Hopp til innhold

TV-julens høydepunkter

Julen betyr masse deilige filmer på TV. Foretrekker du gamle slagere av typen Tre Nøtter til Askepott? Eller er kanskje nyere julefilmer som Love Actually med Hugh Grant mer deg? Vi gir deg en sniktitt på julas TV-program.

Tre nøtter til Askepott

Juleklassikere som Tre nøtter til askepott korter ned ventetiden mens lukten av ribbe brer seg over landet.. Vises i utvidet julemorgensending på NRK Super julaften.

Foto: DEFA-studio für Spielfilme

Love Actually

Ingen jul uten Hugh Grant. Du får ham blant annet i den romantiske komedien Love Actually på TV3 lille julaften.

Foto: TV3
Happy Feet

Store og små kan blant annet glede seg over pingvinene i Happy Feet. Familiefilmen går på TV3 første juledag.

Foto: TV3
Dronning Sonja og Kong Harald

Kong Harald dukker opp både i Gutta på tur med Kongen på TV2 21. desember og i Nadia Hasnaouis oppsummering av Året med kongefamilien på NRK.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Førjul på skjermen

På de fleste kanalene er det tett mellom filmene i årets juleprogram. Blant annet kan du se den nevnte klassiske romantiske komedien Love Actually på TV3 lille julaften. Dagen før dagen vises også Hjelp, det er juleferie – og oppfølgeren Hjelp, det er juleferie 2 her.

TV2 viser blant annet Flåklypa Grand Prix og familiekomedien som gjorde den dengang søte, lille Macaulay Culkin verdenskjent, Hjemme alene. Det kan også være verdt å få med seg Gutta på tur med Kongen 21. desember.

På NRK3 er det ulven, geitekillingene og de fengende tonene i Grimm og Gru fra 1978 som rocker julen inn, mens Hilde Hummelvoll har fått med seg selveste Trond-Viggo Torgersen til å sprøsteke svoren for seg i programmet Kvelden før kvelden på NRK1. Her får du naturligvis atter se hovmesteren i Grevinnen og Hovmesteren snuble rundt.

Dette kan du se på NRK i dag.

På FEM flesker Jamie Oliver til med sine tradisjonelle og utradisjonelle favorittfestretter i Jamies jul, mens moder-kanal TVNorge blant annet viser komedien Masken med Jim Carrey og storfilmen Englenes by med Nicolas Cage og Meg Ryan. Sistnevnte går midt på natten, men ingen grunn til ikke å la Get-boksen gå varm i julen!

Julaften

Hva er vel bedre enn å ligge foran TV’n med en strømpe full av julegodter mens lukten av deilig fet julemat brer seg i stua?

Herlige klassikere som Tre nøtter til Askepott og Reisen til Julestjernen vises i en utvidet Julemorgensending (starter 18. desember) på NRK Super, og ventetiden kortes ytterligere ned med Donald Duck og vennene hans og God jul – sjokedorisei.

TV3 byr på julekos for hele familien fra klokken halv elleve julaften, med blant annet Jul med Dennis, Slipp Willy Free og Cinderella Story. På kvelden vises komedien Livet på 1. klasse, med blant annet Gwyneth Paltrow på rollelisten.

TV3s datterkanal Viasat 4 starter moroa allerede klokka 06, med filmer som Tom & Jerry i Nøtteknekkern og Stuart Little 3: Villmarken kaller.

Likte du julekalender-serien Den unge Fleksnes, så kan den nytes i sin helhet på TVNorge fra kvart over ti og utover dagen, mens FEM blant annet viser den amerikanske julefilmen A town without christmas.

TV2 følger opp fra lille julaften med blant annet Hjemme Alene 2.

Dagen derpå

1. juledag kan både store og små med god samvittighet nyte i pysjen! For eksempel med Nysgjerrige Nils, pingvinene i Happy Feet og Agent Cody Banks på TV3. Og så dukker naturligvis Hugh Grant opp igjen (hva er vel julen uten?), i Notting Hill. 1 juledag på TV3 avsluttes med James Bond og Dr. No.

Mor og far kan dessuten få sneket seg til et par minutter ekstra på øyet mens de små lar seg underholde av blant annet Heldiggrisen Babe fra klokka 06 på Viasat 4. TV-høydepunktet på Viasat 4 1. juledag vil nok likevel for mange være premieren på den norske actionfilmen Tomme Tønner, med Kristoffer Joner, Anders Danielsen Lie, Leon Bashir og Jenny Skavlan i noen av rollene.

TVNorge viser blant annet filmene Polarekspressen, Harry Potter og mysteriekammeret og Sweeney Todd - og familiefilmen Herbie på FEM.

Skulle du derimot føle for musikalske impulser av den klassiske typen 1. juledag, sendes Julekonsert fra Vang kirke, med prinsesse Märtha Louise og Harald Zwart som programledere på NRK. Samme dag sendes også blant annet Nordisk julekonsert fra Aalborg med artister som Shakin’ Stevens, Medina og Suzanne Vega.

Her finner du en mer detaljert oversikt over programmer på NRK i jula.

2. juledag

Jim Carrey dukker opp på TV3 2. juledag, i komedien Grinchen, etterfulgt av blant annet Cameron Diaz og Kate Winslet i den romantiske komedien The Holiday.

Viasat 4 serverer blant annet Beethovens andre, og skulle du ha behov for en liten pustepause fra hele julen, så får du det i actionfilmen Collateral Damage.

Får du derimot ikke nok julepreik, er TV2 kanalen for deg 2. juledag. TV-pastor Egil Svartdahl har invitert Hank von Helvete, Herborg Kråkevik og Trude Mostue til Peterstiftelsens pilegrimsgård i Son for å snakke om deres forhold til jul. Du ser dem på TV2, i programmet Julepreik.

Også i julen harryhandles det, noe du kan overvære i TVNorges Ullared Julespesial. Du får dessuten gjensyn med gjengen i Tangerudbakken Borettslag, og TVNorge viser filmene Harry Potter og ildbegeret og den amerikanske romantiske komedien Mitt store fete greske bryllup.

På FEM går blant annet den koselige familiefilmen Mary Poppins, mens TVNorges maskuline alibi, MAX, viser actionfilmen Armageddon 2. juledag.

På NRK oppsummeres Året med kongefamilien av Nadia Hasnaoui i et åpenhjertig intervju hvor kongeparet ser tilbake på store og små begivenheter i 2010.

Og da er vi endelig over i kavalkade-land..

Kavalkader

Før vi sier takk for det gamle og skåler for nytt år, er det på sin plass å se tilbake på året som snart er over!

NRK serverer sports-kavalkade, OL-kavalkade, værkavalkade, underholdnings-kavalkade, Supernytts årskavalkade og naturligvis tilbakeblikk på nyhetsåret og musikkåret 2010.

På TV2 får du kavalkade over underholdningsåret 29. desember og nyhetskavalkade 2. januar.

Så gjenstår det bare å ønske en riktig god jul foran - og helt uavhengig av det som skjer på - skjermen...

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB