Uenighet om innlegget var truende

Komiker Kristian Valen erkjenner ikke straffskyld for å ha kommet med trusler mot to politimenn gjennom Facebook. – Jeg har alltid hatt respekt for politiet, sier Valen.

Hacer Aydar og John Christian Elden

Aktor Hacer Aydar og forsvarer John Christian Elden før retten settes.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Komiker og artist Kristian Valen møtte fredag i Borgarting lagmannsrett.

Valen ankom rettssal M32 sammen med sin forsvarer John Christian Elden like før klokken ni. Valen er kledd i blå dongeribukser og svart vest og skjorte.

Valen er tiltalt for å ha truet to politimenn ved å ha lagt ut bilde av dem på Facebook og i et lengre innlegg skrevet «10.000 kr til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor» og i en tråd i innlegget kommentert med «Neste gang tror eg de vil angre», om morgenen 5. februar 2016.

Innlegget ble først publisert på en av Kristian Valens åpne sider på Facebook.

Forsvarer John Christian Elden påpeker at det er forskjell på den offentlige facebook-siden til Valen, og den private siden.

Erkjenner ikke straffskyld

Valen sier han ikke erkjenner straffskyld. Han starter sin forklaring og sier facebookinnlegget ikke var ment truende.

– Det er absurd å sitte her. Jeg har alltid hatt den største respekt for politiet. Det er beklagelig om noen har oppfattet det jeg la ut som en trussel. Det var ikke meningen, sier han.

Valen forteller om flere hendelser før februar 2016 der han sier politiet har kommet uanmeldt på døren. Han henviser til facebook-innlegg han har skrevet i noen av disse tilfellene. Blant annet innlegg der han har spøkt med at politiet kan risikere å finne ham naken om de fortsetter å komme uanmeldt.

– Jeg har alltid brukt humor, og bruker selvironi til å gjøre noe morsomt ut av det, sier Valen.

Han sier politiet aldri tidligere har reagert på hans innlegg.

Kristian Valen MGP

Kristian Valen er komiker og artist. I mars 2017 deltok han i Melodi Grand Prix.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Ville finne samboeren

Innlegget og kommentaren på Facebook Valen står tiltalt for, ble skrevet etter flere politibetjenter hadde bistått ambulansepersonell i Valens leilighet på morgenen fredag 5. februar 2016.

Valen forklarer at samboeren kuttet seg på armen da hun ryddet oppå et skap. Valen sier han prøvde å stoppe blødningen, og ringte flere ganger etter ambulanse.

Politiet ankommer leiligheten først. Valens samboer blir fraktet til legevakt, og ifølge Valen nekter politiet ham å være med, og nekter å forklare ham hvor de skal kjøre samboeren.

Valen sier han bruker Facebook mye, og tenkte han kunne bruke Facebook for å få tak i politibetjentene for å finne ut hvor samboeren er. Dermed skriver han et innlegg og legger ut bilder av to identifiserbare politibetjenter.

Ville takke politibetjentene

Aktor Hacer Aydar spør om Valen var beruset under hendelsen. Han har i tidligere avhør forklart at han hadde drukket blant annet vodka kvelden og natten før, men sier i rettssalen i dag at det kun var snakk om litt vin.

– Hvorfor var det akkurat de to politibetjentene du la ut bilde av?, spør politiadvokat Aydar.

– Fordi jeg hadde snakket med dem under hendelsen og spurt dem om jeg kunne ta kontakt med dem i ettertid. Dette var for å kunne takke dem i ettertid, sier Valen.

Har flere facebook-sider

Han skal ha publisert innlegget på en facebook-side som på den tiden hadde nesten 90.000 følgere. Han delte også innlegget på minst en privat facebook-side. Hans private side er åpen,, men med færre følgere, og det er kun de som er venner av Valen som kan kommentere.

Valen forklarer at han har mellom åtte og fjorten forskjellige facebook-sider. Dette er for å komme i kontakt med flest mulig.

Forsvaret mener det er på den private siden Valens kommentar «Neste gang tror eg de vil angre» er skrevet, og at den ikke kan settes i sammenheng med hovedinnlegget.

– Setningen er tatt fra en lang samtale jeg har hatt med en kompis der vi spøker om politiet, sier Valen.

Slettet innlegget etter cirka to timer

Valen forklarer at han slettet innlegget da samboeren kom hjem igjen.

Forsvarer John Christian Elden spør hvor lenge innlegget lå på Facebook. Valen sier det var snakk om halvannen til to timer. Innlegget ble skrevet ca. 08:35, og fjernet en gang før 10:30.

Elden spør om Valen var sliten og hadde sovet lite i tiden før hendelsen, noe Valen bekrefter.

Politiet avgir sin forklaring

Både en politibetjent og innsatsleder forklarer seg etter tur for retten.

Politibetjenten forklarer at politiet ble sendt til Valens leilighet fordi Valens samboer skal ha skadet seg, og at Valen skal ha truet med å kjøre i beruset tilstand.

Hun forklarer at Valens samboer ble tatt med til legevakt mot sin vilje, fordi politiet oppfattet henne som ute av stand til å ta vare på seg selv, og etter råd fra helsepersonell.

Hun forklarer at innsatsleder besluttet at Valen ikke skulle være med til legevakten. Innsatsleder sier hun oppfattet tiltalte som kverulant og krevende. Hun mener de fortale Valen hvor de tok med samboeren, og at Valen selv kunne ta drosje dit om han ville.

– Opplevde som en indirekte trussel

Den første av de to politibetjentene som det ble lagt ut bilde av, vitner i retten. Han ble gjort oppmerksom på innlegget av en kollega.

– Jeg opplevde dette som en indirekte trussel, sier politibetjenten.

Han forklarer at han ba sin familie fjerne navnet deres fra postkassen, fordi han var redd noen skulle finne adressen og besøke hjemmet hans.

– Når man leser innlegget kan det virke som om Valen var forbannet, sier betjenten.

Betjenten var også til stede i Valens leilighet. Han sier han oppfattet Valen som sterkt beruset og vanskelig å samarbeide med, men ikke truende på stedet.

Uenighet om hvilken side innlegget var på

Politibetjenten sier han er helt sikker på at kommentaren «Neste gang tror eg de vil angre» er på samme facebook-side som har nesten 90.000 følgere.

Valen skal ha publisert innlegget på en av sine facebook-sider, og så delt det på noen av sine andre facebook-sider. Elden spør om betjenten kan ha mikset opp flere sider, noe betjenten avkrefter.

– Jeg hadde ikke reagert så kraftig om det ikke hadde vært for at det var 90.000 følgere, sier betjenten.

Installerte alarm i ettertid

Også den andre politibetjenten som ble identifisert vitner.

– Jeg hadde fått melding av mine bekjente som hadde sett bildet av meg på Kristian Valen sin facebook-side, sier han.

Betjenten sier han søkte opp navnet til Valen, fant en profil og så bildet av seg selv. Han sier han så kommentaren på samme innlegg. Han husker ikke nøyaktig hvor mange følgere siden hadde, men sa det var opp mot 100.000.

– Jeg oppfattet at han ville oppsøke oss, og ble bekymret for de hjemme.

Betjenten sier han fikk installert sikkerhetskameraer i hjemmet sitt som følge av hendelsen.

Kristian Valen i Borgarting lagmannsrett

Aktor Hacer Aydar og forsvarer John Christian Elden er uenige i om Valens innlegg var truende eller ikke.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Bruker Facebook for å nå ut

Også Kristian Valens samboer vitner i retten. Hun bekrefter Valens forklaring om at hun kuttet seg under rydding og ble kjørt til legevakten av politiet. Hun sier hun kom tilbake til leiligheten en gang mellom klokken ni og ti. Hun har ikke noen kommentar om etterlysningen Valen skrev på Facebook.

– Men Kristian er veldig åpen på Facebook. Han bruker det både som en jobb-plattform, og for å nå ut til sine kompiser, sier hun.

Hun sier saken har vært en stor belastning for paret, og er tydelig rørt.

Trusler eller ikke

I sine sluttprosedyrer mener aktor at innleggene må vurderes som trusler og sees i sammenheng. Hun mener det må legges vekt på at uttalelsene ble publisert på en offentlig profil med 90.000 følgere, og at det er skjerpende at det var ovenfor offentlige tjenestemenn.

Forsvarer Elden mener derimot innlegget og kommentaren ikke kan sees i sammenheng. Kommentaren var ment som et svar til noen andres kommentar. Han legger også vekt på at de mener kommentaren var på en facebookside med færre følgere.

– Vi mener Valen er nødt til å frifinnes for denne trusselanklagen, sier Elden til NRK etter rettsmøtet.

Ble dømt i tingretten

Saken ble i fjor høst behandlet i Oslo tingrett. Der ble Valen dømt til ubetinget fengsel i 21 dager, samt betale saksomkostninger på 15.000 kroner. En etterligning av en pistol Valen hadde høsten 2016 skal også ha blitt inndratt. Dommen er ikke rettskraftig siden Valen har anket.

Aktor nedlegger også i lagmannsretten ned påstand om 21 dagers fengsel.

Det er satt av en dag til ankesaken i Borgarting lagmannsrett, og dommen er ventet innen en ukes tid.

Borgarting lagmannsrett

Ankesaken går i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Kulturstrøm

  • Brasil forbyr homofobi

    Brasils høyesterett slår fast at homofobi og diskriminering av medlemmer av LGBT-miljøet er sidestilt med rasisme og forbudt ved lov. Rasisme har vært forbudt i Brasil siden 1989 og kan gi opptil fem års fengsel.

  • Rush vant rekordsøksmål

    Skuespilleren Geoffrey Rush er tilkjent den største summen noen gang utbetalt til en enkeltperson i et injuriesøksmål i Australia – 17,5 millioner kroner. Oscar-vinneren saksøkte Daily Telegraph som trykket anklager om at han oppførte seg upassende.

    Geoffrey Rush på filmfestivalen i Berlin
    Foto: Michael Sohn / AP