Hopp til innhold

Touché! - ung strengelek som berører

Etter 33 årlige Djangofestivaler og hundrevis av Hot Club de Norvège-plater fra 70-tallet til i dag, går det an å gjøre noe nytt i String Swing-tradisjonen? Jo, det gjør visst det!

Touché!
Foto: Ketil Hardy / Hot Club

Hør anmeldelsen

Seksti år er gått siden mestergitaristen Django Reinhardt døde. Men hos den unge norske gruppa «Touché!» lever minnet om den belgisk-franske stilskaperen i beste velgående.

Rørende

For nå, etter at drivkraften Jon Larsen gjennom en generasjon har utfordret og importert og duellert med Europas toppfolk i faget, så skjer det: En norsk musikantgjeng i de tidligste 20-åra framstår med en stilforståelse, instrumentbeherskelse, originalitet og spilleglede som er intet mindre enn rørende. De lever med andre ord opp til sitt krevende band-navn.

Spenstige saker

Lars Frank

Lars Frank

Foto: Romerike Blad

Hva gjør de? Først og fremst stiller de med sine nye originalkomposisjoner, de fleste av gitarist Johan Tobias Bergstrøm - og det er spenstige saker. Telemarkingen Håkon Aase gir dessuten begrepet «felespiller fra Seljord» en helt ny mening.

På noen av låtene har kvartetten alliert seg med klarinettist Lars Frank, som tilfører en interessant dimensjon – koblingen til amerikansk Goodman'sk 1930-talls swing er virkelig forfriskende.

Touché

Touché!, f.v. Fredrik Solberg, Bård Helgerud, Johan Tobias Bergstrøm, Håkon Aase.

Foto: Ketil Hardy / Hot Club Records

Blåtoner

Men musikken er også tenksomt tilbakelent og hemmelighetsfullt hviskende. Blåtoner brukes som virkningsfulle fremmedelementer, og anakronistiske melodifraser fra vår tid får nye dimensjoner når de settes inn i denne stilen. Ellers viser de mange improviserte dialogene en lyttende holdning som iblant kan være mangelvare blant tidas virtuose solister.

River i øret

Opptaket er knusktørt og sylskarpt med diskant som river i øret – det også en liten kontrarevolusjon i vår tids basstunge og klangmettede lydmiljø. Minst vellykket er Touché når de leverer standardrepertoar med småsur sang og direkte melodifeil i mellomspillet.

En del harmoniske klisjeer kunne ellers med fordel vært revurdert, mens tendensen til å være rytmisk litt «på tuppa» vel er ungdommens privilegium. Touché lar oss uansett ikke sitte uberørt tilbake – vi skal følge dem nøye.

Touché!
Foto: Ane Bjerkan / Hot Club Records

Touché!
Johan Tobias Bergstrøm, gitar
Bård Helgerud, gitar/vokal
Håkon Aase, fiolin
Fredrik Solberg, bass
Lars Frank, klarinett
Hot Club HCR 353

Kulturstrøm

  • Artisten Tom Verlaine er død

    Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

    Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

    Verlaine hadde også en solokarriere.

    Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

    Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

    ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

    Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
    Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
  • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

    Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

    Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
    året:

    – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

    I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

    – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

    Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

    Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

    Her er vinnerne i alle kategoriene:

    * Mote: Jenny Skavlan

    * Beauty: Leah Isadora Behn

    * Helse: Wasim Zahid

    * Sport og trening: Magnus Midtbø

    * Reiseliv: Julie Valsø

    * Underholdning: Johanne Massey

    * Livsstil: Julie Lorentzen

    * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

    * Mat: August og Martin

    * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

    * Gullpenn: Frida Marie Grande

    * Sterke mening: Kaveh Rashidi

    * Forbilde: Morten Marius Skau

    * Stjerneskudd: David Mokel

    * Business: Fæbrik

    * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

    * Årets influencer: Julie Lorentzen

    * Juryens hederspris: Emilie Nereng

    Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

    FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

    – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.