NRK Meny
Normal

Ut i verdensrommet

Bli med Newtons egen romfartsstudent Christina Aas og se hvordan vi mennesker reiste ut i verdensrommet for første gang.

Vignettbilde Romfartsserien
Foto: NRK

VIDEO: Se alle episodene i Romfartsserien i Nett-TV
Episode 1: Romalderen begynner

Det er over 50 år siden Sovjetunionen skjøt ut satelitten Sputnik i 1957. Sputnik regnes som begynnelsen på romalderen da vi mennesker etter hvert begynte å reise ut i verdensrommet og utforske det.

Episode 2: Til månen

Den 20. juli 1969 landet Neil Armstrong og "Buzz" Aldrin på månen for første gang. Siden har til sammen 12 astronauter vært der oppe og hoppet rundt på måneoverflata. Noen har til og med kjørt bil på månen!

Episode 3: Astronaut - en tøff jobb

Christer Fuglesang

Den svenske astronauten Christer Fuglesang.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX

Christer Fuglesang fra Sverige er den første astronauten fra Norden. Han var egentlig forsker i fysikk før han fikk lyst til å prøve seg i den tøffe jobben som astronaut på Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Episode 4: Romstasjonen

Det har vært flere forskjellige romstasjoner i bane rundt jorda, både amerikanske og russiske. Der har mennesker jobbet, og noen i så lenge som ett år! I dag er det bare én stor romstasjon - den internasjonale romstasjonen, ISS. Mange land i hele verden samarbeider om den.

Episode 5: Til Mars

Planeten Mars

Planeten Mars

Foto: NASA's Hubble Space Telescope / AP

Hvis vi skal utforske verdensrommet mer, er det egentlig bare Mars vi kan reise til uten at reisen vil ta mange år. Mars er mindre enn jorda, ca. halvparten så stor, og ligger lenger unna sola - derfor er den mye kaldere enn vår planet.

Episode 6: Liv i universet?

Hvordan blir romskipene om hundre år? Kanskje går de tusen ganger fortere enn dagens romferge slik at vi kan rase rundt og besøke andre planeter i galaksen og universet? Da er det store spørsmålet: finnes det noen andre levende vesener der ute, og hvordan ser de i så fall ut?

tegnet av Nils Johan (8)

Tegning av Nils Johan (8).

Romfartslenker

astronomi.no

Astronomiåret 2009

Himmelkalenderen

Newtons arkiv på tema Verdensrommet

Se Universet i 3D-bilder ved å laste ned dette gratisprogrammet: Stellarium

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp