Hopp til innhold

TV 2 får konsesjon som kommersiell allmennkringkaster

Avtalen om kommersiell allmennkringkasting er klar, og TV 2 fortsetter som kommersiell allmennkringkaster.

Olav Terjeson Sandnes er sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2

Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix

Kulturminister Trine Skei Grande og TV 2-sjef Olav Sandnes skriver under avtale mellom TV 2 AS og staten ved Kulturdepartementet om kommersiell allmennkringkasting i morgen klokka 09.30.

Det melder Kulturdepartementet i en pressemelding.

Mediehuset leverte i september i fjor sin søknad til departementet om å bli kommersiell allmennkringkaster. Det var på forhånd spekulert på om TV3 og P4s eierselskap MTG ville melde seg på i konkurransen, men TV 2 var eneste søker.

Grande stiller krav

Til TV 2 sier Skei Grande at det har vært viktig å få på plass en avtale som står seg både politisk og juridisk, og at hun kommer til å stille krav til TV 2.

– Ja, vi kommer til å stille krav til TV 2 og jeg håper TV 2 ser hvilken tilleggsverdi det vil ha for firmaet fremover, sier Grande til kanalen.

TV 2-sjef Olav Sandnes sier til eget mediehus at han er lettet og at dette er en «gledens dag».

– Det er i realiteten en dekning av merkostnader som følge av et oppdrag vi påtar oss. Det oppdraget handler om områder som typisk ikke er lønnsomme. Vi er jo en kommersiell aktør som tar på oss et ikke-kommersielt oppdrag og da er det også naturlig at det er en dekning av merkostnader, sier han.

Hovedkontor utenfor Oslo

Avtalen om kommersiell allmennkringkasting går ut på at kanalen plikter seg til å levere en vanlig TV-kanal, og i tillegg ha en digital tjeneste som tilbyr innhold for barn og unge, daglige nyheter og norsk TV-drama.

Med den nye konsesjonen følger også offentlig pengestøtte på opptil 135 millioner kroner i året. Til gjengjeld må søkeren ha hovedkontor og nyhetsredaksjon utenfor Oslo.

Detaljene i den nye avtalen som inngås onsdag er foreløpig ikke kjent.

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm