dommen faller.

Marthe Thorsby, leder for foreningen for norske plateselskap, IFPI, mener Pirate Bay-gjengen bør straffes.

- Det er Pirate Bay som tilrettelegger for fildelingen gjennom sitt nettverk, har hun tidligere sagt til NRK.

- Selv om de ikke sitter på en server selv hvor musikken og filmen ligger, er det en helt klar medvirkning til fildeling som også er strafferettslig ansvarlig for.

Stanser ikke

En domfellelse vil neppe hindre de tiltalte i å fortsette piratvirksomheten på internett, og trolig kan ingen stanse dem. Svensk politi gjorde et forsøk i 2006, da de etter påtrykk fra den amerikanske underholdningsindustrien og USA gjennomførte en storrazzia og beslagla 186 av Pirate Bays dataservere.

Få dager senere var det populære nettstedet likevel oppe igjen, denne gangen fra servere spredt i en rekke land. Siden har de videreutviklet denne desentraliserte serverparken, som vil leve videre selv om de fire bakmennene havner bak murene.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.