Hopp til innhold

Storstilt razzia mot forlagsbransjen

Konkurransetilsynet mistenker at norske forlag har misbrukt sin markedsmakt til å holde konkurrentene ute av kiosker og dagligvarehandler. Tirsdag gjennomførte tilsynet en aksjon mot «de fire store».

Kari-Anne Haugen i Aschehoug

BEKREFTER RAZZIA: Visekonsernsjef Kari-Anne Haugen i Aschehoug bekrefter at de har hatt besøk av Konkurransetilsynet tirsdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bjarne Buset

FIKK TILSYN PÅ BESØK: Gyldendal-direktør Bjarne Buset bekrefter at forlagshuset fikk uanmeldt besøk tirsdag.

Foto: NRK

Tilsynet iverksatte tirsdag en storstilt razzia mot kontorene til fire av de største forlagene i Norge.

Forlagene Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug og Schibsted har alle fått besøk av Konkurransetilsynet i dagens aksjon.

I tillegg har aksjonen omfattet distribusjonsselskapet Bladcentralens lokaler i Nittedal, opplyser selskapet i en pressemelding.

Bladcentralen eies av syv norske forlag, og står for distribusjon av blader og bøker til 4000 dagligvarebutikker, 1400 kiosker og 1300 bensinstasjoner (se faktaboks).

Bekrefter razzia

Cappelen Damm bekreftet tidlig i en pressemelding at besøket fra Konkurransetilsynet omhandler distribusjon av bøker i massemarkedet, som inkluderer salg i dagligvare og kiosk.

– Forlaget samarbeider med Konkurransetilsynet og gir bistand. Det er et begrenset antall personer som nå bistår tilsynet. Cappelen Damm har foreløpig ikke anledning til å uttale seg om bakgrunnen for saken utover dette, skriver informasjonssjef Tone Hansen i en pressemelding.

Også Gyldendal-direktør Bjarne Buset bekrefter overfor NRK at forlagshuset har besøk av Konkurransetilsynet i ettermiddag.

– Hva er det de er på utikk etter?

– Det vet jeg ikke. Midt oppi en slik situasjon er det ikke lett å få informasjon om nøyaktig hva som foregår. Jeg vet heller ikke om det kommer til å bli kommentert seinere, det må du spørre Konkurransetilsynet om, sier Buset til NRK utenfor Gyldendals lokaler tirsdag ettermiddag.

På andre siden av Sehesteds plass bekrefter visekonsernsjef Karianne Haugen i Aschehoug at tilsynet også gjennomfører en såkalt bevissikring hos dem, men kan heller ikke si mye mer enn akkurat det.

– Det er en mistanke om at dere har samarbeidet for å holde mindre forlag ute?

– Det kan jeg ikke kommentere. Vi kjenner ikke til saken. Hva mistanken går ut på, har vi ingen idé om utover den runde formuleringen fra Konkurransetilsynet, sier Haugen.

Mistenkt for utestengelse

Etter det NRK kjenner til, har hvert av forlagshusene i ettermiddag fått besøk av to til fem representanter for Konkurransetilsynet.

Tilsynet bekrefter i en pressemelding at de har besøkt Cappelen Damm og Gyldendal, siden begge forlagene selv allerede har meldt om aksjonen via egne pressemeldinger.

– Bakgrunnen for kontrollen er at tilsynet ønsker å få avkreftet eller bekreftet en mistanke om et mulig brudd på konkurranseloven. Saken gjelder en mulig leveringsnektelse i markedet for distribusjon av bøker til massemarkedet som for eksempel dagligvarebutikker og kiosker, sier juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i Konkurransetilsynet.

De fire forlagene er medeiere i Bladcentralen, som distribuerer serieromaner til bensinstasjoner, kiosker og dagligvareforretninger.

Mindre forlag har klaget over at de ikke får tilgang til det lukrative markedet som Bladcentralen har tilgang til. Arve Juritzen i Juritzen forlag er blant de mindre aktørene som har gått til angrep på det han omtaler som «bokmafiaen».

PR- og informasjonssjef Stig Arnesen i Juritzen forlag sier at det er på høy tid at de store forlagene blir gått nærmere etter i sømmene.

– De fire største forlagene kontrollerer alle salgsledd i bokbransjen med at de eier bokhandlene, bokklubbene og Bladcentralen. For oss i et mindre forlag er det en daglig kamp å komme seg inn i markedet, sier Arnesen til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober