Hopp til innhold

Trio Mediæval klare for Bergen

Vokalgruppa Trio Mediæval er årets festspillmusikere, og feirer også 10-årsjubileum som artister i år.

Trio Mediæval

Trio Mediæval er årets festspillmusikere.

Foto: CF-Wesenberg@FOTO.NO

Trio Mediæval og Birger Mistereggen

Trio Mediæval og Birger Mistereggen

Foto: Presse

Jentene benytter anledingen til å vise publikum mye av musikken de er glad i, og samarbeider med blant andre The Hilliard Ensemble og jazzpianist Tord Gustavsen.

Jentene i Trio Mediæval står foran en musikalsk maratonuke når de om få dager inntar Bergen som årets festspillmusikere. Hele fire konserter med ulikt repertoar skal de framføre, og sånn innimellom konsertene tar de en kjapp avstikker til en festival i Bath i England også.

Trio Mediæval

Trio Mediæval skal ha fem konserter under Festspillene.

Foto: Presse

- Vi har veldig mye musikk i hodet for tiden, men dette er alt sammen ting vi er veldig glade for å gjøre, sier Linn Andrea Fuglseth. Hun forteller at gruppen er vant med periodevis kjør, og at stemmene bruker å tåle mye. 

- Vi må bare passe å ikke råsynge og legge inn enkelte pauser, så går det helt fint, sier hun. Og legger til at jobber og penger også kommer vel med for frilansende musikere - derfor avstikkeren til Bath.  

Flere konserter

Under Festspillene i Bergen synger trioen fire forskjellige konserter, pluss et Late night logen-arrangement. De deltar også på åpningsseremonien.

- Vi har blant annet et folkemusikkprogram med slagverker Birger Mistereggen som vi gleder oss veldig til å framføre. Dette norske repertoaret gir vi også ut på plate til høsten, så dette håper vi blir en fin forsmak for publikum, fortelle Linn Andrea, som har arranger de fleste av folketonene selv.

Gruppen samarbeider også med jazzpianist Tord Gustavsen, som har spesialskrevet ny musikk for gruppen og sin egen trio.

- Dette begynte med at Tord tok kontakt for et samarbeid under Festspillene i Harstad. Det fungerte så godt at vi gjerne ville ha Tord Gustavsen Trio med oss også nå når vi skal til Bergen. Tords musikk innehar så mange spektre, og så skriver han flott for oss på våre premisser - vi må ikke være jazzsangere, men kan framstå som oss selv.

Gamle lærermestre

- Nå som vi feirer 10-årsjubileum er det fint å få med folk som har vært med oss lenge. Hilliard har lært oss mye, særlig om klang. Den fullendte klagen de selv lager har helt klart påvirket oss. Alt klinger enhetlig og direkte - ingen stemmer eller ansatser stikker ut og det hele framstår helstøpt som ett instrument.

Trioen har satt sammen et festspillrepertoar der de synger musikk de selv er glad i, og som viser hva de kan. 

- Vi har fått frie hender, all ære til Per Boye Hansen for den åpenheten og innovativiteten han har vist i dette samarbeidet, sier hun. 

Selv om det blir travle dager i Bergen håper Linn Andrea å få med seg et par konserter som publikum også, og da er det norske musikere som står på ønskelisten.

- Jeg har merket meg at Trygve Seim og Arve Henriksen skal opptre under nattjazzen. Dette er musikk jeg veldig gjerne vil høre.

Konserter:  

Late night i Logen, fredag 25. mai kl 23:30: Trio Mediæval med gjest Arve Henriksen (trompet).

Håkonshallen, lørdag 26. mai kl 20:00: Trio Mediæval og Birger Mistereggen (slagverk): Langt nord i heia.

Grieghallen, tirsdag 29. mai kl 19:30: Trio Mediæval & Tord Gustavsen Trio: Middelalder møter jazz.

Johanneskirken, torsdag 31. mai kl 21:00: Trio Mediæval & Signe Klejs (videodesign): Messe de Tournai.

Domkirken, søndag 3. juni kl 19:30: Trio Mediæval & The Hilliard Ensemble.  

Kulturstrøm

 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB