Hopp til innhold

Truer med å stoppe bokavtalen

Høyre og Fremskrittspartiet mener forlagene bør straffes dersom Konkurransetilsynet avslører lovbrudd.

Ib Thomsen

Ib Thomsen i Frp mener bokavtalen bør fryser inntil regjeringen får klarhet i hva Konkurransetilsynet avdekker hos Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Schibsted.

Foto: Frp

Tirsdag gjennomførte Konkurransetilsynet en storstilt razzia mot flere av Norges største forlag. Dersom tilsynet avdekker ulovlig konkurransebegrensende samarbeid, står bokavtalen i fare, melder Klassekampen.

– Nå må vi fryse hele den nye bokavtalen inntil vi får klarhet i hva Konkurransetilsynet har avdekket, sier Ib Thomsen (Frp), representant i kultur- og familiekomiteen på Stortinget, til Klassekampen.

Svein Harberg

Svein Harberg i Høyre mener regjeringen må ta en ny vurdering av bokavtalen dersom Konkurransetilsynet avdekker ulovlig virksomhet.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Både Fremskrittspartiet og Høyre ønsker å stoppe den nye bokavtalen, dersom det er holdt i Konkurransetilsynets mistanker.

– Dersom kontrollen til Konkurransetilsynet avdekker grove brudd på konkurranseloven, vil det være naturlig å vurdere videre dispensasjon fra konkurranseloven for disse forlagene, sier leder av kulturkomiteen,Svein Harberg (H) til NRK.

Harberg påpeker at Konkurransetilsynets kontroller i utgangspunktet ikke har innvirkning på regjeringens arbeid, men at denne situasjonen er et unntak.

– Her snakker vi om mulig brudd på en dispensasjon som allerede er gitt. Når vi skal forholde oss til en forlengelse av en slik dispensasjon, vil det være unaturlig å ikke ta det opp til vurdering.

Dårlig tidspunkt

Regjeringen jobber i disse dager med å vurdere bransjens forslag til en ny bokavtale. Hensikten er å sikre faste bokpriser, og avtalen skal etter planen gjelde fra 1. januar 2015.

Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen er avhengige av at regjeringen gir dispensasjon fra konkurranseloven. Hvis Konkurransetilsynet nå avslører lovbrudd, står dispensasjonen i fare.

– Vi ser at mange av de uavhengige forlagene har lidd under dette systemet. Hvis det nå viser seg at de store forlagene har misbrukt sin posisjon ved å stenge små forlag ute fra det viktige massemarkedet, må vi sørge for at det ikke kan fortsette i samme bane, sier Thomsen til Klassekampen.

Reitan varslet

Razziaen kom overraskende på forlagsbransjen. Magnus Reitan opplyser til Dagens Næringsliv at det var Reitan Convenience som varslet Konkurransetilsynet om mulige lovbrudd.

– I forbindelse med at Interpress fikk beskjed fra alle de store forlagene om at de ikke ønsket å levere bøker til selskapet, og derigjennom Narvesen og 7-Eleven, fikk vi tilgang til dokumentasjon som tydet på mulig ulovlig samarbeid mellom eierforlagene i distribusjonsselskapet Bladcentralen, sier Reitan til DN.

Reitan Convenience eier Interpress, som i likhet med Bladcentralen distribuerer bøker til kiosk- og dagligvaremarkedet. Selskapet opprettet umiddelbart kontakt med Konkurransetilsynet da de ble kjent med saken.

Uanmeldt besøk

Forlagene som fikk uanmeldt besøk av Konkurransetilsynet var Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Schibsted.

– Saken gjelder en mulig leveringsnektelse i markedet for distribusjon av bøker til massemarkedet som for eksempel dagligvarebutikker og kiosker, sier juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i Konkurransetilsynet i en pressemelding.

Tilsynet aksjonerte i tillegg mot Bladcentralen som distribuerer bøker til bensinstasjoner, dagligvareforretninger og kiosker. Alle de fire forlagene står som felles eier for Bladcentralen.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters