U2 er bekymret for neste generasjons artister

Strømming og piratkopiering gjør musikkbransjen vanskelig å leve av. U2 vil ikke dumpe musikk på folk, men leter etter nye formater sammen med teknologigiganten Apple.

U2

FINNE EN MÅTE Å TJENE PENGER PÅ:The Edge, David Howell Evans, og Adam Clayton i U2 er bekymret for neste generasjon.

Foto: NRK

Det irske rockebandet U2 har hatt en enorm suksess igjennom flere tiår, men er bekymret for fremtiden til sine artistkolleger.

– Vi må få folk til å betale for musikk igjen. Det må bli slutt på piratkopiering, sa David Howell Evans, The Edge, da NRKs Londonkorrespondent Espen Aas møtte bandet.

De hadde et mørkt bilde av fremtiden til kultur- og underholdningsbransjen.

Sammen med data-giganten Apple jobber bandet med å lage et nytt musikkformat som skal gjøre platesalg lønnsomt igjen.

Dyttet «gratisalbum» på folk

Samarbeidet mellom U2 og Apple har ikke bare vært populært. Bølgene gikk høyt på sosiale medier da teknologigiganten Apple sikret seg en eksklusiv avtale med U2.

U2 og Tim Cook

Apple-sjef Tim Cook (t.v) og U2-frontfigur Bono (t.h) i hyggelig passiar. The Edge og Larry Mullen jr. i bakgrunnen. (Foto: NTB Scanpix, Marcio Jose Sanchez)

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap/NTB Scanpix

Apple distribuerte rockbandets album «Songs of Innosence » til 500 millioner kunder.

Ikke alle satte pris på «gaven». De ga uttrykk for at Apple hadde prakket på dem U2s siste album, og Apple ble nødt til å presentere en bruksanvisning for hvordan folk kunne slette albumet fra sitt Apple-produkt.

30 millioner mottakere har valgt å beholde U2-albumet.

Da NRKs korrespondent Espen Aas traff U2 i London, lovet de at det ikke blir noe nytt bombardement av U2-låter.

– Men vi leter sammen med Apple etter et musikkformat som skal gjøre det mulig å leve av å være musiker, sier Adam Clayton.

Han lovet også at Norge står på kartet når U2 planlegger en ny turné.

Kulturstrøm

 • Museum tener mest på fest

  På Jernaldergården i Stavanger har utleiga auka med 650 prosent i år, og folk står i kø for forhistoriske festar. Utleige av selskapslokale drar inn sårt trengde millionar til norske museum. Leiaren i Museumsforbundeter redd eit for stort fokus på kommersielle aktivitetar kan få negative konsekvensar.

 • Jan Kristoffer Dale får nok en pris

  Dale får Aust-Agders kulturstipend 2018 på 50.000 kroner for novellesamlingen «Arbeidsnever», skriver Kolon forlag i en pressemelding. Dale har mottatt flere priser og utmerkelser for debutboken fra 2016, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. Den handler om mennesker som faller utenfor samfunnet, og for eksempel ikke får fast jobb, sliter på skolen eller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet. Et tydelig fortellertalent, mente NRKs bokanmelder.

  Jan Kristoffer Dale
  Foto: Kjersti Sletteskog
 • – Å lese gir innsikt

  Du er en dårlig politiker dersom du ikke leser bøker, mener kulturminister Trine Skei Grande. – Det å være politiker er å forstå at folk lever ulike liv, og har ulike opplevelser. Det å lese bøker gir stor innsikt, sier Trine Skei Grande til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live. Det møter hun forfatteren Reidar Müller som har skrevet boken «Skogens historie», og Mona Høvring som har gitt ut romanen «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født» – om to søstre som skal tilbringe vinteren i en norsk fjellbygd.

  Mona Høvring, Trins Skei Grande og Reidar Müller

Flere kulturnyheter