Hopp til innhold

Filmgiganter saksøker piratnettsteder

Rettighetsalliansen går sammen med både norsk og internasjonal filmbransje i et omfattende søksmål mot internettleverandører og piratnettsteder, skriver Dagens Næringsliv.

Pirate Bay-nettsiden

MOT PIRATE BAY: En rekke filmgiganter går til søksmål mot sider som Pirate Bay, Extratorrent, Viooz og andre piratnettsteder.

Foto: Marc Femenia / Ap/ntb scanpix

11 norske og internasjonale aktører innen film- og musikkbransjen går til sak mot åtte ulike internettleverandører, blant annet Telenor, NextGen Tel, Get og Altibox. Det har Dagens Næringsliv fått bekreftet fra Oslo tingrett.

Internasjonale selskaper som Warner Bros, Sony Pictures og Disney har alliert seg med norske aktører som SF Norge og Nordisk Film Distribusjon. Ifølge DN sendte selskapene i april en begjæring til ulike norske nettleverandører hvor de krevde at piratsider som Pirate Bay ble stengt.

Saken er blitt behandlet av Oslo tingrett denne sommeren, men bak lukkede dører ettersom tingretten har behandlet saken skriftlig. Trolig tar retten en avgjørelse i løpet av halvannen uke.

Telenor forstår kampen for rettighetene

– Vi har forståelse for rettighetshavernes kamp for sine rettigheter. For oss er det viktig at domstolen må ta disse beslutningene, og at vi ikke inntar en sensurrolle, sier Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef for bredbånd i Telenor Norge AS, i en kommentar til Dagens Næringsliv.

Strømmetjenesten Popcorn Time, som er ulovlig å bruke i Norge, er ikke blant nettstedene som saksøkerne ønsker å blokkere. Grunnen til det, er at Popcorn Time ikke var et stort problem for filmbransjen da de begynte å jobbe med søksmålet mot nettleverandørene, skriver Dagens Næringsliv.

Popcorn Time

TREKKES IKKE FOR RETTEN: Popcorn Time er blitt svært populær blant nordmenn, til tross for at det er ulovlig å bruke tjenesten. Men Popcorn Time er ikke blant nettstedene som blir saksøkt av norske og internasjonale filmselskap.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Har gått til sak tidligere

I 2009 krevde Universal, Sony og Fox at Telenor stengte nettsiden The Pirate Bay for sine internettkunder, men saksøkerne tapte både i tingretten og i lagmannsretten.

– Vi mener det er en farlig vei å gå hvis Telenor skal begynne å definere hva brukerne våre bruker internettoppkoblingen sin til, sa Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor til NRK for seks år siden.

Siden den gang har det kommet en ny bestemmelse inn i åndsverksloven, med en lovhjemmel som kan pålegge internettleverandører å blokkere nettsteder «der det i stort omfang gjøres tilgjengelig materiale som åpenbart krenker opphavsrett»

Bestemmelsen kom i 2013 og har ikke blitt prøvd for norsk rett tidligere.

Les også:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober