Hopp til innhold

Valkyrie

Tom Cruise spiller Adolf Hitlers attentatmann. Nitimens anmelder tror ikke på ham.

Tom Cruise leder an i "Valkyrie".
Foto: Photo by Frank Connor

Regissør Bryan Singer har flere actionfilmer på samvittigheten, som X-Men og Superman Returns. Han har også laget kritikerfavoritten The Usual Suspects.

”Valkyrie” er den sanne historien om forsøket på å drepe Tysklands diktator under 2. verdenskrig. Filmen er blitt histoiren om ”da Tom Cruise forsøkte å drepe Hitler”. Han har et troverdighetsproblem i rollen som aristokratisk prøyssisk offiser, tross svart lapp over øyet og stram hælklikking.

Cruise har med seg et elitelag av spesielt britiske skuespillere, med Kenneth Branagh i spissen.

Valkyrie med Tom Cruise
Foto: Phil Bray

Historietime

Historien er fascinerende! En gruppe høyere tyske offiserer konspirerer med sivile motstandere av naziregimet for å rydde Hitler av veien og ta makten. Tom Cruise, altså oberst og greve Claus von Stauffenberg, klekker ut en dristig og farlig plan: et bombeattentat i Hitlers hovedkvarter, selveste Ulvehiet.

Attentatet skjer i juli 1944. De sammensvorne bruker Hitlers egen "Operasjon Valkyrie" – nazistenes kriseplan for å avverge et statskupp.

Filmen fokuserer på von Stauffenberg, fra en gammel tysk offisersfamilie, som faktisk begår høyforræderi av skam. Det var misnøye og forakt blant store deler av Det tredje rikes offiserskorps for Hitlers forbrytelser. Og viktigst: Hitler var i ferd med å tape krigen.

Tom Cruise og Carice Van Houten i "Valkyrie"
Foto: Frank Connor

Middelmådig

Som en historietime er filmen riktig interessant, men som filmkunst ganske middelmådig. "Valkyrie" er en grei, strømlinjeformet film som ikke innfrir ambisjonsnivået. Selv om råmaterialet er en fantastisk spennende og dristig historie – med livet som innsats for modige menn og kvinner - blir det en merkelig uspennende film.

Singer gjør filmen sin litt for glatt, og rollefigurene er overfladiske og uutviklede. Selv lag på lag med filmstjerner gjør oss ikke kjent med noen. Og dét er viktig i en film hvor vi vet hvordan det går fra før.

Terningkast 3.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters