NRK Meny
Normal

Tar soldat-selfies på Krim

I den spente situasjonen på Krim-halvøya tar befolkningen selfiebilder sammen med soldatene. – Det viser deres tilhørighet til Russland, mener russlandforsker.

Laster Instagram-innhold

Midt i den spente konflikten i Ukraina stimler lokalbefolkningen til for å ta bilder og selfies med de mange russiske soldatene som er stasjonert på Krim-halvøya.

«Trenden» er omtalt i både Buzzfeed og på Danmarks Radios nettsider. Begge viser til en flom av bilder i sosiale medier med smilende voksne og barn som villig poserer sammen med grønnkledde, bevæpnede menn.

«Jeg er ikke sjenert», «Min livvakt!»og «Sweetest guys» er blant overskriftene folk bruker om soldatbildene de legger ut.

Viser identifikasjon

Julie Wilhelmsen

Soldat-selfiene viser at folk på Krim identifiserer seg med russerne, mener Russlandforsker Julie Wilhelmsen.

Foto: NUPI

Bildene sier mye om Krim-folkets syn på russerne, mener seniorforsker i NUPI, Julie Wilhelmsen.

– Folk ønsker gjerne å ta selfie med personer de føler samhold med. Russerne som bor på Krim identifiserer seg sterkt med Russland og den russiske statsmakten. Mange har fremmet klare krav om at Krim bør tilhøre Russland, sier hun, og fortsetter:

– De ser på soldatene som en garanti på at deres interesse blir ivaretatt. I noen grad handler dette om fysisk sikkerhet, men også retten til å fortsette å snakke russisk, sier Wilhelmsen til NRK.no.

Hun mener at ønsket om å ta bilder med soldatene også kan begrunnes med at militære symboler i større grad er verdsatt i dette området.

– Et element av dette kan være at det i mindre grad er tabu å identifisere seg med soldater og voldsmakt. Men alle folk hyller sine krigshelter når soldatene beskytter dem og de føler at de representerer dem. Da ønsker man gjerne å uttrykke en nærhet. Det er nettopp dette disse bildene viser.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold