I denne byen gav dei meir enn alle andre til TV-aksjonen

Heile 243.310.609 kroner er samla inn så langt under årets TV-aksjon. På topp i gjevarglede er vestlendingane og folket på Svalbard.

Longyearbyen, svalbard, nedsiden av byen

GAV MEST: I Longyearbyen på Svalbard er TV-aksjonen ein folkefest og ingen er i nærleiken av å gje så mykje kvart år.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

I år som i fjor klarte folk på Svalbard å samle inn over éin million kroner til TV-aksjonen «Barn, ikkje brud» i regi av Plan Noreg.

– Det er jo det at vi har det så gøy. Stasen er jo at folk føler at dei får like mykje tilbake som det dei gir, seier Anne Lise Klungseth Sandvik på telefon frå Longyearbyen.

Ho har på mange måtar stått i spissen for at TV-aksjonen kvart år nærast er ei høgtid i lokalsamfunnet i Longyearbyen.

Kvart år samlar folk seg på skulen i byen.

– Det er ein festdag på skulen. Det var ein unge som sa at TV-aksjonen er mykje meir gøy enn 17. Mai. TV-aksjonsdagen er ein dag som folk gler seg til, både unge og vaksne, fortel Sandvik.

Anne Lise Klungseth Sandvik på Svalbard

GJEVARGLEDE: Anne Lise Klungseth Sandvik har budd på Svalbard i mange år og var med på å lage grunnlaget for suksessen TV-aksjonen har hatt der.

Foto: NRK

For dei ansvarlege for TV-aksjonen var det stort å sjå at totaltalet no har bikka 243 millionar kroner.

– Dette er helt vilt, det er ei veldig viktig sak, og eg må seie på vegne for alle vi skal gjere ein forskjell for: «Tusen takk!», seier Partapuoli i Plan International Noreg til NRK.

 • Vestlandsfylka Rogaland og Vestland som har gitt mest per innbyggjar med 54,78 kroner, lågast er Viken med 38,21 kroner per innbyggjar.
 • Svalbard er som vanleg den kommunen som har gitt mest med 564 kroner per innbyggjar.
 • Regjeringa er den størst enkeltgjevaren med 50 millionar, deretter kjem P3-aksjonen med 8,4 millionar og Norsk Hydro med 1,2 millionar kroner.
TV-aksjonen 2021. Her jublar programleiarane Robert Stoltenberg, Anne Rimmen, Christian strand, statsminister Jonas Garh Støre med fleire over totalbeløpet som vart samla inn.

JUBEL: Her jublar programleiarane Robert Stoltenberg, Anne Rimmen, Christian strand, statsminister Jonas Garh Støre med fleire over totalbeløpet som vart samla inn.

Foto: Astrid Hexeberg / Plan International Norge

I år går inntektene til Plans arbeid for å overvinne barneekteskap i Malawi, Niger, Mali, Nepal og Bangladesh.

– I dei landa TV-aksjonen skal gå til har fattigdommen auka og færre barn går på skulen. Nettopp fattigdom og mangel på skuletilgang er to av årsakene til at barneekteskap framleis finst, sa Partapuoli da innsamlingsaksjonen starta søndag.

Etter sendinga søndag kveld kunne generalsekretæren sleppe jubelen laust:

– Med denne inntekta kan vi gjere så mykje. Dette betyr så mykje, sa ho til NRK.

Sjekk kor mykje kommunen din har gitt så langt her.

Jente kledd i brudeslør og brudekjole. Bildet er tekstet med «Barn, ikke brud».

Årets TV-aksjon går til å overvinne barneekteskap i Malawi, Niger, Mali, Nepal og Bangladesh.

Det vil framleis bli registrert bidrag dagane som kjem.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP