Hopp til innhold

Skal bekjempe kroppspress med post-it lapper

Skuespiller Ulrikke Falch og tidligere redaktør Susanne Kaluza startet i dag en post-it kampanje. Målet er å bekjempe dårlig selvbilde og kroppspress.

Susanne og Ulrikke

PENN OG PAPIR: Skuespiller Ulrikke Falch og Susanne Kaluza åpnet i dag kampanjen Post It Geriljaen på Marienlyst skole.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

Susanne Kaluza, rådgiver i Trigger og tidligere redaktør for Kvinneguiden, står i spissen for kampanjen Post-It-geriljaen sammen med Ulrikke Falch - best kjent som Vilde i NRK-serien Skam - psykiater Finn Skårderud og Landsgruppa av Helsesøstre.

Postit

BRA NOK: Dette er en av lappene Susanne Kaluza og Ulrikke Falch hang opp i dag.

Foto: Tore Linvollen / NRK

–Post It Geriljaen går enkelt og greit ut på å henge opp post-it lapper med kroppspositive slagord på speiler på skoler, arbeidsplasser, treningssentre, prøverom og andre steder hvor folk ferdes. Alle som vil kan bli med. Målet er å være en positiv motvekt til alle de negative beskjedene om kropp og utseende vi daglig blir pepret med, sier Kaluza til NRK.

Kaluza forteller at kampanjen også støttes av Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press og Norske Kvinners Sanitetsforening.

Sommeren rett rundt hjørnet

Kaluza forklarer at ideen til kampanjen kom fordi sommeren er rett rundt hjørnet, og fokuset på slanking og sommerkroppen i media derfor øker.

Marienlyst skole

I KLASSEN: Ulrikke Falch og Susanne Kaluza besøkte 10B på Marienlyst skole onsdag.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

– Ifølge en undersøkelse gjort av WHO mener halvparten av 15-årige jenter at de er for tjukke selv om de ikke er det. Vi vet at mange unge har negative tanker om egen kropp. Det er selvsagt et samfunnsproblem det er vanskelig å snu, men det betyr ikke at vi skal la vær å prøve. Mange små, konkrete handlinger kan i sum gjøre en positiv forskjell, sier hun.

Får mange henvendelser

En annen som har engasjert seg i kampanjen er helsesøster Tale Maria Krohn Engvik. Hun står bak snapchat-kontoen Helsesista som har omlag 18 000 visninger daglig. Engvik støtter kampanjen, da hun daglig får henvendelser fra ungdom som er usikre på eget utseende.

Helsesista

Tale Maria Krohn Engvik støtter kampanjen.

Foto: Privat


– Jeg vil gjerne være med å være motvekt og kunne si til dem at du er bra nok. Det er viktig å øve på å fokusere på de sidene ved deg selv, personligheten din og ting i livet ditt som er bra.

Psykiater Finn Skårderud ved Villa Sult, har også vært med å utvikle kampanjen.

Finn Skårderud

PSYKIATER: Finn Skårderud ved Villa Sult.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

– Dette er et forsøk på å vise positiv oppmerksomhet på et fenomen, sier han.

Skårderud har jobbet mange år med spiseforstyrrelser. Han sier vi lever i et svært avansert samfunn, hvor det er viktig å realisere seg selv som vellykket, og at kroppen er et av flere tegn på noe som er målbart, i likhet med karriere og penger.

– Livet er viktigere enn jakten på det perfekte. Du er bra nok!

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.