Tysk TV må finne ESC-finalepenger

Den tyske TV-kanalen NDR leter etter penger til å arrangere neste års Eurovision Song Contest.

Lena Meyer-Landrut

Lena Meyer-Landruts seier på Fornebu blir dyr for tysk TV.

Foto: NIGEL TREBLIN / Afp

Lena Meyer-Landruts seier i Eurovision Song Contest 2010 betyr store utgifter for tysk allmennkringkasting. Neste års finale kan koste flere titall millioner euro, noe som diskuteres heftig i tysk presse for tiden.

Tysk allmennkringkasting har i mange år brukt sparekniven flittig, og håper at Eurovision-finalen i 2011 ikke fører til at andre program må legges ned.

Ifølge det tyske magasinet der Spiegel blir den nordtyskeTV-kanalen NDR som er en del av den tyske allmennkringkasteren ARD, nødt til å legge ned flere underholdningsprogrammer og radiostasjoner for å finansiere Eurovision-finalen 2011.

– Ingen planer om kutt i program

Men dette avviser TV-kanalen overfor NRK. Til tross for at Eurovision-finalen vil ta et stort jafs av NDRs underholdningsbudsjett, håper talsperson Julia Schepper at ingen andre programmer skal berøres.

– Vi kjenner selvfølgelig til dimensjonene dette vil få. Det vil kreve en stor del av vårt underholdningsbudsjett neste år, men så langt har vi ingen planer om kutt i program, i hvert fall ikke så store kutt som NRK har gjort i år.

– Begynner beregninger nå

Tyskerne er fortsatt i seiersrus. NDR vet fortsatt ikke hvor mye penger de trenger for å arrangere finalen, og hvor pengene skal komme fra.

– Vi har ikke gjort beregningene ennå. Det blir en oppgave for oss å regne på dette og finne ut hvor vi skal få pengene fra. Det begynner vi med nå. Men jeg kan definitivt si at vi ikke skal øke lisensen, sier Schepper til NRK.

– Dette er stort i Tyskland

Lena Meyer-Landrut

«Oslo-Lena» Meyer-Landrut.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Journalist Asbjørn Svarstad har bodd i Berlin i mange år. Han er overbevist om at de mektige TV-kanalene klarer å samle sammen nok penger til Eurovision-kalaset, til tross for dårlige økonomiske tider i Tyskland.

– Jeg er helt sikker på at det hverken kommer til å gå ut over kvalitet eller noe som helst annet. Det blir nok et spørsmål om hva som ellers må settes på venteliste eller skyves til side. Akkurat Grand Prix kommer tyskerne til å utnytte.

Svarstad mener en Eurovision-finale på hjemmebane er stor prestisje for Tyskland.

– De har kjørt opp mot Grand Prix-finalen i Norge, blant annet i storaviser som Bild Zeitung, hver eneste dag på forsiden i 30-40 dager før det begynte, med «Oslo-Lena» og Norge i alle vinkler. Så dette er stort i Tyskland.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP