van Gogh solgt for nesten 500 millioner kroner

Oljemaleriet L'Allee des Alyscamps ble solgt for 150 millioner mer enn forventet.

Vincent Van Goghs painting L'Allee des Alyscamps.

KOSTBAR KUNST: van Goghs maleri L'Allee des Alyscamps ble solgt til en ukjent asiatisk kunstsamler under en auksjon i New York.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Vincent van Goghs (1853–1890) maleri L'Allee des Alyscamps ble nylig solgt for 66 millioner dollar under en auksjon hos Sotheby's i New York. Bildet ble malt i 1888 i Frankrike, bare en måned før den nederlandske kunstneren skar av seg øret.

Bildet ble solgt for nærmere 500 millioner kroner. Kunstverket var stipulert til å koste rundt 40 millioner dollar, og tiltrakk seg flere budgivere. En asiatisk kunsthandler som var i salen fikk tilslaget, skriver BBC.

Bildet ble solgt også i 2003, den gang for 12 millioner dollar, tilsvarende 88 millioner kroner.

– Verdt pengene

Kunsthandler og kunsthistoriker Morten Zondag, mener den ukjente mannen har gjort et godt kjøp.

– En tendens vi har sett har blitt forsterket de siste årene etter 2008, er at supersamlerne med mye penger strekker seg veldig langt for gode verker. Det er svært sjeldent at bilder i denne klassen er til salgs, siden mange er i offentlig eie.

Zondag forteller at det har vært spekulert i hvor viktig bildet er. Han mener salgssummen beviser viktigheten.

– Det er en flott pris. Jeg synes det er verdt pengene, men alt er relativt. I den størrelsen og fra den perioden i van Goghs karriere, er det det man må betale. Det er veldig sjelden at kjøperne sitter i salen og byr selv, veldig mange år siden. Det er en sensasjon.

Stiller ut i Norge

Kunstner Edvard Munch var inspirert av van Gogh. 9. mai stilles verkene til to av Europas dyktigste kunstnere ut sammen på Munch-museet i Oslo. Nederlands prinsesse Beatrix og dronning Sonja åpner utstillingen «VanGogh+Munch».

Kulturstrøm

  • Handler om mer enn å finne kjæreste

    Det sier «Hjem til jul»-skuespiller Ida Elise Broch til Kulturstripa. I Netflix-serien spiller hun hovedrollen som single Johanne. Hun lyver på seg en kjæreste for å roe ned familiens mas og forventninger.

     Ida Elise Broch
  • Urfolk bidrar i klimakampen

    Verden har mye å lære av urfolks tradisjonelle kunnskap om naturen, mener FN. Under det pågående klimatoppmøtet i Madrid, COP25 har urfolk for første gang en egen plattform for å bidra i kampen mot klimaendringene. Det store spørsmålet er hvordan verden skal nå målet om å bremse den globale oppvarmingen til 1,5-2 grader, som er vedtatt i Parisavtalen.