NRK Meny
Normal

Trevor Noah til NRK: – Folk er sinte og lei av å bli oversett

I forkant av norgesbesøket 2. juni tok den sørafrikanske komikeren seg en prat med NRK om den amerikanske valgkampen, Donald Trump og humor generelt.

"The Daily Show with Trevor Noah"

KOMIKER: Trevor Noah har ledet The Daily Show i snart sju måneder, etter at han tok over for Jon Stewart i september.

Foto: Brad Barket / Getty Images for Comedy Central

I forbindelse med sin første Europaturné noensinne, besøker den sørafrikanske komikeren Trevor Noah Folketeatret i Oslo 2. juni. NRK fikk intervjue 32-åringen og stilte ham spørsmål om alt fra humor til den amerikanske valgkampen.

Jon Stewart

FORGJENGER: Jon Stewart ledet the Daily Show fra 1999 til 2015, til Trevor Noah overtok.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Noah tok som kjent over som programleder i «The Daily Show» i september i fjor etter Jon Stewart, en mann som i løpet av sin tid som programleder ble en av de mest innflytelsesrike personene i USA til å formidle politikk.

Allerede i første episode lovte Noah å fortsette Stewarts «War on Bullshit» ved å sette søkelyset på hva som er galt i USA. Noe han sier føles helt naturlig.

– Det er jo det du gjør som komiker, du peker på det som er feil, eller «bullshit». På «The Daily Show» gjør du det med nyheter og det syns jeg er utrolig spennende og morsomt, sier Noah.

Han innrømmer likevel at det ikke alltid er like lett å følge i Jon Stewarts fotspor.

– Jeg tilpasser meg hver eneste dag og noen dager er enklere enn andre. «The Daily Show» er litt som å være på treningssenter; du kommer etter hvert inn i en rytme og bygger opp formen, mens andre ganger går du ut og sier: «dette tok knekken på meg».

Fokuset er uansett krystallklart. Som all annen humor handler det om å få publikum til å le.

– Min oppgave er å lage et humorshow. Om programmet ikke er morsomt, så er det en nyhetssending, og det er ikke det jeg prøver på. Det jeg prøver å gi seerne er vitsene rundt nyhetene, en slags måte å gi mening til alt oppstyret, sier han.

Lei av å bli oversett

Da Noah startet i jobben som programleder, startet også den amerikanske nominasjonsvalgkampen opp for fullt. En valgkamp programlederen mener er et resultat av et oversett samfunn.

– Det vi ser med denne valgkampen er kulminasjonen av ubesvarte spørsmål og de ulike aspektene ved et oversett samfunn. En kulminasjon av hver eneste dårlige vane som har samlet seg over tid i den amerikanske kulturen. Donald Trump tar tak i dette fra én side, mens Bernie Sanders har tatt tak i en annen side. Mange unge amerikanere og personer med lav inntekt stiller spørsmål rundt hvordan de kan fortsette i et slikt samfunn. Hvordan kan de rike bli rikere og de fattige enda fattigere? Hvorfor blir ingen holdt ansvarlig?

– Jeg tror valgkampen handler om at det finnes mange sinte folk som ikke har blitt hørt – og er lei av det, sier Noah.

Stiller spørsmål

Trevor Noah

KOMIKER: Trevor Noah har holdt med stand up lenge. I juni besøker han Oslo og Folketeatret.

Foto: Gavin Bond / GETTY IMAGES FOR COMEDY CENTRAL

Noah ble født i Johannesburg og vokste opp med en mørk mor og en hvit far, ulovlig i Sør-Afrika på den tiden. Men Noah sier dette også hjalp han med å finne seg til rette i «The Daily Show»-stolen.

– Sør-Afrika er et veldig politisk land hvor du, om du ville eller ikke, kom til å bli involvert i en eller annen form for diskusjon. Det har vært en styrke for meg i forhold å ta over programmet, siden jeg ikke kom fra en verden der denne formen for politikk var helt ukjent, sier han.

Styrken ligger ifølge komikeren ved det å kunne se ting fra et annet ståsted, og ikke være redd for å sette spørsmålstegn ved ting.

– Diskusjonene er ikke nye og ideene er ikke helt ukjente, så «The Daily Show» er kun meg som ønsker å gi folk et perspektiv fra utsiden. Det er noe jeg selv setter pris på; at noen kommer inn fra et annet sted og stiller spørsmål ved ting.

– Trump kan vinne

Donald Trump

KANDIDAT: Donald Trump ligger godt an til å bli én av to presidentkandidater, og er ofte et offer for humor i The Daily Show.

Foto: JIM URQUHART / Reuters

Angående hvem som ender opp med å flytte inn i Det hvite hus etter Barack Obama, så tror han det fort kan bli Donald Trump.

– Ja, det tror jeg. Jeg tror det er mange som ikke vil gi Trump æren for det han har klart. Folk fortsetter å si at han ikke klarer noe som helst, men så motbeviser Trump dem. På et tidspunkt må du innrømme at Donald Trump KAN bli president i USA, sier Noah.

I skrivende stund er «The Donald» den republikanske kandidaten, men det er opp til folket om han skal klare å vinne valget.

– Trump er nå én av to, for på demokratisk side venter man fortsatt på at Bernie Sanders skal ta en avgjørelse. Donald Trump kan definitivt bli president. Spørsmålet er bare om det amerikanske folket vil gjøre Donald Trump til president.

Stand up i Oslo

Men det er ikke bare amerikansk politikk Trevor Noah er opptatt av. I tillegg til å være programleder for «The Daily Show», fortsetter han også å gjøre stand up så ofte han kan.

– Jeg gjør stand up hver eneste uke. Det som er bra med stand up er at det ikke finnes noen grenser eller reklamepauser. Det er ingen hindre mellom meg og publikum.

Og nå skal komikeren ut på sin første Europaturné noensinne. Antwerpen i Belgia 31. mai er første stopp, mens turen går videre til Oslo 2. juni og Stockholm to dager senere.

– Dette er første gang jeg virkelig reiser rundt i Europa, og jeg har dedikert all den tiden jeg kunne, for jeg ønsker virkelig å komme meg ut.

Ingen grenser

Ifølge Noah er det ingenting som er tabu innen humor. Det er lov å spøke om alt. På forestillingen i Oslo, sier han vi kan forvente alt.

– Jeg snakker om alt. Jeg skal snakke om Norge, spøke litt med flyktninger og innvandring, se på hva som skjer ellers i verden og i USA, men også litt om tilfeldige ting som forhold og familie.

– Jeg tror man kan gjøre narr av alle mulige emner – og det er jobben til en komiker.

Trevor Noah

For selv ikke flyktningkriser skal være tabu for en komiker, ifølge Noah.

– Jeg tror du kan spøke med alt, spørsmålet er bare hvordan du gjør det og hvorfor. Jeg prøver aldri å fornærme eller sjokkere noen, men å ha en ærlig samtale. Det er alltid noe morsomt i en situasjon, og tid er ofte det man trenger for at noe skal bli morsomt.

Flere kulturnyheter