NRK Meny
Normal

Venstre: – Piratdommen angriper ytringsfriheten

Venstre reagerer kraftig på at norske nettleverandører må blokkere piratnettsteder. – En trist dag for ytringsfriheten, sier partileder Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande

KRITISK: Trine Skei Grande (V) var ikke fornøyd med dommen. Hun mener den er et angrep på ytringsfriheten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Avgjørelsen i Oslo tingrett kom etter at norsk filmbransje sammen med de største internasjonale produsentselskapene saksøkte åtte norske internettleverandører og piratnettsteder som The Pirate Bay, Extratorrent og Viooz.

Venstre-leder Trine Skei Grande understreker at folk bør betale for film og musikk, og at ingen mener at piratkopiering er et gode.

Men hun er bekymret for at ytringsfriheten trues med dagens dom.

– Når vi åpner for å stenge tilgangen til enkelte nettsider på dette grunnlaget, hva blir det neste? Skal nettsider som oppfordrer til sivil ulydighet stenges? Hva med nettsider som varsler om forhold myndighetene forsøker å hemmeligholde, som WikiLeaks? sier Grande.

Virke Produsentforeningen: – Gratulerer

Sveinung Rotevatn

I DEBATT: Stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn, er ikke fornøyd med dagens dom.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Onsdag kveld var Venstre i debatt i Dagsnytt 18 med Virke Produsentforeningen, om piratdommen.

Produsentforeningens direktør, Torbjørn Urfjell, sa han var strålende fornøyd med dommen.

– Jeg vil gratulere rettighetsalliansen med ha fått dette gjennombruddet. Og så er det kjempebra at den internettleverandørnæringa vi har nå også tar konsekvensene.

– Som å stenge av veien til en bygd

Urfjell sammenlignet internettilgangen hos leverandører som Telenor med motorveier.

– Telenor er ikke interessert i at det skal være stjålne varer som suser avgårde på motorveiene deres.

Stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatnm, mener en slik blokkering er en farlig vei å gå. Han bruker Urfjells motorvei-eksempel for å forklare hva han mener skjer.

– Jeg synes motorveibildet er ganske godt. For det er vel ikke sånn at vi stenger av enkeltveier som går til bygder der det er mye kriminalitet, sier Rotevatn.

Sveinung Rotevatn og Venstre mener dagens blokkering av Pirate Bay er sensurering av internett . Torbjørn Urfjell, direktør for Virke Produsentforeningen, anklager Venstre for å ville beskytte tyveri av filmer og tv-serier.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK