NRK Meny
Normal

van Gogh solgt for nesten 500 millioner kroner

Oljemaleriet L'Allee des Alyscamps ble solgt for 150 millioner mer enn forventet.

Vincent Van Goghs painting L'Allee des Alyscamps.

KOSTBAR KUNST: van Goghs maleri L'Allee des Alyscamps ble solgt til en ukjent asiatisk kunstsamler under en auksjon i New York.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Vincent van Goghs (1853–1890) maleri L'Allee des Alyscamps ble nylig solgt for 66 millioner dollar under en auksjon hos Sotheby's i New York. Bildet ble malt i 1888 i Frankrike, bare en måned før den nederlandske kunstneren skar av seg øret.

Bildet ble solgt for nærmere 500 millioner kroner. Kunstverket var stipulert til å koste rundt 40 millioner dollar, og tiltrakk seg flere budgivere. En asiatisk kunsthandler som var i salen fikk tilslaget, skriver BBC.

Bildet ble solgt også i 2003, den gang for 12 millioner dollar, tilsvarende 88 millioner kroner.

– Verdt pengene

Kunsthandler og kunsthistoriker Morten Zondag, mener den ukjente mannen har gjort et godt kjøp.

– En tendens vi har sett har blitt forsterket de siste årene etter 2008, er at supersamlerne med mye penger strekker seg veldig langt for gode verker. Det er svært sjeldent at bilder i denne klassen er til salgs, siden mange er i offentlig eie.

Zondag forteller at det har vært spekulert i hvor viktig bildet er. Han mener salgssummen beviser viktigheten.

– Det er en flott pris. Jeg synes det er verdt pengene, men alt er relativt. I den størrelsen og fra den perioden i van Goghs karriere, er det det man må betale. Det er veldig sjelden at kjøperne sitter i salen og byr selv, veldig mange år siden. Det er en sensasjon.

Stiller ut i Norge

Kunstner Edvard Munch var inspirert av van Gogh. 9. mai stilles verkene til to av Europas dyktigste kunstnere ut sammen på Munch-museet i Oslo. Nederlands prinsesse Beatrix og dronning Sonja åpner utstillingen «VanGogh+Munch».

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix