Hopp til innhold

- Kunstnerisk trynefall for hoffregissør

Nikita Mikhalkovs siste film tømte nesten potten for statlige bevilgninger til filmproduksjon i Russland.

Nikita Mikhalkov
Foto: - / Afp

Åtte år og nærmere 300 millioner norske kroner har Mikhalkov brukt på «Brent av solen II», som er den dyreste film i nyere russisk historie.

Nylig ble filmen vist i hovedprogrammet under filmfestivalen i Cannes uten at den vant en eneste pris.

– Trynefall

Nikita Mikhalkov er Russland mest kjente, og kontroversielle, regissør. Han har tidligere vunnet en Oscar for beste utenlandske film. Han er sønn av mannen som skrev dagens russiske nasjonalsang, og har gode forbindelser til den russiske makteliten. Under prisutdelingen i Cannes , var han fraværende og det var kanskje like greit?

Den russiske avisen Pravda, som betyr sannhet, skrev at «dette var et lovmessig, kunstnerisk trynefall for hoffregissøren Mikhalkov, som har laget et verk for å tekkes den offentlige patriotismen».

Nikita Mikhalkov og datteren Nadezhda Mikhalkova

Nikita Mikhalkov og datteren Nadezhda Mikhalkova på den røde løperen i Cannes.

Foto: Anne-Christine Poujoulat / AFP

– Uforståelige scener

At filmen ikke mottok noen priser var kanskje ikke så overraskende, ettersom filmen ble slaktet av russiske kritikere på forhånd.

«Brent av solen II» er en storslått film om den russiske krigsinnsatsen under den andre verdenskrigen. Russland utgjorde størsteparten av datidens Sovjetunionen som mistet ufattelige 26 millioner mennesker i kampen mot nazistiske Tyskland.

Men det skal ikke være så greit å følge Mikhalkov fremstilling av historien, ifølge russiske kritikere. Mellom de mange krigsscenene, skal det også være flere uforståelige scener.

Fra filmen «Brent av solen II»

«Brent av solen II» handler om andre verdenskrig.

Foto: - / Afp

Kjent familie

Mikhalkov som i 1995 vant Oscar for beste utenlandske film med «Utomlyonnye solntsem» eller «Brent av solen» på norsk, spiller selv hovedrollen i oppfølgeren.

Nære familiemedlemmer deltar også ofte i filmene som Mikhalkov regisserer. I «Brent av solen II» spiller datteren Nadezhda Mikhalkova en annen av hovedrollene.

Mikhalkov selv er også vokst opp med en berømt far. Sergej var en kjent barnebokforfatter, som også først skrev hymnen til Sovjetunionen. Siden skrev han også det som er Russlands nasjonalsang, basert på samme melodi.

Det kan man ikke gjøre uten ha de beste forbindelser med makta, og det er nettopp dette som er en viktig del av bakteppet for diskusjonen rundt sønnen, Nikita.

Far og sønn Mikhalkov med Vladimir Putin

Sergej Mikhalkov (til venstre) hører på mens daværende president, Vladimir Putin, gratulerer hans sønn, regissøren og skuespilleren, Nikita Mikhalkov med 60-årsdagen i 2005.

Foto: SERGEI ZHUKOV / AFP

Hyllest til Putin

Nikita Mikhalkov selv har gode forbindelser til dagens maktelite. I forbindelse med en av daværende president Vladimir Putins bursdager, gjorde Mikhalkov et TV-opptak hvor han forteller seerne om «den store lederen» og hvor viktig Putin har vært og er for landet.

– Jeg forstår at mange kan stille spørsmål ved om det er på sin plass å snakke om lederen på denne måten. Jeg er overhodet ikke redd for det, fordi jeg er overbevist om at et enormt antall mennekser i dette landet er sterkt påvirket av hva denne mannen har gjort, sa Mikhalkov til kameraet.

Mikhalov og Medvedev

Mikhalkov treffer nåværende president, Dmitry Medvedev.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP

I gang med nytt prosjekt

«Brent av solen II» er omdiskutert i hjemlandet, ikke minst fordi den slukte mesteparten av de statlige bevilgningene til filmproduksjon. Det har utløst reaksjoner fra filmskapere som har stått igjen uten penger til sine prosjekter.

Men Mikhalkov lar seg ikke stoppe av kritikken. Han er i gang med en ny storfilm, denne gangen om den russiske diplomaten, poeten og kunstneren Aleksandr Gribojedov.

Kostnadene for filmen er planlagt til rundt 240 millioner norske kroner, så det er nok ikke siste gangen vi hører om en debatt rundt Nikita Mikhalkov.

Nikita Mikhalkov

Mikhalkov er i gang med et nytt filmprosjekt, om Aleksandr Gribojedov (1795-1829).

Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober