NRK Meny
Normal

Ukrainsk filmskaper tiltalt for terror

Den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov ble i fjor pågrepet av russiske myndigheter på Krimhalvøya og siktet for terrorplanlegging. I dag startet rettssaken i militær domstol.

Oleg Sentsov

TILTALT FOR TERROR: Den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov, mest kjent for filmen Gamer fra 2011, ble i fjor pågrepet av russiske myndigheter siktet for å ha planlagt terror.

Foto: STRINGER / Reuters

Oleg Sentsov ble pågrepet i byen Simferopol på Krimhalvøya i mai i fjor, anklaget for å ha deltatt i terrorhandlinger. Tirsdag var første dag i rettssaken der han risikerer 20 års fengsel. Det skriver BBC.

Oleg Sentsov

HEVDER SIN USKYLD: Sentsov hevder han er uskyldig og at han ble banket opp i fengselet i 24 timer i et forsøk på å tvinge ut en tilståelse.

Foto: STR / Ap

Sammen med den ukrainske aktivisten Alexander Kolchenko, stod den 39 år gamle regissøren tiltalt i militærdomstolen i byen Rostov-on-Don i Nord-Kaukasus.

– Jeg anser ikke denne domstolen som en domstol i det hele tatt, så du kan vurdere hva du vil, sa han i retten ifølge nyhetsbyrået av AFP.

Sentsov står tiltalt for å ha organisert en terrorgruppe og for å planlegge et terrorangrep på Krimhalvøya. Påtalemyndighetene hevder blant annet at han var involvert i to brannangrep i byen Simferopol på oppdrag fra den ekstreme ukrainske gruppen Right Sector.

Blir Sentsov funnet skyldig risikerer han opp mot 20 år i fengsel.

Tortur

Saken mot Sentsov baserer seg i hovedsak på bevis gitt av to menn som allerede er dømt til syv års fengsel.

Regissøren sier selv at rettssaken er politisk motivert og hevder han ble banket opp i fengsel i 24 timer i et forsøk på å tvinge ut en tilståelse fra ham.

Etterforskerne i saken har på sin side nektet å opprette en sak på bakgrunn av påstandene om tortur, og hevder blåmerkene var selvforskyldt og at Sentsov var glad i sado-machoisme, sier Sentsovs forsvarer.

Støtteerklæringer

Wim Wenders

STØTTE: Sentsov har fått støtte fra en rekke kjente regissører, blant annet Oscarnominerte Wim Wenders.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Sentsov ble arrestert fire uker etter at Russland annekterte Krimhalvøya.

Regissøren avviser anklagene mot ham og flere kjente filmregissører har stått frem for å visen sin støtte, blant annet Wim Wenders, Mike Leiugh, Stephen Daldry og Pedro Almodóvar.

Den ukrainske regjeringen mener Sentsov, mest kjent for filmen Gamer fra 2011, er en politisk fange.

I tillegg til en rekke kjente europeiske regissører, har også den russiske regissøren Nikita Mikhalkov, som har sterke bånd til president Vladimir Putin og åpenhjertig har støttet annekteringen av Krimhalvøya, kommet med støtteerklæringer til Sentsov.

Ikke alene

Den 39 år gamle regissøren er ikke den eneste kjente ukrainske personlighetene som er fengslet i Russland. Militærpilot Nadiya Savchenko avventer også rettssak i Sør-Russland anklaget for å ha drept to personer.

Både Sentsov og Savchenko har blitt beskrevet av USA som ukrainske fanger holdt av Russland.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.