Unge jenter lokkes til falsk «Skam»-audition

En falsk e-post gir seg ut for å være en invitasjon til å prøvespille for NRKs populære ungdomsserie «Skam». NRK politianmelder forholdet.

Dramaserien «Skam»

IDOLER: Mange unge jenter ønsker å bli skuespillere i «Skam», noe avsenderen av e-posten forsøker å utnytte.

Foto: NRK

– Dette er svært alvorlig, sier NRKs advokat Kari Anne Lang–Ree.

– Én ting er at det kan skade NRKs rennommé og troverdighet, men det mest alvorlige er at unge jenter i verste fall blir lurt inn til Oslo på en falsk audition, der de kan bli utnyttet.

Falsk annonse 1

ALVORLIG: Denne e-posten gir seg ut for å være en invitasjon til audition for NRKs populære ungdomsserie «Skam».

Mange kan ha fått e-posten

I e-posten oppfordres unge, slanke jenter med østlandsdialekt til å sende bilder og personopplysninger om seg selv, for så å få muligheten til å reise til Oslo for å prøvespille for «Skam» i slutten av oktober, på NRKs regning.

Falsk Skam-annonse 2

BILDER: I den falske e-posten bes jentene sende bilder og privat informasjon om seg selv.

NRK P3s redaktør Håkon Moslet sier det var flere tips fra publikum som gjorde ham oppmerksom på den falske e-posten. Noe han mener kan bety at det er mange som har fått den.

Håkon Moslet

Redaktør i NRK P3, Håkon Moslet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Bakteppet er at det har vært et voldsomt påtrykk for å få roller i «Skam». Og vi har jo hatt åpne auditions både før sesong 1 og 2. Personlig synes jeg ikke e-posten er troverdig, blant annet fordi vi aldri bruker vikarbyråer til rekruttering. Dessuten står det at man søker skuespiller til sesong 2, og den er jo over.

– Men det er ikke rart om unge håpefulle skuespillere kan tro e-posten er ekte. «Skam» er jo en svært populær serie.

Moslet sier han ikke har grunnlag for å si om det fins jenter som har sendt bilder og opplysninger av seg selv før politiet har sett på saken.

Har sporet opp e-postadressen

– Vi har sporet opp e-postadressen meldingen har blitt sendt fra, men ønsker å overlate det til politiet å undersøke forholdet nærmere, sier NRKs advokat.

Kari Anne Lang–Ree

NRKs advokat Kari Anne Lang–Ree.

Foto: Marit Holmquist Fenne/NRK

– Hvorfor er dette ulovlig?

– Det er forsøk på svindel fra en person som gir seg ut for å være NRK. Det er åpenbart at det å be om å sende bilder og personalia med oppfordring til å møtes på falske premisser er ulovlig.

NRKs advokat sier man har opplevd mye rart i forbindelse med «Skam», men at det meste har vært guttestreker som har løst seg med en telefonsamtale.

– Denne saken har vi grunn til å tro er mer alvorlig, derfor har vi besluttet å gå til politianmeldelse, sier Lang–Ree.

Slik er hele den falske e-posten:

På vegne av NRK VIKAR NORGE (NRK DRAMA sitt eget produksjonsselskap) søkes det etter en skuespiller til å medvirke i den siste episoden av den nå pågående sesong 2 av SKAM / NRK grunnet frafall av allerede castet skuespiller.

Du må være en jente mellom 18 og 24 (gjerne noe lavere spillealder). Normalt utseende, slank/trent figur. Du bør beherske østlandsdialekt / varianter av østlandsdialekter flytende, og kunne raskt sette deg inn i en rolle. Det er snakk om en relativt stor rolle i den siste episoden, med en god del replikker og linjer. Samt litt krevende (mentalt) scener. Innspilling skjer i Oslo Fredag 28 og Lørdag 29 Oktober. Reise til og fra og opphold dekkes av NRK Drama (innenfor Norge). Lønn etter avtale.

Fortløpende utvelgelse.

For interessende send en epost MED oppdaterte bilder og nøkkelinformasjon om deg som svar på denne e-post.

NRK Drama

Vikar og Produksjon

NB!

Denne epost er å anse som konfidensiell, og dets innhold skal ikke deles med tredjeparter.

Kulturstrøm

 • Fire finalister tegner The Whale

  37 arkitektteam fra hele verden meldte interesse for å tegne det nye kommunesenteret på Andøya, The Whale. De fire finalistene er de norske kontorene Snøhetta og Reiulf Ramstad, og danske Dorte Mandrup. Den fjerde finalisten er et dansk/norsk samarbeid der BIG har gått sammen med ungt norsk miljø, ELEMENT, skriver Norske arkitekters landsforbund.

  Ideskisse til The Whale på Andøya
  Foto: Ralph Appelbaum Associates
 • Sirkus i møte med Stortinget

  De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om avgiftslettelse. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i Utlendingsdirektoratet. (NTB)

  Sirkus Arnardo
  Foto: Stig Jaarvik
 • Deathprod til Operaen

  Eks-Motorpsycho-musiker Helge Sten aka Deathprod, kommer med sin første soloplate på 15 år. Han gjør svært sjelden konserter, men i november spiller han på Operaen. Der spiller også blant andre Astrid S, Thomas Dybdahl og Janove i år.

  Helge Sten, Arve Henriksen og Ståle Storløkken
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix