Aktor mener Valen må dømmes til ubetinget fengsel for trusler og våpenhendelse

OSLO TINGRETT (NRK): Aktor mener komiker Kristian Valen må dømmes til ubetinget fengsel i 24 dager for trusler mot to politimenn og for å ha båret våpen på offentlig sted.

Kristian Valen ut fra politihuset

LØSLATT: Kristian Valen (41) på veit ut fra politihuset på Grønland, etter å ha blitt pågrepet i februar i år.

Foto: Lien, Kyrre / VG

Valen ble i mai tiltalt for trusler mot to politimenn, etter at politiet hadde tatt seg inn i hans leilighet i februar. Han er i tillegg tiltalt for å ha båret våpen på offentlig sted, etter å ha blitt pågrepet av politiet i sin leilighet på Aker Brygge for halvannen uke siden.

Aktor Hacer Aydar oppsummerte saken i sitt innledningsforedrag mandag ettermiddag, og sa da at truslene mot politibetjentene alene tilsa en straff på ubetinget fengsel i 21 dager. Ettersom Valen også er bøtlagt for brudd på våpenloven tidligere, mener Aydar at hendelsen på Aker Brygge tilsier en samlet straff på 24 dager i fengsel.

Hun ba også om inndragning av en av Valens våpenetterligninger, og at han må betale saksomkostninger.

Fant blodig jakke

Valen erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld. Den kjente komikeren ankom Oslo tingrett mandag morgen, iført mørk genser og olabukse. Han ønsket ikke å snakke med de mange frammøtte journalistene, men tok i stedet et bilde av pressen med sin mobiltelefon.

Ifølge tiltalen lovet Valen på sin Facebook-side i februar i år 10.000 kroner til dem som hadde informasjon om to politibetjenter som hadde rykket ut til leiligheten hans på Aker Brygge på morgenen 5. februar i år.

«10.000 kroner til de som kjenner og vet hvor disse politifolkene bor!» skrev Valen på sin offentlige Facebook-side. I retten mandag forklarte mandag seg om bakgrunnen for at han la ut innlegget.

Valen mener politiet tok seg ulovlig inn i leiligheten, etter at han hadde ringt ambulansetjenesten fordi hans samboer hadde skadet seg. Aktor Hacer Aydar forklarte blant annet at det ble funnet en blodig jakke på utsiden av døren til leiligheten da politiet kom til leiligheten.

Ifølge Valen ble samboeren skadet etter at hun forsøkte å ta ned noe fra toppen av et skap. Komikeren sier han forsøkte å stoppe blødningene, uten å lykkes. Han forklarer at han deretter gjorde gjentatte forsøk på å få tak i en ambulanse, uten hell.

– Det var blod overalt. Jeg ringer ambulansen igjen, og sier: «Hvis ikke dette er alvorlig, så skjønner ikke jeg», sier Valen.

Elden i retten

Forsvarer John Christian Elden i retten.

Foto: Lise Aserud, Åserud, Lise / NTB scanpix

– Ville snakke med politimennene

Komikeren forklarer at en rekke politimenn derettter kom inn i leiligheten. Etter å ha avhørt Valen og den tidligere samboeren, tok de med seg henne. Ifølge Valen skjedde dette mot samboerens vilje.

Etter at samboeren hadde forlatt leiligheten la Valen ut Facebook-innleggene han er tiltalt for.

«10.000 kroner til de som kjenner og vet hvor disse politifolkene bor!» skrev Valen på sin offentlige Facebook-side.

Ifølge Valen gjorde han dette for å komme i kontakt med tjenestemennene, for å få informasjon om hvor samboeren befant seg.

– Politiet stikker, og jeg vet ikke hvor skadet hun er, om det er livstruene eller ikke. I min frustrasjon legger jeg ut bilder på Facebook, fordi jeg ville ha tak i de to politimennene jeg ville snakke med, som var positive. Jeg skrev at jeg ville gi 10.0000 kroner til de som hadde informasjon om de to politifolkene, forklarte Valen i retten.

Etter ha å lagt ut innlegget, ble Valen pågrepet og satt på glattcelle.I avhøret forklarte Valen at han bare skulle sende blomster og positive tilbakemeldinger til politimennene, sa Aktor Hacer Aydar i sitt innledningsforedrag.

– Oppfattet det som en trussel

Den ene av politibetjentene som ble avbildet i Valens Facebook-innlegg forklarte seg også i retten mandag. Politimannen forteller at han kom til Valens leilighet like etter klokken seks på morgenen 5. februar.

Han oppfattet da Valen som beruset på alkohol. Komikeren var iført sort T-skjorte og jeans, og hadde ifølge politimannen blod på armene. Politimannen snakket med komikeren, som ga uttrykk for at han var misfornøyd med at politiet var på stedet.

Noen timer senere ble politimannen oppmerksom på det aktuelle Facebook-innlegget. Han forklarte i retten at han oppfattet dette som en trussel.

– Jeg visste at han hadde en stor våpensamling, og jeg visste ikke hva han kunne finne på. Det var ubehagelig. I etterkant av dette har jeg skaffet meg alarmanlegg, så min samboer kan føle seg litt tryggere, sier politimannen.

Den andre politimannen som ble avbildet i Valens Facebook-innlegg, pekte i retten mandag særlig på formuleringen «neste gang tror jeg de vil angre». Dette hadde Valen selv kommentert på sitt eget innlegg.

Politibetjenten sier han opplevde innlegget, som ifølge politibetjenten kunne leses av Valens 90.000 følgere, som en «indirekte trussel».

– Jeg var bekymret over konsekvensen av innlegget. Jeg så at han hadde 90.000 følgere, og tenkte da at en eller flere kunne lese kommentarene, og ha evne eller vilje til finne ut hvem jeg var. En eller flere kunne bli fristet av dusøren. En eller av flere av leserne kunne være psykisk ustabile og være en trussel for meg og min familie, sier politimannen.

Kristian Valen

Kristian Valen har gjort stor suksess som komiker. Den siste tiden har han bodd både i USA og Norge.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Pågrepet på nytt

18. september ble det tatt ut en tilleggstiltale om bevæpning på offentlig sted. 41-åringen ble dagen før pågrepet og måtte tilbringe en natt i arresten etter at vektere hadde varslet politiet om at en mann iført kamuflasjeklær og med en våpenlignende gjenstand var observert på Aker Brygge i Oslo.

Ifølge tiltalen hadde Valen vært i besittelse av en 9-millimeter P30 pistoletterligning.

Valen forklarte i retten mandag at han den aktuelle kvelden slet med å sove. Han tok derfor sovetabletter, etter råd fra legen. Etter flere forsøk på å sove tok Valen seg ned til garasjeanlegget til leiligheten, iført kamuflasjebukse og en våpenetterligning.

Tanken var, ifølge Valen, å forsøke å filme en sketsj med mobiltelefonen. Valen forklarer at han «mistet litt tid og sted», og derfor ikke vet hvor lenge han ble gående rundt.

Etter en tid ringte han på dørklokka og ble sluppet opp i leiligheten av samboeren. Der sovnet han, før politiet etter hvert kom på døra. En av politibetjentene som først kom til leiligheten forklarte seg mandag om overvåkningsbilder fra Aker Brygge.

Politikvinnen forteller at videobildene, som er tatt like etter klokken ni på morgenen den aktuelle lørdagen, viser at Valen fremstår som beruset.

– Bildene viste at han hadde kamuflasjebukse, og holdt en pistol på ryggen. Han hadde bar overkropp, gikk barbent og sjanglet. Han tok flere støtteskritt for å holde seg på beina, sier politikvinnen i retten.

På overvåkningsvideoene, som ble avspilt i retten, ser man også at Valen er iført en caps og sorte solbriller. Ifølge et medlem av beredskapstroppen, som var de første som kom til leiligheten, ble Valen funnet liggende på gulvet på kjøkkenet da de kom til stedet.

Strafferamme inntil ett års fengsel

Valen erkjenner å ha båret en våpenlignende gjenstand. Spørsmålet i retten blir derfor om garasjeanlegget og plassen ved ringeklokken kan defineres som et offentlig sted i strafferettslig forstand.

– Det har aldri vært snakk om et ekte eller plombert våpen. Det er snakk om et leketøy eller våpenetterligning. Så er spørsmålet om han har båret det på et offentlig sted eller ikke. Han har hatt det i en garasje der han selv bor, og så er spørsmålet om han bar det rundt et hjørne, inn i leiligheten, eller ikke, sier Valens forsvarer John Christian Elden.

Valen erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld.

– Han mener han ikke fremsetter noen trussel ved å legge ut bildet av disse politifolkene. Han har lagt tilsvarende bilder av politifolk en rekke ganger tidligere, sier Elden, som i sin avsluttende prosedyre ba om at Valen frifinnes.

Elden påpekte at to av tre forhold Valen er tiltalt for, kan straffes med bøter. I tillegg påpeker Elden at seks dager utholdt varetekt skal trekkes fra, dersom Valen dømmes.

Det er ikke første gang Valen har vært i politiets søkelys. I 2007 vedtok han et han forelegg på 10.000 kroner etter at politiet hadde funnet flere våpen med ulovlig pistolgrep i leiligheten hans

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger