– Så modig du er

Martine Hammervold-Austinat er lei av at folk kommenterer kroppen hennes og sier hun er modig når hun legger ut badebilder av seg selv.

Martine Hammervold-Austinat

Martine Hammervold-Austinat elsker å bade, men er ikke like begeistret for kommentarene hun får på bilder.

Foto: Privat

Martine Hammervold-Austinat elsker å bade, og deler gjerne bilder fra stranda og bassenget med vennene sine på sosiale medier. Nå har hun laget en «oppskrift» på hvordan man egentlig bør kommentere på bilder av folk i badetøy.

Martine Hammervold-Austinat

Hun har laget en liste over hva man bør kommentere på bilder i stedet for å skrive om kropp og utseende.

Foto: Privat

– Ja, jeg er større enn gjennomsnittet, i god form og med en sterk kropp etter mange års dansetrening. Jeg har komplekser som alle andre, men når folk antar at kompleksene mine omhandler størrelsen min, tar de feil, skriver hun på profilen sin.

– Feriebildene blir en kommentarkonkurranse

Hun forteller til NRK at mange blir overrasket når hun forteller hva folk får seg til å kommentere under bildene hennes.

– De tror jo ikke det er sant, mens andre kjenner seg igjen.

Hun mener det er helt feil å gjøre et poeng av hvordan hun ser ut.

– Når de vil gjøre det bedre ved å gi meg et kompliment med en vond ettersmak, rabler det for meg. Og jeg tror ikke jeg er den eneste som er lei av at feriebildene blir en kommentarkonkurranse kun konsentrert om kroppen, skriver hun videre.

Etter at hun sa hva hun mente på sosiale medier, har hun fått mange støtteerklæringer.

– Folk har også åpnet seg, sier hun.

Hennes forslag til badebilder er «fin bikini», «god sommer» og «så fint bilde».

– Ikke kommenter kroppen til folk. Mest sannsynlig er de mest hypp på å bade. Eller, jeg er i hvert fall det. Og jeg er ikke modig fordi jeg som er størrelse 48 går i bikini eller badedrakt. Det er rett og slett det mest egnede plagget for bading, er hennes oppfordring.

– Utvid horisonten når du kommenterer

Førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU har undersøkt hvordan vi påvirkes av likes og kommentarer på sosiale medier, og hun synes det er bra at Hammervold-Austinat sier fra.

Hun sier at det ofte er sterkt fokus på kropp i sosiale medier, og at vi ofte reagerer på det vi legger merke til først.

Berit Skog

Berit Skog ved NTNU, sier det er viktig å tenke over hva man kommenterer på bilder av folk i badetøy.

Foto: Privat

– Det er lett å misforstå og mange er nok usikre. De kommenterer på det de ser, i stedet for å tenke at det ser ut som en hyggelig ferie.

Hun har følgende råd:

– Utvid horisonten når du kommenterer. Man bør i langt større grad respondere på det personen faktisk gjør, i stedet for å kommentere kropp og størrelse på feriebildene, sier hun til NRK.

For uansett hvordan vi vender og vrir på det, vi påvirkes av det folk skriver og liker.

– Vi blir påvirket av negative og positive kommentarer, så prøv å se mer enn kropp og badetøy på andres feriebilder, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)