Hopp til innhold

Tyldum: Jeg var trolig den siste som fikk vite om Oscar-nominasjonene

CAPE TOWN (NRK): Oscar-nominerte Morten Tyldum mener han han valgte det verst tenkelige tidspunktet for å reise til Sør-Afrika. Nå savner han kona og produsentene.

-Som en guttedrøm som har gått i oppfyllelse

SOM EN GUTTEDRØM: Oscar-nominerte Morten Tyldum spiller for tiden inn en reklamefilm for Telenor i Sør-Afrika. Da nominasjonene ble kjent, satt han på flyet med telefonen slått av. Reporter: Christian Ingebrethsen/Foto: Bjørn Rudner.

– Som filmskaper er det dette man alltid har drømt om. Det er som alle store følelser, det blir nokså overveldende. Det er stort, sier den nylig Oscar-nominerte nordmannen.

Når NRKs utsendte møter ham i Cape Town i Sør-Afrika, er han fortsatt lettere overveldet over at filmen hans, The Imitation Game, er nominert til hele åtte Oscar-statuetter.

Var uvitende i timevis

Da det torsdag ettermiddag ble kjent at Tyldums film hadde fått åtte nominasjoner, satt han selv på flyet mellom Los Angeles og London, med mobilen slått av.

Morten og Janne Tyldum ankommer på den røde løperen før Golden Globe-utdelingen 2015

SAVNER KONA: Morten Tyldum skulle gjerne vært sammen med kona og feiret. Her er de sammen før Golden Globe-utdelingen tidligere i januar.

Foto: AFP, Mark Ralston, NTBscanpix

– Jeg var nok en av de siste som fikk vite om nominasjonene. Og etter at jeg fikk vite det, måtte jeg på et nytt fly, hit til Cape Town, forteller han til NRK.

Sør-Afrika-turen har også gjort at feiringen ikke ble helt som han skulle ønsket.

– Jeg savner å ha Janne (Tyldum, kone og forretningspartner, journ.anm.) her, og at vi to kunne feiret sammen. Dette er noe vi har jobbet for kjempelenge, og når det først skjer, er vi på hver vår side av jordkloden.

– Viktig klapp på skulderen

Så langt har han så vidt rukket å snakke med sine nærmeste og sine viktigste samarbeidspartnere, og har gratulert sine Oscar-nominerte skuespillere Keira Knightley og Benedict Cumberbatch via e-post.

Ikke minst nominasjonen for beste regi en enorm anerkjennelse, medgir Tyldum.

– Det er jo regissører som nominerer regissører, så dette er et klapp på skulderen som betyr mye. Det er jo en liten klubb, jeg kan jo kalle meg Oscar-nominert regissør resten av livet, ler han.

The Imitation Game var også nominert til fem Golden Globes, men nådde ikke opp i noen av kategoriene. Det er imidlertid Tyldum mindre opptatt av.

– Det betyr ingenting. For meg er nominasjoner stort nok. Om vi vinner noen Oscars, er det fantastisk. Om vi ikke gjør det, kjenner jeg egentlig at vi allerede har vunnet med alle nominasjonene vi har fått, sier Tyldum.

Nå venter en uke med reklamefilminnspilling i Sør-Afrika for Telenor, før turen går tilbake til en hektisk prisutdelingssesong, som kulminerer i Oscar-utdelingen 22. februar.

Kulturstrøm

 • Krev nye avhøyr i Nederland

  Joost Klein, den nederlandske Eurovision-deltakaren som blei diska for etter seiande å ha trua ein TV-fotograf, krev at det blir gjort nye avhøyr av han.

  Joost Klein og advokaten hans vil at forhøyra skal gjennomførast i Nederland, melder Expressen.

  På scena i Vancouver i Canada søndag kveld, uttrykte han sterk misnøye.

  – F*ck Eurovision, sa Joost frå scena.

  Joost Klein og bidraget hans «Europapa» blei diska frå Eurovision Song Contest i Malmö berre timar før den store finalen.

  (NTB)

  Joost Klein
  Foto: AFP
 • Skuespiller Johnny Wactor (37) skutt og drept

  Den amerikanske skuespilleren Johnny Wactor ble skutt og drept under et tyveriforsøk i Los Angeles lørdag.

  Jonny Wactors agent David Shaul har bekreftet dødsfallet til Variety. Wactor ble 37 år gammel.

  Moren til Wactor sier at han var sammen med en kollega da de så tre menn forsøkte å stjele angivelig en katalysator fra bilen hans, skriver TMZ.

  Han er mest kjent for sin rolle som Brando Corbin i serien «General Hospital». Han hadde også roller i serier som «Criminal Minds» og «Westworld».