Hopp til innhold

Undersøkelse: Mange nordmenn bekymret for personvern og sikkerhet på nett

Nesten halvparten av oss er bekymret for personvern og sikkerhet i dingsene og appene våre, ifølge en ny undersøkelse.

Fackbook Acquires WhatsApp For $16 Billion

Illustrasjonsfoto av ulike apper mange nordmenn benytter seg av.

Foto: Justin Sullivan / AFP

– Sånn grunnleggende sett, tror jeg de færreste er klar over hvor mye de deler, sier direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, til NRK.

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse i IKT-Norge tror mange ikke tenker over hva slags informasjon de sender fra seg i det daglige.

Foto: IKT-Norge

Tirsdag markerte Datatilsynet og Teknologirådet den internasjonale personverndagen, der rapporten Personvern 2018 – tillit og følelser med tall ble lagt fram.

I en spørreundersøkelsen gjennomført høsten 2017, ble de spurte bedt om å beskrive hvordan de «opplever sikkerheten og personvernet i produkter koblet til internett i en kjøpssituasjon».

Da svarte 44 prosent at de var bekymret for informasjonssikkerheten og personvernet i slike produkter.

Vanlige apper

Ifølge Ipsos' oversikt for fjerde kvartal i 2017, har over 3,5 millioner nordmenn en Facebook-profil. Litt over millionen færre er Snapchat-brukere, mens 2,2 millioner bruker Instagram.

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet sier til NRK at hvis man tenker ut fra hacking, ville han ikke som bruker vært spesielt bekymret for hvor mye som utleveres gjennom den typen apper.

– Men det er klart at disse appene samler inn mye opplysninger om deg, som da blir brukt til ulike typer formål, sier Thon.

Det kan for eksempel være til markedsføring eller profilering.

– Det er noe man må være klar over når man bruker denne typen apper, fortsetter Thon.

Tidligere i januar viste NRK hvordan det er mulig å kartlegge livet til noen på nett.

Marthe (27)

Her forklarer vi Marthe Lefsaker Sakrisvold hva slags informasjon vi har klart å hente ut om henne.

Avslørt av treningsapp

De siste dagene har treningsappen Stravas såkalte varmekart fått stor medieoppmerksomhet. På kartet, som er basert på aktivitet mellom september 2015 og 2017, kan man se hvor i verden brukere av appen har registrert trening.

Oppgraderingen fra november i fjor har blant annet fått sikkerhetseksperter til å peke på muligheten for at hemmelige militærbaser kan bli avslørt.

verden sett fra Stravas varmekart

Stravas varmekart har fått stor oppmerksomhet den siste tiden.

Foto: Strava heatmap

NRK kunne tirsdag avdekke at en rekke vestlige soldater på oppdrag i Irak og Afghanistan har røpet identiteten sin gjennom treningsappen.

Thon i Datatilsynet mener både tilbyder og bruker må være bevisst på hva slags informasjon som sendes og lagres. Selv om han mener ansvaret er delt, så må forbrukere sette seg inn i hva data om dem brukes til.

– I dag så er ikke det så veldig lett. Hadde jeg lest opp personvernvilkårene til alle de appene du har, eller la oss si 20 av dem, hadde jeg sikkert brukt 25 timer på det, sier Thon.

Strava opplyste at brukere enkelt kan forhindre deling av posisjonen sin ved hjelp av endringer i brukerinnstillingene.

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.