- Lena kom, sang og vant

28 år etter forrige tyske seier, vant «plutselig» Lena Meyer-Landrut Eurovision Song Contest.

Lena Meyer-Landrut vinner av ESC 2010

Lena Meyer-Landrut vant Eurovision Song Contest 2010. Her med sin ESC-mentor Stefan Raab.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Lovely Lena er Europas lykkebarn. Hennes ledige væremåte, latter og en svært god popsang forførte land som Estland, Slovakia og Sveits. Lena kom, sang og vant, skriver den tyske avisa Die Welt.

– Tyskland sier takk!

Den tyske tabloidavisa Bild-Zeitung takker alle de ni landene som gav Lena og «Satellite» 12 poeng under konkurransen. På takkelista finner vi både Norge, Sverige, Danmark og Finland, i tillegg til Estland, Latvia, Slovakia, Sveits og Spania.

Kun fem av 39 land valgte å ikke tildele Tyskland poeng under lørdagens finale. 19 år gamle Lena falt åpenbart i smak i Europa, skriver Frankfurter Allgemeine.

– Intet fyrverkeri, ingen dansere og ikke en gang et oppsiktsvekkende kostyme. Likevel vant Lena med sin sang og sin friske væremåte Eurovision Song Contest, fortsetter avisen.

Lena Meyer-Landrut

Lena Meyer-Landrut fylte scenen alene, skriver tyske medier. 19-åringen hadde verken dansere eller fyrverki å støtte seg til.

Foto: Kin Erlandsen / NRK

Overraskende seier for tyskerne

– Lena Meyer-Landrut har erobret Eurovision Song Contest. Det som nå overrasker Tyskland, har allerede lenge vært klart for de andre deltakerne, skriver Die Zeits utsendte journalist til Oslo.

At seieren skulle gå til Tyskland, var det altså mange som tippet på forhånd. Men for tyskerne selv satt håpet om en seier langt inne.

– Lena Meyer-Landrut har klart, det mange helt til det siste trodde var umulig, nemlig å vinne Eurovision Song Contest. Og det med god margin, skriver Stern.

– Hvem vinner ESC 2010?

Heller ikke representanter for den tyske allmennkringkasteren ARD, som sendte Lena til Oslo, hadde størst tro på sin kandidat.

– Vi snakket med våre tyske kollegaer for noen uker siden da de hadde valgt sin artist. De var helt sikre på at de ikke hadde en representant med vinnersjanser. Der tok de i alle fall veldig feil, forteller Hans-Tore Bjerkaas, NRKs kringkastingssjef til NRK.

En hel time etter at alle andre skjønte at Tyskland kom til å vinne finalen, så det fortsatt ikke ut som om ARD hadde fått los på seieren. På deres nettsider, spurte de fortsatt etter hvem som kom til å vinne årets konkurranse.

– Tysklands store kveld

Etter Lenas «plutselige» seier, som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung omtaler den som, har imidlertid tyskerne sluppet jubelen løs.

– Vi skal feire i natt, og jeg håper at alle i Tyskland også feirer, sa Lena under pressekonferansen natt til søndag.

Som sagt, som gjort. Se video fra Lenas hjemby Hannover.

Video Sett fra torget i Hannover - Lena vinner MGP

I tyske medier sparer de heller ikke på superlativene. Ifølge Berliner Morgenpost har Lena forhekset Europa.

– Det er en historisk kveld. Lenas kveld. Tysklands store kveld, utroper avisen.

Fenomenet Lena

I mars valgte tyskerne Lena til deres kandidat i Oslo gjennom det idollignende «Unser Star für Oslo» («Vår stjerne til Oslo»).

Og avisen die Tageszeitung gjør et poeng ut av at Lena som for bare et halvt siden kun var kjent for familie og venner, nå er et kjent navn for hele 120 millioner mennesker i hele Europa. Nå snakker de om «fenomenet Lena».

– Hun sprellet som hun alltid gjør og var (kanskje det er vårt forutinntatte hjerte) den første artisten som i det miste var noe naturlig, mener Berliner Morgenpost.

Lena Meyer-Landrut vant ESC 2010

Seieren er i boks, men Lena Meyer-Landrut kan nesten ikke tro det.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– En stjerne for framtiden

Ifølge Süddeutsche Zeitung briljerer Lena gjennom en enorm tilstedeværelse. De mener hun kan ha virket for profesjonell under prøvene før finaledagen, men at da seier var et faktum, viste hun igjen fram hvor god hun faktisk er.

– Da falt rutinen bort og plutselig var hun igjen den søte, crazy «skøyerungen» som erobret hjertene våre allerede i «Unser Star für Oslo».

Hele 14, 69 millioner tyskere fulgte ESC-finalen fra Oslo på TV lørdag kveld. Det er nesten dobbelt så mange som fulgte finalen fra Moskva i fjor, melder die Tageszeitung.

Søndag ettermiddag rydder TV-kanalene ARD og Prosieben plass i sendeskjemaet for å feire Lena og Tysklands seier nok en gang.

– Stefan Raab klarte det faktisk, gjennom «Unser star für Oslo» å finne en stjerne som man ennå lenge vil snakke om. En som skriver historie, slår Berliner Morgenpost fast.