Hopp til innhold

TV-seerne rømmer fra dansk storsatsing

Danske TV-seere svikter dansk TV-drama med en prislapp på 200 millioner kroner.

Jakob Oftebro i serien «1864»

MISTER SEERE: Jakob Oftebro har en av hovedrollene i TV-serien «1864», som nå sliter i motvind.

Foto: Fotograf Per Arnesen

Den danske TV-dramaserien «1864» tar for seg de historiske hendelsene da Danmark led et sviende nederlag i den 2. slesvigske krig og mistet store mengder soldater og landområder.

Hendelsene har blitt til en påkostet TV-serie med et budsjett på hele 200 millioner norske kroner. Til sammenligning er «Lilyhammer 3» med en prislapp på 120 millioner kroner tidenes dyreste norskproduserte dramaserie.

Det norske stjerneskuddet Jakob Oftebro har en sentral rolle i seren som bondesønnen Laust i det episke krigsdramaet.

Seerne faller fra

Men den danske allmennkringkasteren DR sliter med seertallene. Etter en sterk start med over 1,7 millioner seere, har en halv million falt fra. Søndagens episode ble sett av 1.139.000 personer, skriver Ekstrabladet.

DRs dramasjef Piv Bernth skylder på at serien måtte konkurrere med EM-kvalik i håndball for herrer sist søndag. I tillegg mener hun at det er vanskelig å få seerne til å henge på fordi de forteller en meget kompleks historie.

– Vi er i mange land, og der er mange karakterer og forskjellige språk, så det krever mye av seerne, sier hun.

Serien har fått blandet mottakelse av TV-kritikere i danske aviser. Den får skryt for sitt visuelle uttrykk, men får kritikk for å være overfortalt.

TV-serien «1864»

KOMMER TIL NORGE: TV-serien «1864» skal vises på TV 2 i desember.

Foto: Fotograf Per Arnesen

Norge trakk støtte

Serien er et resultat av et spleiselag mellom flere europeiske tv-kanaler og filmfond. Norsk filminstitutt bidro i fjor med 2 millioner kroner, mot at produsentene forpliktet seg til å bruke norske filmarbeidere. Men filminstituttet trakk senere støtten fordi man var misfornøyd med hvor mye det ble gjort plass til av norske bidrag til produksjonen.

Serien er regissert av Ole Bornedal, som blant annet står bak «Nattevakten», «Jeg er Dina» og «Fri oss fra det onde». Serien skal vises på TV 2 i desember.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters