Festspillenes viktigste?

Innvandrekultur krysses med det bergenske i profesjonell utforming.

Fargelys i Bergen 2007
Foto: Torkil Baden / NRK

Fargelys
Foto: Torkil Baden / NRK

LES MER: ALT OM FESTSPILLENE I BERGEN!

Igjen er det barna som står for det mest betagende ved Festspillene. Peer Gynt-salen i Grieghallen var fullsatt onsdag ettermiddag da forestillingen ”Fargelys” hadde premie med musikk og dans fra hele verden.

Ole Hamre

Ildsjelen Ole Hamre.

Foto: Torkil Baden / NRK

Utøvere er innvandrerbarn bosatt i Bergen instruert med superprofesjonelt håndlag av musikerne Ole Hamre og Sissel Saue og koreograf Hilde Sol Erdal.  

Burmesisk Tveitt

Det begynte med at en åtteårig jente fra Burma sang velkommen på klingende bergensk – haringstevet som Geirr Tveitt har gjort så kjent ”Velkomne med æra”. Og så strømmet de inn i dongery og i nasjonaldrakter fra sine nitten hjemland.

En slik presentasjon viser hvilken enorm kulturell ressurs det ligger i innvandrerne. Hvis integreringsprosessen er blant det norske samfunnets største utfordringer, er kanskje det viktigste redskapet nettopp her: å frigjøre de unike kunstneriske uttrykk i en prosess som både gir identitet for fortiden og fellesskap for fremtiden.

Derfor blir ”Fargelys” kanskje Festspillenes viktigste forestilling. 

Fra "Varieté" av Kagel

Fra 'Varieté' av Kagel.

Foto: Roos & Tegnér/Malmö Opera

Barnekultur

Den kulturelle skolesekken ved Festspillene har overskriften ”Nystemt” og omfatter også gjestespill og et nasjonalt seminar med deltakere fra hele landet.

Jeg hadde gledet meg til ”Varieté” av Mauricio Kagel, siden han alltid gir en ny og tankevekkende vri på det vi tror vi kjenner. Men i presentasjonen fra Malmö Opera och Musikteater fikk vi bare en halvgod sirkusforestilling med akrobatikk, klovneri og tryllekunster, uten noe brodd og ironi.

Rytme

Kagels svært så rytmeglade partitur er en krysning av sirkusmusikk og Stravinskys ”Petrusjka” og ble meget presist framført av et lite orkester.

Jeg vet ikke om svenskene har misforstått Kagel eller om det er Kagel som har misforstått sitt eget oppdrag. Men her manglet enhver distanse og dobbeltbunn. Da er Arnardo bedre. 

Kulturstrøm

 • Unikt gullfunn i Bergen

  Arkeologer har gjort et spesielt gullfunn på Espeland i Arna før helgen. Under arbeidet med ny E16 ble det funnet en stor gullgjenstand på 156 gram som viser seg å være fra eldre jernalder (mellom 200-400 e.Kr).

  Gullringer avbildet med blå bakgrunn
  Foto: Universitetet i Bergen
 • Oslo-nedstengning skaper filmtørke

  Selv om kinoene i store deler av Norge er åpne, får de ikke vise storfilmer som «Heksene» av Roald Dahl og Oscar-nominerte «The Father». Årsaken er at Oslo fortsatt er nedstengt.

 • 153 aviser søker pressestøtte

  153 aviser over hele landet har søkt på de 370 millionene som Medietilsynet skal dele ut i pressestøtte i år. Fire aviser søker for første gang. Støtten skal bidra til et mangfold av nyhets- og aktualitetsmedier over hele landet, både på papir og nett.