TV 2 får konsesjon som kommersiell allmennkringkaster

Avtalen om kommersiell allmennkringkasting er klar, og TV 2 fortsetter som kommersiell allmennkringkaster.

Olav Terjeson Sandnes er sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2

Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix

Kulturminister Trine Skei Grande og TV 2-sjef Olav Sandnes skriver under avtale mellom TV 2 AS og staten ved Kulturdepartementet om kommersiell allmennkringkasting i morgen klokka 09.30.

Det melder Kulturdepartementet i en pressemelding.

Mediehuset leverte i september i fjor sin søknad til departementet om å bli kommersiell allmennkringkaster. Det var på forhånd spekulert på om TV3 og P4s eierselskap MTG ville melde seg på i konkurransen, men TV 2 var eneste søker.

Grande stiller krav

Til TV 2 sier Skei Grande at det har vært viktig å få på plass en avtale som står seg både politisk og juridisk, og at hun kommer til å stille krav til TV 2.

– Ja, vi kommer til å stille krav til TV 2 og jeg håper TV 2 ser hvilken tilleggsverdi det vil ha for firmaet fremover, sier Grande til kanalen.

TV 2-sjef Olav Sandnes sier til eget mediehus at han er lettet og at dette er en «gledens dag».

– Det er i realiteten en dekning av merkostnader som følge av et oppdrag vi påtar oss. Det oppdraget handler om områder som typisk ikke er lønnsomme. Vi er jo en kommersiell aktør som tar på oss et ikke-kommersielt oppdrag og da er det også naturlig at det er en dekning av merkostnader, sier han.

Hovedkontor utenfor Oslo

Avtalen om kommersiell allmennkringkasting går ut på at kanalen plikter seg til å levere en vanlig TV-kanal, og i tillegg ha en digital tjeneste som tilbyr innhold for barn og unge, daglige nyheter og norsk TV-drama.

Med den nye konsesjonen følger også offentlig pengestøtte på opptil 135 millioner kroner i året. Til gjengjeld må søkeren ha hovedkontor og nyhetsredaksjon utenfor Oslo.

Detaljene i den nye avtalen som inngås onsdag er foreløpig ikke kjent.

Kulturstrøm

 • Ny roman solgt før utgivelse

  Allerede før utgivelse her hjemme, er Matias Faldbakkens nye roman, «Vi er fem», solgt for utgivelse i Tyskland, opplyser forlaget. Les NRKs anmeldelse av boken her. Tidligere i år ble det kjent at Faldbakken mottar ITB-prisen «Frankfurt Book Fair Guest of Honour 2019» for «The Hills». I forbindelse med bokutgivelsen skal Faldbakken også gjeste Bonn, Nurnberg og Wiesbaden.

  Matias Faldbakken
  Foto: Ivar Kvaal / Forlaget Oktober
 • – Toto oppløses

  Totos nåværende besetning gir seg etter jubileumsturneen som markerer at de har vært aktive i 40 år, opplyser bandets gitarist Steve Lukather. Jubileumsturneen avsluttes med en konsert i Philadelphia i USA søndag. Lukather sier til Philadelphia-avisa The Morning Call at dette blir bandets siste konsert i all overskuelig fremtid. Dette er imidlertid ikke første at bandet, som ble startet i Los Angeles i 1977, har blitt oppløst. Gruppa ga seg også i 2008, men allerede to år senere ventet et comeback. Les mer om det legendariske bandet i langlesingen «Draumen om Afrika».

  Toto
  Illustrasjon: Marco Vaglieri / Kjersti Lofthaug / NRK
 • Skribenter holder tilbake bidrag

  Konflikten i Morgenbladet tilspisser seg. 33 skribenter opplyser nå at de nekter å bidra med stoff til den kriserammede avisen. Ifølge Journalisten og DN har skribentene sendt en felles uttalelse til ukeavisen hvor de opplyser om avgjørelsen.