NRK Meny
Normal

Tyldum: Jeg var trolig den siste som fikk vite om Oscar-nominasjonene

CAPE TOWN (NRK): Oscar-nominerte Morten Tyldum mener han han valgte det verst tenkelige tidspunktet for å reise til Sør-Afrika. Nå savner han kona og produsentene.

-Som en guttedrøm som har gått i oppfyllelse

SOM EN GUTTEDRØM: Oscar-nominerte Morten Tyldum spiller for tiden inn en reklamefilm for Telenor i Sør-Afrika. Da nominasjonene ble kjent, satt han på flyet med telefonen slått av. Reporter: Christian Ingebrethsen/Foto: Bjørn Rudner.

– Som filmskaper er det dette man alltid har drømt om. Det er som alle store følelser, det blir nokså overveldende. Det er stort, sier den nylig Oscar-nominerte nordmannen.

Når NRKs utsendte møter ham i Cape Town i Sør-Afrika, er han fortsatt lettere overveldet over at filmen hans, The Imitation Game, er nominert til hele åtte Oscar-statuetter.

Var uvitende i timevis

Da det torsdag ettermiddag ble kjent at Tyldums film hadde fått åtte nominasjoner, satt han selv på flyet mellom Los Angeles og London, med mobilen slått av.

Morten og Janne Tyldum ankommer på den røde løperen før Golden Globe-utdelingen 2015

SAVNER KONA: Morten Tyldum skulle gjerne vært sammen med kona og feiret. Her er de sammen før Golden Globe-utdelingen tidligere i januar.

Foto: AFP, Mark Ralston, NTBscanpix

– Jeg var nok en av de siste som fikk vite om nominasjonene. Og etter at jeg fikk vite det, måtte jeg på et nytt fly, hit til Cape Town, forteller han til NRK.

Sør-Afrika-turen har også gjort at feiringen ikke ble helt som han skulle ønsket.

– Jeg savner å ha Janne (Tyldum, kone og forretningspartner, journ.anm.) her, og at vi to kunne feiret sammen. Dette er noe vi har jobbet for kjempelenge, og når det først skjer, er vi på hver vår side av jordkloden.

– Viktig klapp på skulderen

Så langt har han så vidt rukket å snakke med sine nærmeste og sine viktigste samarbeidspartnere, og har gratulert sine Oscar-nominerte skuespillere Keira Knightley og Benedict Cumberbatch via e-post.

Ikke minst nominasjonen for beste regi en enorm anerkjennelse, medgir Tyldum.

– Det er jo regissører som nominerer regissører, så dette er et klapp på skulderen som betyr mye. Det er jo en liten klubb, jeg kan jo kalle meg Oscar-nominert regissør resten av livet, ler han.

The Imitation Game var også nominert til fem Golden Globes, men nådde ikke opp i noen av kategoriene. Det er imidlertid Tyldum mindre opptatt av.

– Det betyr ingenting. For meg er nominasjoner stort nok. Om vi vinner noen Oscars, er det fantastisk. Om vi ikke gjør det, kjenner jeg egentlig at vi allerede har vunnet med alle nominasjonene vi har fått, sier Tyldum.

Nå venter en uke med reklamefilminnspilling i Sør-Afrika for Telenor, før turen går tilbake til en hektisk prisutdelingssesong, som kulminerer i Oscar-utdelingen 22. februar.

Kulturstrøm

 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold
 • 16 millioner til bibliotek

  Nasjonalbiblioteket har bevilget 16 millioner kroner til 56 prosjekter og utviklingstiltak i bibliotek over hele landet. En rekke av prosjektene som har fått støtte er knyttet til videreutvikling av bibliotektilbudet til barn og unge, og mange bibliotek er nå spesielt opptatt av å invitere innbyggerne og lokalsamfunnet inn i utviklingsprosessen (NTB).

 • "Game of Thrones»-bokslipp

  "Game of Thrones»-skaperen George R.R. Martin bekrefter at det blir bokslipp 20. november. Det melder The Guardian. Men det er ikke forfatterens etterlengtede sjette bok, «The Winds of Winter», som kommer. I stedet er det snakk om boken «Fire and Blood»: En angivelig 640 siders tykk bakgrunnshistorie om Targaryen-dynastiet med handling som utspiller seg 300 år før handlingen i «En sang om is og ild» (NTB).

  Lena Headey og Ian Beattie i Game of Thrones
  Foto: HBO Nordic