TV 2 får konsesjon som kommersiell allmennkringkaster

Avtalen om kommersiell allmennkringkasting er klar, og TV 2 fortsetter som kommersiell allmennkringkaster.

Olav Terjeson Sandnes er sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2

Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix

Kulturminister Trine Skei Grande og TV 2-sjef Olav Sandnes skriver under avtale mellom TV 2 AS og staten ved Kulturdepartementet om kommersiell allmennkringkasting i morgen klokka 09.30.

Det melder Kulturdepartementet i en pressemelding.

Mediehuset leverte i september i fjor sin søknad til departementet om å bli kommersiell allmennkringkaster. Det var på forhånd spekulert på om TV3 og P4s eierselskap MTG ville melde seg på i konkurransen, men TV 2 var eneste søker.

Grande stiller krav

Til TV 2 sier Skei Grande at det har vært viktig å få på plass en avtale som står seg både politisk og juridisk, og at hun kommer til å stille krav til TV 2.

– Ja, vi kommer til å stille krav til TV 2 og jeg håper TV 2 ser hvilken tilleggsverdi det vil ha for firmaet fremover, sier Grande til kanalen.

TV 2-sjef Olav Sandnes sier til eget mediehus at han er lettet og at dette er en «gledens dag».

– Det er i realiteten en dekning av merkostnader som følge av et oppdrag vi påtar oss. Det oppdraget handler om områder som typisk ikke er lønnsomme. Vi er jo en kommersiell aktør som tar på oss et ikke-kommersielt oppdrag og da er det også naturlig at det er en dekning av merkostnader, sier han.

Hovedkontor utenfor Oslo

Avtalen om kommersiell allmennkringkasting går ut på at kanalen plikter seg til å levere en vanlig TV-kanal, og i tillegg ha en digital tjeneste som tilbyr innhold for barn og unge, daglige nyheter og norsk TV-drama.

Med den nye konsesjonen følger også offentlig pengestøtte på opptil 135 millioner kroner i året. Til gjengjeld må søkeren ha hovedkontor og nyhetsredaksjon utenfor Oslo.

Detaljene i den nye avtalen som inngås onsdag er foreløpig ikke kjent.

Kulturstrøm

 • Slutt på 20th Century Fox

  Walt Disney har avsluttet bruken av et av underholdningsbransjens mest kjente merkenavn, 20th Century Fox. Disney kjøpte studioene fra Rupert Murdoch i fjor for over 71 milliarder dollar, og nå er de døpt om til 20th Television (NTB).

  20th Century Fox logo
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix
 • Tate-musea seier opp fleire hundre

  Kunstmuseet Tate Modern i London og systermusea i London, Liverpool og St. Ives seier opp halvparten av dei tilsette på kommersiell side. Det er snakk om 313 stillingar i butikkane, kafeane og restaurantane til musea, skriv The Guardian.

 • Göran Forsmark er død

  Den svenske skuespilleren Göran Forsmark er død, 65 år gammel. Det melder Aftonbladet. Han har spilt i over 100 film- og TV-roller. Han er kjent fra blant annet «Jägarna»og «Skärgårdsdoktorn».