Hopp til innhold

Tord Gustavsen - The Well

Er du ute etter musikalske provokasjoner og energiutladninger, så styr unna. Lengter du derimot etter musikalsk ettertanke og meditasjon kan dette være plata for deg.

Tord Gustavsen
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / ECM

Hør anmeldelsen

Tord Gustavsens musikk har alltid vært tenksom og lavmælt, noe han også har blitt mistenkeliggjort for av kritikere som har savnet temperament og aggresjon i uttrykket – den danske anmeldelsen som anklaget ham for følelsespornografi er jo vanskelig å glemme. Desto mer imponerende er Tord Gustavsen i sitt urokkelige uttrykk som aldri har vært mer tenksomt enn på hans femte og nyeste ECM-plate The Well.

Tord Gustavsen kvartett

F.v.: Mats Eilertsen, Tord Gustavsen, Tore Brunborg, Jarle Vespestad

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / ECM

Tradisjon og samtid

Hva inneholder så Tord Gustavsen musikalske kilde anno 2012? Jeg hører ekko av norsk tradisjonsmusikk, amerikansk gospel, minimalistisk samtidsmusikk og gammel gregorianikk. Og ikke minst er Tord Gustavsens musikk utenkelig uten det Keith Jarrett og Jan Garbarek skapte sammen for 40 år siden. En slik sammenlikning er selvsagt farlig, for da vil man straks savne nervøsiteten og ekstasen - Gustavsens pianospill kan fort oppleves som en ”Jarrett light”, mens hans lojale saksofonist Tore Brunborg skaper sine høydepunkt gjennom kontemplativ hviskende stillhet – altså et Garbarek-uttrykk med motsatte fortegn.

Musikalsk bønnestund

Vi snakker om en helt annen estetikk, hvor alle rytmer er temmet og konsekvent tatt ned til det langsomt og kontemplativt gående, og hvor de små dynamiske nyanser får en tilsvarene større betydning. Aksepterer vi dette utgangspunktet, vil vi også oppleve et uhyre vart og tenksomt samspill hvor kvartetten med bassist Mats Eilertsen og trommeslager Jarle Vespestad smelter sammen i spørrende og utrykksfull samklang. Lytter du slik, vil Tord Gutavsens The Well kunne ta deg fra sorgtung dødskontemplasjon til aksepterende resignasjon og dyp ro. Som en bønnestund uavhengig av enhver religion eller forkynnelse.

  • Tord Gustavsen kvartett - The Well
    Foto: ECM
    THE WELL
  • Tord Gustavsen, piano/komposisjoner
  • Tore Brunborg, tenorsax
  • Mats Eilertsen, bass
  • Jarle Vespestad, trommer
  • ECM 2237

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.