NRK Meny
Normal

Vatikanet raser mot denne boka

Journalist trykket sensitive beskjeder fra paven til hans nærmeste medarbeidere. Nå stempler Vatikanet boka som en kriminell handling, og varsler rettssak.

Paven raser mot denne boka

Den hellige stol vil etterforske forfatteren av denne boken, Gianluigi Nuzzi, for brudd på privatlivets fred. Det går fram av en uttalelse fra Vatikanstaten.

Foto: Scanpix/gianluiginuzzi.com

Lørdag ble journalisten Gianluigi Nuzzis bok «Sua Santità», eller «Hans Hellighet» utgitt til øredøvende protester fra Vatikanet, melder Huffington Post.

Boka inneholder privat korrespondanse mellom pave Benedict 16. og hans nærmeste medarbeider, og gir et innblikk i en verden preget av maktkamp og økonomiske misligheter, ifølge nettstedet.

LES OGSÅ: Katolsk sjefseksorsist beskylder Vatikanet for sex-utnytting
LES OGSÅ: Innvandring gir rekordmange katolikker i Norge

Hemmelige møter mot donasjoner

Boka beskriver maktkamper i Vatikanstaten, og flere tidligere ukjente og uoffiselle kontakter mellom paven og maktpersoner i italiensk samfunnsliv. Lite av det som står, har internasjonale forgreininger, og beskjedene beskriver ingen kriminelle handlinger.

Likevel maler de et lite flatterende bilde av pavens indre gemakker. Her er hemmelige møter med TV-stjerner, som har fått audiens etter generøse donasjoner, strategi-dokumenter fra Vatikanstatens banksjef, som forsøker å omgå Italias nye skatteregler.

Sliter med «Vatileaks»

Vatikanet sliter allerede med lekkasjer av tidligere hemmelig materiale. De såkalte VatiLeaks, har ført til store overskrifter i italiensk presse.

VatiLeaks mener blant annet å kunne bevise hvordan Vatikanet har gjennomført omskrivinger av Bibelen, og frigitt dokumenter som i detalj beskriver hvordan flere overgrepssaker har blitt forsøkt feid under teppet.

LES OGSÅ: Vil etterforske Vatikanet i forsvinningsmysterie
LES OGSÅ: Paven advarer mot vitenskapen

Vatileaks har ført til store overskrifter i italiensk presse, og Nuzzis nye bok hjelper heller ikke på situasjonen. Men den lille staten varsler nå at de vil slå tilbake. Den hellige stol, betegnelsen for statforvaltningen i Vatikanstaten, varsler rettslig forfølgelse av forfatteren, og de som har videreformidlet beskjedene.

Vil etterforske

– Publiseringen av dokumenter fra Den hellige stol, og den private korrespondansen til Hellige Far er ikke lenger et tvilsomt journalistisk foretagende. Det bærer alle kjennetegn til en kriminell handling, skriver Den hellige stol i en pressemelding på Vatikanstatens hjemmesider.

– Den hellige stol vil etterforske disse bruddene på Hans Hellighets rett til privatliv og verdighet, og vi vil sørge for at de ansvarlige for tyveriet og publisering av denne hemmelige informasjonen vil bli brakt for retten. Om nødvendig, vil vi be om bistand også internasjonalt, skriver de videre.

LES OGSÅ: Håpar pavebesøk kan gi kyrkja meir makt på Cuba

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.