Egg i eddik
Eggeskallet blir mykt!
Et godt tips er å bruke et hardkokt egg. Det er fordi det er lett å knuse og grise med et ukokt et.
Hvorfor blir det mykt?
Eggeskallet består av det vi kaller kalsiumkarbonat. Det er det som gjørt skallet hardt. Når eggeskallet legges i eddik oppstår en reaksjon. Som du ser dannes det små bobler på egget. Det er karbondioksid. Reaksjonen skjer helt til all karbondioksiden er brukt opp. Det tar omtrent ett døgn.
Karbondioksiden har forsvunnet ut med boblene.
Men så forsøker du dette:
Legg egget på bordet i et døgn. Da reagerer egget med lufta, og skallet blir hardt igjen. Kalsiumet som er igjen i egget har stjålet karbondioksiden i lufta tilbake!
Lag en knute på bein!
Funker best med kyllingbein.
Skjellettet vårt er hardt fordi det er kalsiumkarbonat i det. Akkurat som i eggeskallet. Hvis du tar noen kyllingbein og legger dem i eddik, vil også de bli bløte. Prøv å se om de blir så myke at du kan lage en knute.
La de ligge i luft ett døgn, så de stivner. Du kan jo ta med beina på skolen, og se hvem i klassen som skjønner hva som er skjedd. Mange vil nok bli forbauset.
Eggemagi
Når eggeskallet er mykt kan du prøve å lirke det inn i en flaske. Hvis du får det til lar du det ligge til det har blitt hardt. Hvem skulle tro at det gikk an? Men det kan hende du bør bruke en flaske med en åpning som ikke er altfor trang.
Ill. Morgan Stenmark