Tysk TV må finne ESC-finalepenger

Den tyske TV-kanalen NDR leter etter penger til å arrangere neste års Eurovision Song Contest.

Lena Meyer-Landrut

Lena Meyer-Landruts seier på Fornebu blir dyr for tysk TV.

Foto: NIGEL TREBLIN / Afp

Lena Meyer-Landruts seier i Eurovision Song Contest 2010 betyr store utgifter for tysk allmennkringkasting. Neste års finale kan koste flere titall millioner euro, noe som diskuteres heftig i tysk presse for tiden.

Tysk allmennkringkasting har i mange år brukt sparekniven flittig, og håper at Eurovision-finalen i 2011 ikke fører til at andre program må legges ned.

Ifølge det tyske magasinet der Spiegel blir den nordtyskeTV-kanalen NDR som er en del av den tyske allmennkringkasteren ARD, nødt til å legge ned flere underholdningsprogrammer og radiostasjoner for å finansiere Eurovision-finalen 2011.

– Ingen planer om kutt i program

Men dette avviser TV-kanalen overfor NRK. Til tross for at Eurovision-finalen vil ta et stort jafs av NDRs underholdningsbudsjett, håper talsperson Julia Schepper at ingen andre programmer skal berøres.

– Vi kjenner selvfølgelig til dimensjonene dette vil få. Det vil kreve en stor del av vårt underholdningsbudsjett neste år, men så langt har vi ingen planer om kutt i program, i hvert fall ikke så store kutt som NRK har gjort i år.

– Begynner beregninger nå

Tyskerne er fortsatt i seiersrus. NDR vet fortsatt ikke hvor mye penger de trenger for å arrangere finalen, og hvor pengene skal komme fra.

– Vi har ikke gjort beregningene ennå. Det blir en oppgave for oss å regne på dette og finne ut hvor vi skal få pengene fra. Det begynner vi med nå. Men jeg kan definitivt si at vi ikke skal øke lisensen, sier Schepper til NRK.

– Dette er stort i Tyskland

Lena Meyer-Landrut

«Oslo-Lena» Meyer-Landrut.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Journalist Asbjørn Svarstad har bodd i Berlin i mange år. Han er overbevist om at de mektige TV-kanalene klarer å samle sammen nok penger til Eurovision-kalaset, til tross for dårlige økonomiske tider i Tyskland.

– Jeg er helt sikker på at det hverken kommer til å gå ut over kvalitet eller noe som helst annet. Det blir nok et spørsmål om hva som ellers må settes på venteliste eller skyves til side. Akkurat Grand Prix kommer tyskerne til å utnytte.

Svarstad mener en Eurovision-finale på hjemmebane er stor prestisje for Tyskland.

– De har kjørt opp mot Grand Prix-finalen i Norge, blant annet i storaviser som Bild Zeitung, hver eneste dag på forsiden i 30-40 dager før det begynte, med «Oslo-Lena» og Norge i alle vinkler. Så dette er stort i Tyskland.

Kulturstrøm

  • Snapchat kjøper appen Voisey

    Snapchat har kjøpt den norske musikkappen Voisey for det som skal dreie seg om flere hundre millioner kroner. Bransjebladet Business Insider omtaler oppkjøpet, ifølge Bergens Tidende. Voisey lar brukere dele innspilte sang- og musikkspor med andre.

    Snapchat-appen på et nettbrett.
    Foto: DENIS CHARLET
  • Darwins notater kan være stjålet

    Universitetet i Cambridge har anmeldt et mulig tyveri av Charles Darwins notater. Naturforskerens mer enn 180 år gamle bøker har vært borte i tjue år, men har vært antatt lagt på feil hylle. En ny ledelse frykter de ble stjålet, melder the Guardian.