NRK Meny
Normal

U2 er bekymret for neste generasjons artister

Strømming og piratkopiering gjør musikkbransjen vanskelig å leve av. U2 vil ikke dumpe musikk på folk, men leter etter nye formater sammen med teknologigiganten Apple.

U2

FINNE EN MÅTE Å TJENE PENGER PÅ:The Edge, David Howell Evans, og Adam Clayton i U2 er bekymret for neste generasjon.

Foto: NRK

Det irske rockebandet U2 har hatt en enorm suksess igjennom flere tiår, men er bekymret for fremtiden til sine artistkolleger.

– Vi må få folk til å betale for musikk igjen. Det må bli slutt på piratkopiering, sa David Howell Evans, The Edge, da NRKs Londonkorrespondent Espen Aas møtte bandet.

De hadde et mørkt bilde av fremtiden til kultur- og underholdningsbransjen.

Sammen med data-giganten Apple jobber bandet med å lage et nytt musikkformat som skal gjøre platesalg lønnsomt igjen.

Dyttet «gratisalbum» på folk

Samarbeidet mellom U2 og Apple har ikke bare vært populært. Bølgene gikk høyt på sosiale medier da teknologigiganten Apple sikret seg en eksklusiv avtale med U2.

U2 og Tim Cook

Apple-sjef Tim Cook (t.v) og U2-frontfigur Bono (t.h) i hyggelig passiar. The Edge og Larry Mullen jr. i bakgrunnen. (Foto: NTB Scanpix, Marcio Jose Sanchez)

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap/NTB Scanpix

Apple distribuerte rockbandets album «Songs of Innosence » til 500 millioner kunder.

Ikke alle satte pris på «gaven». De ga uttrykk for at Apple hadde prakket på dem U2s siste album, og Apple ble nødt til å presentere en bruksanvisning for hvordan folk kunne slette albumet fra sitt Apple-produkt.

30 millioner mottakere har valgt å beholde U2-albumet.

Da NRKs korrespondent Espen Aas traff U2 i London, lovet de at det ikke blir noe nytt bombardement av U2-låter.

– Men vi leter sammen med Apple etter et musikkformat som skal gjøre det mulig å leve av å være musiker, sier Adam Clayton.

Han lovet også at Norge står på kartet når U2 planlegger en ny turné.

Kulturstrøm

  • K-pop topper listene i USA

    For første gang topper en K-pop-sang listene i USA. Bandet BTS nådde toppen av Billboard etter hjelp fra blodfansen, med deres låt Love Yourself: Tear. K-pop er en forkortelse for «Korean popular music», popmusikk med sterk tilknytning til Sør-Korea. Sjangeren har blitt veldig populær også i andre land de siste årene. BTS opptrådte på Billboard Music Awards i forrige uke. Les mer om K-pop i denne artikkelen fra NRK Urix.

  • Ønsker folk skal huske bandet

    Ozzy Osbourne forteller at han håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. Juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

    Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
    Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK