The Source of Summer

The Source of Christmas er julas faste musikalske uromoment. Nå vil de heller ikke la oss ha sommeren i fred, og slår til med dobbelt-CD’en The Source of Summer.

The Source of Summer
Foto: Knut Bry / Grappa

The Source of Summer live på Nationaltheatret

Hør anmeldelsen

Hvor norsk er egentlig sommeren vår? Går den nødvendigvis i valsetakt på trekkspill under kastanjene i Bygdøy Allé? Og går Hovedø-snekkene i vår tid fortsatt via Dyna fyr? Nordmenn henter jo for lengst sin sommervarme når og hvor det passer dem, enten det er i Tyrkia, Egypt, India eller Amerika. Så kanskje på tide at den norske sommermusikken blir med på reisen!

Svett og svalt

Trygve Seim

Trygve Seim

Foto: Knut Bry / Grappa

Kvartetten The Source tar etter sine 18 år med alternativ julemusikk nå solid fatt i sommerrepertoaret og byr på tidenes musikalske charterreise til varme mål. Det blir både hett, svett og svalt, med leskende forfriskninger og en utfordrende sommerdiaré innimellom.

India, Algerie og Jamaica

Hovedøen plasseres for anledningen elegant i Det indiske hav, når Kari Diesen erstattes av vokalist og tanpura-spiller Sunanda Sharma fra Hindustan. Ved hjelp av algirske Cheb Hocine blir Per Gessles Sommartider en naturlig del av arabisk raï-tradisjon. Mens Finn Ludt og Erik Byes Hildringstime trives utmerket i reggae-takt på Jamaica.

Schönberg + Gershwin


Slik fortsetter ferden som etter hvert blir en stadig villere tankeflukt. Hva om Arnold Schönberg og George Gershwin hadde forent krefter så vi i stedet for Verklärte Nacht eller Summertime hadde fått en Verklärte Sommerzeit? Og hva om Kristian Hauger hadde vært tradjazz-musiker og Bygdøy Allés kastanjetrær hadde blomstret i New Orleans? Etter hvert blir også Evert Taube med på arabisk trekkpill-treff, mens Geirr Tveitts hardangerske våkenatt ender i India.

Kollaps


The Source of Summer får selvsagt noen sure regndrypp innimellom – Egil Monn-Iversen Gærne jinter lar seg ikke ustraffet klå på uten at de får nytt harmonisk lys som i hvert fall utfordrer originalen. Og Reiseradioens Basie-signatur The Kid from Red Bank viser igjen sin slitestyrke når The Source kollapser i sitt forsøk på å gjøre den til frijazz. Parodien virker dessverre ufrivilling.

Øyvind Brække

Øyvind Brække

Foto: Knut Bry / Grappa

Lillebjørn i Rio

Høydepunktet gjennom den to timer og femten minutter lange sommerreisen med The Source er for meg Lillebjørn Nilsens Bysommer – reharmonisert for en reise til Rio de Janeiro, med stilsikker bossa-vokalist Ine Hoem og tøff latin-trombone fra Øyvind Brække, fløyte- og trekkspillkrydret med en tøtsj av India som passer perfekt i Oslo-sommeren.

The Source of Summer
Foto: Knut Bry / Grappa

The Source of Summer

 • Trygve Seim, saksofoner
 • Øyvind Brække, trombone
 • Mats Eilertsen, bass
 • Per Oddvar Johansen, trommer
 • + 29 gjester fra Norge, Sverige, India og Arabia
 • Grappa GRCD 4416

Kulturstrøm

 • Domstol avviste Wechat-forbud

  En ankedomstol i USA har avvist et forslag fra Justisdepartementet om umiddelbart å forby den kinesiske chattetjenesten Wechat, melder Reuters. Justisdepartementet ønsket forbud mot at Wechat-appen kan lastes ned fra amerikanske appstores.

 • Frykter for eventbransjen

  De nye koronatiltakene kan føre til at ingen vil booke arrangementer, sier leder i Sponsor- og Eventforeningen Janette Haukland til Kampanje. Mandag ble det innført nye skjerpede koronatiltak, blant annet en maksgrense på 20 personer på innendørs arrangementer uten faste seter i hovedstaden. De nye tiltakene skal vare fram til starten av desember (NTB).

 • Lene Løken er død

  Sigrun Helene Løken, betre kjend som Lene Løken, døde natt til søndag, 73 år gammal. Løken var ein sentral person i norsk kinobransje, og også Ap-politikar. Familien hennar opplyser om dødsfallet i eit Facebook-innlegg.

  Lene Løken, Film og Kino
  Foto: Helge Hansen