Julekonsertene mer pop enn julegudstjenesten

Stadig flere velger å bytte ut julegudstjenesten med en julekonsert i kirken før jul.

Frelsesarmeens julekonsert i Oslo

Julekonserter tar fullt fokus og slår knockout på gudstjenestene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Pål Repstad

Pål Repstad har skrevet bok om fenomenet julekonserter

Foto: UIA

– Julekonsertene er med på å forskyve jula fremover på kalenderen, slik at den er mer eller mindre slutt på julaften, sier professor i religionssosiologi Pål Repstad, som også er en av forfatterne til boken «Julekonserter».

Mens stadig færre oppgir at de tenker seg i kirken i jula, er julekonsertmarkedet voksende, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Norge skiller seg ut

Repstad deler julekonsertene inn i tre hovedkategorier: lokale konserter med kor og korps, klassiske julekonserter med orgel og orkester og kommersielle showturneer. Det er den siste kategorien som står for det meste av konsertøkningen.

Klassiske julekonserter med orgel finner sted i katedraler over hele Europa, men Norge skiller seg ut med en så stor mengde kommersielle juleturneer. Popartister drar land og strand rundt og synger religiøse folketoner, klassiske julesvisker og ballader a la Bing Cosby og Frank Sinatra om hverandre, sier religionsprofessoren.

Folk vil ha mer

Britt-Synnøve Johansen, Hanne Sørvaag og Randi Tytingvåg har slått sammen kreftene og laget konserten ”Julestjerner” i Stavanger. Kveldens konsert har lenge vært utsolgt, og de tror derfor at folk slett ikke har fått nok av jul og julekonserter.

Hanne Sørvaag

Hanne Sørvaag står for en av årets mange julekonserter.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Folk vil tydeligvis ha mer siden de kommer på alle disse konsertene, sier de tre mer eller mindre i kor. – Vi elsker jula!

Ikke for barn

Mens mye av julen er rettet mot barn, har Repstad og medforfatter Anne Løvland funnet ut at barn egentlig ikke går på julekonserter.

–De barna du vil finne på julekonserter, er de som står og synger i koret. Mange juleturne-artister synes også det er fint å ha med seg et lokalt kor eller en liten, flink barnesolist på sine konserter, sier Repstad – som har hørt seg gjennom et antall, gode og mindre gode, konserter de siste årene.

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC