Hopp til innhold

– Du vet aldri når de du er glad i kan bli rammet av angrep

Den ukrainske duoen Tvorchi synger med flagget på brystet og drømmer om seier i Eurovision Song Contest.

Tvorchi

AMBASSADØRER: Den ukrainske duoen Tvorchi vant den nasjonale finalen som ble avholdt i en bombesikker metro i Kyiv. De håper på en fredelig Eurovision i Liverpool.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Fra krig i Kyiv kommer de med et budskap om fred. Duoen Tvorchi, som skal representere Ukraina i årets Eurovision Song Contest.

NRK møter dem og ser glimt i øynene og smil om munnen, men stemmene formidler også refleksjon og alvor. Duoen forteller at de bruker musikken og oppmerksomheten de får til å hjelpe i det krigsrammede hjemlandet.

– Vi tar alt vi føler og prøver å omskape det til handling. Slik at vi kan hjelpe både soldater og sivile, sier bandmedlem Andrij Hutsuljak.

Også vokalisten Jeffery Kenny (hvis egentlige navn er Jimoh Augustus Kehinde) er opptatt av dette.

– Vi gjør det vi kan best, å skape musikkopplevelser. Vi opptrer i militærleirer rundt om i landet, og samler inn penger via veldedighetskonserter.

Hjerter av stål

– Vi setter stor pris på all hjelp vi får. For det betyr virkelig mye. Vi står sammen, det gjør at vi føler oss sterkere. Jeg kjenner mye kjærlighet i hjertet, sier Andrij Hutsuljak.

NRK møtte duoen, da de var på norgesbesøk tidligere i år.

Tvorchi

OMKOMMET VENN: Andrij Hutsuljak har opplevd det å miste noen man er glad i grunnet krigen. Men han beundrer pågangsmotet i hjemlandet.

Eurovision-låten deres heter «Hjerte av stål». Og hjertene deres banker for Ukraina og for en bedre framtid.

– Sangen handler om alle ukrainere som har fått hjerter av stål, som har stått sammen det siste året. Vi vil at verden skal la seg inspirere av oss. Vi må stå sammen mot ondskapen, så vi kan seire og det blir fred.

Synger med flagget på brystet

Tvorchi vant den nasjonale MGP-finalen, som ble avholdt i en bombesikker metrostasjon. Deltagelsen ble et spesielt prosjekt, og en annerledes opplevelse.

Tvorchi

SANGER: Ukrainsk-nigerianske Jeffery Kenny er vokalisten i gruppen. Han sier han vil smile sammenhengende i måneder hvis det skulle bli seier i Eurovision.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Vanligvis har man jo oppsatte øvingstider, planlagte kostymeprøver og andre forberedelser. Men flyalarmen gikk flere ganger, og man måtte være i dekning i fem timer i strekk. Mye måtte gjøres etter midnatt. Det er veldig spesielle tider, sier Hutsuljak

Duoen føler seg beæret over å få representere hjemlandet i verdens største musikkonkurranse.

– Det er virkelig stort. Og et virkelig stort ansvar. Vi skal påta oss dette ansvaret og gi 500 prosent. Og vi representerer hele landet, vi synger med flagget på brystet, sier Jeffery Kenny.

Se Tvorchis opptreden i den nasjonale finalen her:

Viktigst å vinne krigen

Ukraina vant fjorårets Eurovision Song Contest, men på grunn av situasjonen i landet blir finalen avholdt i Storbritannia, nærmere bestemt Liverpool.

Tvorchi ligger på topp 3 på bookmakernes lister, og drømmer om å gjenta fjorårets seier for det krigsrammede landet.

– Skulle vi vinne hadde jeg gått rundt og smilt sammenhengende i flere måneder, sier Jeffery Kenny.

Men han legger til:

– Hvis vi ikke skulle vinne, håper vi at folk tar til seg budskapet vårt. Og det er viktigere for oss å vinne på slagmarken, å vinne krigen.

Venner på slagmarken

Flere de kjenner er sterkt involvert i krigen, og de får flittig rapporter fra jevnaldrende soldater.

– En av mine beste venner er på slagmarken, han sender videoer og forteller historier fra fronten. Det gjør inntrykk. Men det er godt å høre at han er ved godt mot.

De har også mistet flere de kjenner, i det de omtaler som en meningsløs krig.

– En jeg studerte med på universitet jobbet som lege på sykehus, og omkom etter et missilangrep mot sykehuset. Det er mange triste historier.

Tvorchi

STIL: Jeffery Kenny og Andrij Hutsuljak ser ut til å være inspirert av filmen Men in Black når de poserer foran kamera. Men under fasaden er de to reflekterte musikere.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Musikken som våpen

Den nærmeste familien og venner er enn så lenge i sikkerhet. Men de kjenner også på en stor usikkerhet. Krigsbildet er uforutsigbart.

– Det var umulig å spå at noe sånt kunne skje der i det 21. århundre. Du vet aldri når de du er glad i kan bli rammet av angrep.

I begynnelsen av mai går reisen på ny til vest og fred, til Beatles-byen Liverpool. De ser frem til å være Ukrainas ambassadører i en av popmusikkens hovedsteder historisk sett.

Tvorchi håper å skrive sitt eget kapittel med musikkhistorie – men uansett hva som skjer i Liverpool, vil artistene fortsette å bruke musikken som våpen, til friheten er vunnet.

– Vi lover å gjøre alt, helt fram til vi seirer. Vi vil aldri stoppe.

Les flere saker om Melodi Grand Prix her

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.