NRK Meny
Normal

Tord Gustavsen - The Well

Er du ute etter musikalske provokasjoner og energiutladninger, så styr unna. Lengter du derimot etter musikalsk ettertanke og meditasjon kan dette være plata for deg.

Tord Gustavsen
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / ECM

CD-anm Tord Gustavsen - The Well

Tord Gustavsens musikk har alltid vært tenksom og lavmælt, noe han også har blitt mistenkeliggjort for av kritikere som har savnet temperament og aggresjon i uttrykket – den danske anmeldelsen som anklaget ham for følelsespornografi er jo vanskelig å glemme. Desto mer imponerende er Tord Gustavsen i sitt urokkelige uttrykk som aldri har vært mer tenksomt enn på hans femte og nyeste ECM-plate The Well.

Tord Gustavsen kvartett

F.v.: Mats Eilertsen, Tord Gustavsen, Tore Brunborg, Jarle Vespestad

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / ECM

Tradisjon og samtid

Hva inneholder så Tord Gustavsen musikalske kilde anno 2012? Jeg hører ekko av norsk tradisjonsmusikk, amerikansk gospel, minimalistisk samtidsmusikk og gammel gregorianikk. Og ikke minst er Tord Gustavsens musikk utenkelig uten det Keith Jarrett og Jan Garbarek skapte sammen for 40 år siden. En slik sammenlikning er selvsagt farlig, for da vil man straks savne nervøsiteten og ekstasen - Gustavsens pianospill kan fort oppleves som en ”Jarrett light”, mens hans lojale saksofonist Tore Brunborg skaper sine høydepunkt gjennom kontemplativ hviskende stillhet – altså et Garbarek-uttrykk med motsatte fortegn.

Musikalsk bønnestund

Vi snakker om en helt annen estetikk, hvor alle rytmer er temmet og konsekvent tatt ned til det langsomt og kontemplativt gående, og hvor de små dynamiske nyanser får en tilsvarene større betydning. Aksepterer vi dette utgangspunktet, vil vi også oppleve et uhyre vart og tenksomt samspill hvor kvartetten med bassist Mats Eilertsen og trommeslager Jarle Vespestad smelter sammen i spørrende og utrykksfull samklang. Lytter du slik, vil Tord Gutavsens The Well kunne ta deg fra sorgtung dødskontemplasjon til aksepterende resignasjon og dyp ro. Som en bønnestund uavhengig av enhver religion eller forkynnelse.

 • Tord Gustavsen kvartett - The Well
  Foto: ECM
  THE WELL
 • Tord Gustavsen, piano/komposisjoner
 • Tore Brunborg, tenorsax
 • Mats Eilertsen, bass
 • Jarle Vespestad, trommer
 • ECM 2237

Kulturstrøm

 • Obama til Netflix

  Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

  Michelle og Barack Obama
 • Selger historiske kjærlighetsbrev

  I 1896 skrev Marcel Proust kjærlighetsbrev til den kjente komponisten Reynaldo Hahn. De var to av datidens store kulturstjerner, og kjærligheten mellom dem var holdt hemmelig. denne uken selger en slektning av den verdenskjente forfatteren flere enn 70 av Prousts private dokumenter. De består blant annet av utkast til romaner, bøker og kjærlighetsbrev som kan kaste nytt lys over Proust og historien, skriver The Guardian. Lære mer om mannen bak verdens lengste roman her: Ni ting du ikke visste om Proust

  Marcel Proust, et bilde tatt ca 1896
  Foto: - / Afp/Scanpix